Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA / vijesti iz svijeta
Američki Kongres, nakon dramatičnih nereda na Kapitolu, potvrdio Bidena;Trump obećao miran prijenos vlasti

Američki Kongres, nakon dramatičnih nereda na Kapitolu, potvrdio Bidena;Trump obećao miran prijenos vlasti

Nakon upada razjarene rulje u zgradu Kapitola u Washingtonu i tragičnih događaja u kojima su život izgubile četiri osobe, a čemu je kumovao bivši američki predsjednik Donald Trump poticanjem mase svojih pobornika na nasilje, Američki kongres danas je potvrdio pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Trump je u četvrtak, post festum nezapamćenog nasilja i tragičnih žrtava, napokon priznao da je njegov mandat završen i obećao miran prijenos vlasti.

 

-Iako se potpuno ne slažem s rezultatima izbora, i činjenice su na mojoj strani, bez obzira na to, bit će uredna tranzicija vlasti 20. siječnja– objavio je u priopćenju, dan poslije nereda i tragičnih događaja na Kapitolu, Donald Trump.

Tomu je prethodila dramatična noć tijekom koje su Trumpove pristaše nasilnim upadom u zgradu Kongresa prekinule brojanje glasova izbornog kolegija, čime se pokušalo spriječiti potvrđivanje Bidenovog izbora za novog predsjendika SAD-a. No, Kongres je jutros odbacio prigovore kojima se osporavala pobjeda Joea Bidena u Pennsilvaniji, a potom su potvrđeni rezultati u preostalih 12 saveznih država, pri čemu su glasovi osvojeni u saveznoj državi Vermontu donijeli Bidenu prelazak preko praga od potrebnih 270 glasova. Biden je naposljetku pobijedio Trumpa s ukupno 306 prema Trumpovih 232 glasa izbornog kolegija.

Nasilje kojemu je svijet jučer svjedočio u napadu na Kapitol zgrozilo je svijet, pogotovo što dolazi iz SAD-a kao kolijevke demokracije, na koju su Trumpove pristalice jurišale silom, rušeći sve pred sobom i ugrožavajući živote, ne samo kongersnika nego i sudionika ovog nezapamćeno nasilnog udara na najviše američke institucije. Upravo zbog nasilja, čak su se i republikanski senatori, koji su bili skloni osporavanju izbornih rezultata, predomislili , a Kongres je, nakon dvosatne rasprave u oba doma, odbacio prigovore na izborne rezultate u Arizoni, pa je postalo jasno da su republikanci ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu. Time su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali, a postupak potvrde Bidena ubrzan. Na promjenu stava senatora presudno je utjecalo, kako su i sami kazali, nasilje nad demokracijom, koje je, nažalost, za posljedicu imalo i četiri poginula.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji je nakon upada rulje sklonjen na sigurno, ali je ostao u zgradi Kongresa, poručio je onima koji su izazvali kaos da neće pobijediti i pozvao Kongres  da se vrati poslu.

Ne samo demokratski, nego i dio republikanskih zastupnika, za nasilje je izravno optužio Trumpa koji je huškao svoje pristalice na nasilje odbijajući uporno priznati izborni poraz. Štoviše, obraćajući se prosvjednicima u Washingtonu, uoči početka sjednice Kongresa, pozivao ih je da izvrše pritisak na svoje zastupnike kako bi odbili rezultate predsjedničkih izbora i da se “bore”. Trump je “zapalio plamen” kako su konstatirali neki republikanski zastupnici, pozivajući predsjednika u odlasku da odustane i da više ne dovodi u zabludu Amerikance, i da osudi nasilje. Nisu pokleknuli pred bezakonjem i pritiscima, stali su u obranu Ustava i američkih demokratskih institucija.

Svjetski mediji preplavljeni su valom osuda američkog “državnog udara ludila”, kako su neuspjelu pobunu neki mediji nazvali, i redom svi osuđuju Trumpa kao onoga tko je zapalio Washington. Bio je to” dan sramote” u kojem su SAD doživjele svoj prvi pokušaj nasilnog puča, zahvaljujući suludom ohrabrenju pučista od odlazećeg predsjednika koji ih je na nasilje poticao. “Njegov je narcizam bio veći od njegovog dostojanstva”, kako je za Trumpa napisao kolumnist La Figaroa Philippe Gelie, optužujući ga da je pogazio demokraciju.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI