Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
aktivisti / vijesti iz svijeta
Julian Assange prilikom uhićenja (foto Facebook)

Britanija odbila izručiti Juliana Assangea, SAD je ‘krajnje razočaran’, a Meksiko mu nudi politički azil i smještaj

Julian Assange prilikom uhićenja (foto Facebook)

Sud u Velikoj Britaniji je danas odbio izručenje američkog zviždača i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama gdje je optužen za špijunažu i zavjeru. 

SAD je protiv 49-godišnjeg Assangea podigao 18 točaka optužnice zbog objavljivanja 500.000 dokumenata s oznakom tajnosti 2010. godine. Radi se o povjerljivim dokumentima s detaljima o američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku.

Britansko pravosuđe ocijenilo je da bi Assange bio u gotovo potpunoj izolaciji u američkom zatvorskom sustavu i odbilo je izručenje zbog njegova mentalnog zdravlja.

Sutkinja Vanessa Baraitser je odbacila gotovo sve argumente obrane o politički motiviranoj optužnici, no poručila da ne može dopustiti Assangeovo izručenje SAD-u jer postoji veliki rizik da bi počinio samoubojstvo.

Julian Assange u vrijeme osnivanje WikiLeaksa (foto Wikipedia)

Odluka o neizručenju donesena je nakon više od deset godina međunarodnih pravnih zavrzlama i kontroverzi koji prate slučaj Australca.

Presuda britanskog suda podložna je žalbenom postupku, piše agencija France Presse.

Američko ministarstvo pravosuđa je pak danas istaknulo da je “krajnje razočarano” odbijanjem britanskog pravosuđa da izruči utemeljitelja Wikilealsa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama.

“Zadovoljni smo što su Sjedinjene Države pobijedile u svim pravnim argumentima koje su pokrenule”, preciziralo je ministarstvo u priopćenju.

“Nastavit ćemo tražiti Assangeovo izručenje u Sjedinjene Države”, dodale su američke vlasti.

Ali je zato Assange dobrodošao u Meksiku.

Meksička vlada spremna je ponuditi politički azil Julianu Assangeu i podržava odluku britanske sutkinje da se osnivač WikiLeaksa ne izruči SAD-u, rekao je u ponedjeljak meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Julian Assange 2010. godine (foto Wikipedia)

“Zatražit ću od ministra vanjskih poslova da upita Ujedinjeno Kraljevstvo može li osloboditi Assanega a Meksiko će mu ponuditi politički azil”, rekao je Obrador na redovnoj konferenciji za medije.

“Assange je novinar i zaslužuje priliku, ja sam za to da mu se da oprost”, rekao je. “Mi ćemo mu dati zaštitu”.

Lopez Obrador, koji je odluku nazvao “pobjedom pravde”, prije godinu dana pozvao je Britaniju da oslobodi Assangea, nazvavši njegov pritvor “mučenjem”. Za dokumente koje je objavio rekao je da su pokazali “autoritarna” djelovanja u svijetu.

Assange je proteklo desetljeće proveo ili u zatvoru ili u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je zatražio azil.

Julian Assange prilikom uhićenja (foto Facebook)

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI