Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
čovječanstvo / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: Da je hrvatska Vlada nedvosmislena u osudi zločina i promicanju tolerancije u društvu, ne bi šef države morao moliti HOS-ovce da ne koriste ustaško znakovlje i pozdrav ZDS!

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta:
Da je hrvatska Vlada nedvosmislena u osudi zločina i promicanju tolerancije u društvu, ne bi šef države morao moliti HOS-ovce da ne koriste ustaško znakovlje i pozdrav ZDS!

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve Holokausta. Obilježava ga i Hrvatska. Članica europskog kluba razvijenih demokratskih država , u kojoj je i danas, međutim, moguće nekažnjeno defilirati ulicama s fašističkim obilježjima i klicati ustaški pozdrav Za dom spremni. Oni koji to čine, kojekakve marginalne ekstremne desničarske skupine, na čelu s HOS-om, imaju u tome blagoslov aktualnog establishmenta koji je ozakonio korištenje fašističkih simbola ekskluzivno za HOS, u prigodi komemoracija za njihove poginule i umrle pripadnike . Duh je odavno pušten iz boce, a kojekakvi politički kalkulanti hinjenog europejstva nemaju hrabrosti gurnuti ga natrag u bocu i trajno je zapečatiti…

‘Spavaonica’ u Buchenwaldu (Foto: US Holokaust Memorial Museum)

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta trebalo bi kod svih pravdoljubivih, civiliziranih i časnih ljudi biti podsjetnik na sve žrtve nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu koje pobuđuju poštovanje i pijetet, koje su pale za jedan bolji svijet, bolje i pravednije, tolerantnije društvo.

Upravo na današnji dan, 1945. godine, Crvena armija oslobodila je nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. U Auschwitz je, kako se procjenjuje, bilo deportirano 1,3 milijuna ljudi, mahom Židova. U plinskim komorama ih je ubijeno oko 900 tisuća, neposredno po dolasku, a još 400 tisuća netragom je nestalo. U ovom stravičnom logoru smrti je bilo zatočeno ili rođeno ukupno 232 tisuće djece, a samo je njih 700 spašeno. Tijekom Holokausta ubijeno je preko šest milijuna ljudi, pripadnika židovskog naroda. Svega toga treba se prisjetiti i za ovu 76-tu obljenticu oslobađanja zloglasog Auschwitza, i za svaku narednu, kako se nikad zločini nacizma i fašizma ne bi zaboravili i kako se nikada više ne bi ponovili.

Hrvatska vlada, pridružukjući se međunarodnom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Holokausta konstatira da je to bio strašan genocid, najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. A oslobađanje logora Auschwitz-Birkenau kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti.

-Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg- poručio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, s ponoosm se, kako je naveo, prisjećajući i hrabrih pojedinaca, 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. Iz njihovog bi primjera, navodi se u priopoćenju Vlade, morali učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovo prevladaju.

Hrvatska, kao zemlja koja njeguje univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo- ističe se u priopćenju i pridodaje:

-Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja- kaže se na kraju priopćenja koje, nažalost, ne odražava stvarno stanje i raspoloženje u hrvatskom društvu. Jer da je Hrvatska istinski  antifašistička i demokratska, predana promicanju tolerancije i međusobnog uvažavanja svih građana, neovisno o njihovoj naciji, vjeri, rasi, ideološkim, spolnim i drugim preferencijama, crnokošuljaši ne bi mogli nesmetano defilirati hrvatskim ulicama, niti bi predsjednik države Zoran Milanović morao moliti pripadnike HOS-a da više ne koriste fašistička, ustaška obilježja.

Nakon polaganja zajedničkog vijenca s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek kod skulpture Mojsije, na židovskom groblju na Mirogoju, Milanović je uputio apel , ” molbu ljudima HOS-a da to više ne rade. Taj pozdrav ( ZDS op.a. ) je nacistički pozdrav i prlja sve ono što su oni radili . Ali, to je molba- nemoćno je rekao šef države- ja to ne mogu fizički spriječiti”- kazao je Milanović

-Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indoktrinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godina, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći. Rat u Hrvatskoj je ostavio ozbiljne traume. I ekonomske, ali i one emocionalne. A ovi izgovori da je to zapisano negdje… Greška.. Greška se ispravlja. Dogodilo se. Makni to, izbriši to. To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne i neozbiljne države- rekao je predsjednik Republike, pledirajući da pitanje ustaškog pozdrava Za dom spremni preuzmu oni koji to mogu promijeniti. Oni koji su Ustavu usprkos pripustili ZDS u javni prostor kao legalno pravo HOS-ovih postrojbi, red je da ga i stave izvan zakona kao što je to odavno učinio i Ustav. Ako nisu kadri niti izboriti se za dosljedno poštivanje Ustava RH,  i spriječavanje eklatantnog povijesnog revizionizma, što uopće možemo od njih očekivati osim licemjerja i lažnog, prigodnog pijeteta…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI