Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
POLITIKA / sabor
HDZ u Saboru bez kvoruma i većine: Plenković oporbu optužio za demagogiju, a Grbin ustvrdio da je HDZ pokazao “srednji prst” svima koji su stradali u potresu…

HDZ u Saboru bez kvoruma i većine:
Plenković oporbu optužio za demagogiju, a Grbin ustvrdio da je HDZ pokazao “srednji prst” svima koji su stradali u potresu…

U Hrvatskoj gospodarskoj komori do daljnjega mogu odahnuti. Izmjene zakona o HGK nisu izglasane, pače, nije se ni glasalo o njima jer vladajuća koalicija nije imala većinu, pa je predsjednik Sabora Gordan Jandroković svojevoljno skinuo zakon s glasanja, iako je bilo najavljeno. HDZ je odustao jer je Miro Tuđman bio odsutan pa nisu imali zajamčenih 76 ruku, a i HSLS je već ranije dao do znanja da bi mogao stati uz oporbu kad je riječ o prijedlogu ukidanja obaveznog komorskog doprinosa. Samovolja šefa Sabora isprovocirala je pravi kaos, opozicija se povukla sa sjednice, a vladajući ostali bez kvoruma…

Ovu, po vlast neugodnu, situaciju, ljutito je komentirao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković :Ovo im dugo nećemo zaboraviti…

– Ovo im nećemo zaboraviti, ovo dugo nećemo zaboraviti, a ne bi trebala ni hrvatska javnost- osvetnički je poručio Plenković, optužujući oporbu za demagogiju i populizam, za zloupotrebljavanje bolesti Miroslava Tuđmana koji se u bolnici, kazao je, praktički bori za život zbog covida.

-To je novi standard kulture parlamentarne demokracije u Hrvatskoj– ogorčeno je rekao premijer.

-Nitko od nas ne kaže- dodao je- da HGK ne može, možda, bolje raditi, biti korisnija, dostupnija poslovnim subjektima, ali HGK ima svoju tradiciju dugu 160 godina i ne može se demontirati na brzinu, zbog oporbenog hiora ili nekakvih demagoških, populističkih namjera. Raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno- zaključio je Plenković- može samo ovakva oporba kakvu Hrvatska danas ima.

E, pa ako je i od Plenkovića, previše je. Hrvatski premijer naprosto ne podnosi poraz, ne trpi drugo mišljenje i prezire svaku kritiku i kritičare…

Inicijativu za promjenu Zakona o HGK, kojom bi se ukinula obavezna članarina, pokrenuo je Most, čiji je prijedlog da članarina bude dobrovoljna, a ne da se od poduzetnika, neovisno o njihovoj volji, komorski harač ubire prisilno.

Ovog puta, oporba ipak nije pala šaptom. Žestoko se usprotivila “diskrecijskom pravu” predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da samovoljno skine zakon s glasanja.

-Za dnevni red je zadužen predsjednik Sabora– tvrdio je Jandroković– a klub zastupnika HDZ-a zamolio me je za odgodu glasanja o ovoj točki radi dodatnih konzultacija.

Jandroković: Ovo je moja odluka i nema načina da je promijenim!

I šef Sabora im je odlučio izaći u susret.

– A kada će neka točka doći na dnevni red, o tome odlučuje- ponovljao je Jandroković– predsjednik Sabora, a vi, ako ste time nezadovoljni, slobodno možete sazivati konferencije za novinare. Ova točka danas neće biti na glasovanju, jer sam ja tako odlučio. To će doći na glasovanje kada se za to steknu uvjeti- ustrajao je Jandroković . A uvjeta nije bilo jer HDZ nije mogao osigurati većinu i sačuvati obaveznu članarinu za privilegiranu,  preplaćenu, parazitsku HGK.

Oporba se s takvim gardom šefa Sabora nije ni pomirila ni suglasila.

– Kvorum je ovdje, zastupnici su ovdje, a ta je točka na dnevni red došla zato što je trećina zastupnika svojim potpisima to zatražila, inicijativa je raspravljena i nema razloga da se glasanje ne provede- inzistirao je SDP-ov Peđa Grbin.

No, Jandroković je bio neumoljiv.

-Nema povrede Poslovnika, to je moja politička odluka, to je moja odgovornost i nema načina da promijenim odluku- rekao je.

Zaludu ga je Mostov Nikola Grmoja pozivao “nemojte štititi HGK gdje uhljebljujete svoje kadrove i omogućite da inicijativa zastupnika Troskota dođe na glasovanje. To je jedini zakon kojeg smo raspravili ovaj tjedan, a koji nije stavljen na glasovanje- isticao je Grmoja. Nije pomoglo. A onda je oporba, odlučna da vladajućima ne drži kvorum, napustila sjednicu i HDZ je ostao bez kvoruma.

Troskot: Ovo je neminovan poraz HDZ-a !

Nakon rušenja kvoruma, oporba je održala konferenciju za novinare s koje je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot poručio:

-Istaknuli smo da smo poštovali sve procedure. Jedna od najvažnijih tema za hrvatsko gospodarstvo bila je stavljena u 22 i 30 i debatirali smo o tome do pola 3 ujutro. To je bila konstruktivna rasprava. Kad smo i to ispoštovali, došli smo s nadom da će Zakon biti izglasan i kad su vladajući vidjeli da neće biti izglasano kako su mislili, maknuli su Zakon s izglasavanja. Smatramo da nam je oduzeto demokratsko pravo. Nastavit ćemo se boriti za poduzetnike, obrtnike i radnike u Hrvatskoj jer se mažu oči, njihova su prava svedena na cirkus. U Hrvatski sabor ćemo se vratiti ako vrate Zakon o ukidanju prisilne članarine na izglasavanje…Ovo je neminovan poraz HDZ-a jer se najveći broj oporbenih stranaka ujedinio. Razjedinili smo vladajuće. Više nema povratka iz ove situacije. To je borba za naše poduzetnike i radnike koji skapavaju- rekao je Troskot.

Šef SDP-a Peđa Grbin je, pak, ustvrdio da se danas dogodio ozbiljan presedan u saborskoj proceduri.

– Prije nekoliko godina promijenjen je poslovnik koji je omogućio oporbi da nekad moža staviti neke točke na Dnevni red. Oporba je na Dnevni red stavila točku koja se odnosi na članarinu u HGK. Točka je raspravljena i o tome se trebalo glasati. Predsjednik Sabora je van svih okvira odlučio suprotno. Zatražili smo stanku za konzultacije, no prije nego smo to uspjeli, on je otkazao daljnje glasanje bez obzira na važne zakone koji su pred nama. HDZ je glasanje otkazao, a mi možemo glasati za pet minuta ako predsjednik Sabora to odluči, no on je danas odlučio pokazati srednji prst svim stradalima od potresa kako bi demonstrirao političku snagu HDZ-a. Jedino što je pokazao je nevjerojatna slabost i za to i Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram- rekao je Grbin.

Tomašević: Nećemo pristati na tiraniju vladajućih

Na istom tragu je bio i zastupnik platforme “Možemo!” Tomislav Tomašević, koji je izjavio kako su svi oporbeni klubovi zauzeli stav da neće tolerirati tiraniju vladajućih.

– Tretiraju nas kao da ne postojimo u Saboru, nećemo pristati na tiraniju većine- poručio je.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta također je kazao da oporba neće pristati na igrokaze vladajućih kojima HGK štite kao neku svoju svetinju, radi koje su u Saboru bili kadri izazvati kaos, samo da bi zaštitili tu ustanovu.

–Svojim postupkom predsjednik Sabora je napravio presedan, a kad to prvi put napravite, onda vam se to u drugom koraku obije o glavu. Svi smo isti, a predsjednik Sabora je samo prvi među istima…Ovim je g. Jandroković dao šamar poduzetnicima- ocijenila je Anka Mrak Taritaš ispred Glasa.

Ono što je posebno uznemirilo HDZ je činjenica da ni HSLS, kao partner vladajuće koalicije, nije bio spreman podržati kod glasanja obaveznu članarinu za HGK. Kako je kazao Stjepan Čuraj, prijedlog HSLS-a je da se ide na postupno ukidanje obavezne članarine, s tim da se ona u prve dvije godine prepolovi, na 21 kunu mjesečno, a potom svede na princip dobrovoljnosti.

HDZ je, kako reče Jandroković skidajući inicijativu oporbe s glasanja, trebao dodatne konzultacije. Moguće, kako je rekla Dalija Orešković, da bi neke zastupnike mogli pitati “a kaj bu ti štel”…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI