Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA / POLITIKA & KRIMINAL
“Afera Tušek” : HDZ-ov zastupnik nudio nezavisnom vijećniku sve i sva u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, a Plenković kaže to je gruba pogreška, upao je u klopku… (!? )

“Afera Tušek” :
HDZ-ov zastupnik nudio nezavisnom vijećniku sve i sva u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, a Plenković kaže to je gruba pogreška, upao je u klopku… (!? )

HDZ je najproduktivnija tvornica u Hrvatskoj. Tvornica afera. Radi danonoćno, udarnički i uz zavidnu kompetitivnost “radnika”. Za otkriće najnovijeg “proizvoda” iz te zahuktale tvornice zaslužan je Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz zagorskog Oroslavlja. Javnosti je otkrio kako ga je HDZ, posredstvom njihova saborskog zastupnika Žarka Tušeka, pokušao kupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Potajno je snimao razgovor i javno ga objelodanio…

Na razgovor s Tušekom pozvao ga je gradonačelnik Oroslavlja Emil Gredičak u čijoj u se klijeti i našli. Šimunić je razgovor snimao, njime Tušeka javno diskreditirao, a šef HDZ-a Andrej Plenković smatra da je Tušeku namještena klopka, i nema sumnje, veli, da je to gruba politička pogreška… S obzirom na njegovo (Tušekovo) iskustvo, reći će Plenković, ne razumijem kako mu se to moglo dogoditi…

Biraj što ti paše!

Šimunić je javno posvjedočio kako mu je Tušek nudio svu potrebnu logistiku za kampanju, informacije, marketing, sredit će mu 25 tisuća plakata ako treba, s tim da njegova lista nakon izbora podrži HDZ i pomogne im skinuti s vlasti SDP-ovog župana. Velikodušno mu je nudio da bira hoće li ovo ili ono mjesto, možda bi htio biti pročelnik za gospodarstvo, ili radije mjesto ravnatelja Parka prirode Medvednica, Centra za prirodu u Zagorju, što god! Treba samo reći što mu paše…

Nezavisni vijećnik GV Oroslavlja, Viktor Šimunić ispričao je i da su ga druge stranke zvale na razgovor, ali ton njihova razgovora nije bio ni približan ovome. Nudili su mu da uđe u stranku, eventualno da bude kandidat za gradonačelnika, ali nikakva radna mjesta i unosne sinekure. Snimao je samo razgovor s Tušekom, znajući kako se u HDZ-u proizvode afere, i učinio je to radi svoje sigurnosti, a ne radi namjere da Tušeku postavi klopku.

Sve što je učinio, kazao je, učinio je zbog interesa javnosti, da pokaže kako funkcionira lokalni HDZ, učinio je to za svoje nećake ili za svoju djecu, ako ih jednog dana bude imao, za svoju zemlju u kojoj nema kraja korupciji. Htio je time potaknuti ljude da počnu shvaćati u kakvoj zemlji žive. A da je ovo normalna zemlja, kazao je romantični Šimunić, premijer bi me nazvao i zahvalio mi.

Ne zna hoće li izaći na izbore, ali zna sigurno da će svoja istraživanja nastaviti. A već godinu dana intenzivno radi na analizi lokalne samouprave, zbog čega su ga mediji prozvali lovcem na uhljebe koje otkriva beskompromisno u svim jedinicama lokalne samouprave. Da prihvati ove nemoralne Tušekove ponude, popljuvao bi, kaže, sve što je dosad radio.

Klopka

No, što se nakon javnog emitiranja kompromitirajuće snimke događa? Tušek i njegovo HDZ društvo Šimunića optužuju da je lažljivac, sve demantiraju unatoč snimci čiju autentičnost i sami potvrđuju, i pokušavaju klatno gurnuti prema Viktorovoj glavi.

Premijer ga u tome nema namjeru zaštititi. A evidentno je i da mu ne pada na pamet zahvaliti mu na razotkrivanju njegovih kolega u prljavoj političkoj trgovini.
Plenković tek nedvosmisleno kaže kako je to gruba politička pogreška, a Tušek je iskusan političar i to mu se nije smjelo dogoditi. Šimunić je namamio u klopku i Tušeka i gradonačelnika Oroslavlja. Ne vidim, reći će premijer, što je on tu trebao raditi na sastanku, i koji vid suradnje su trebali dogovoriti.

Ne vidi ni koja bi bila poveznica političke platforme s dotičnim gospodinom. Ali, ne, ne vidi šef HDZ-a u tome ni temelja za odgovornost. Eto, događa se, benevolentno će. Doduše, radari u klijeti ne funkcioniraju, nema signala…

Na pitanje novinara vidi li sličnost ovog slučaja sa slučajem bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vukovara Željka Sabe koji je odležao zbog tajnog snimanja HDZ-ove članice GV-a koja ga je prokazala zbog pokušaja davanja mita, ne bi li podržala SDP.

Ni govora, nema tu nikakve sličnosti, smatra Plenković, jer Tušek je dio oporbe, a ne izvršne vlasti u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je SDP na vlasti.

-Niti on može utjecati na političke procese, niti je realno da se realizira bilo što od toga- relativizirao je Tušekove ponude njegov stranački šef, svodeći sve na razinu naivnosti Žarka Tušeka koji nije smio ni sjediti u istoj sobi sa Šimunićem ( ?! ) Takvo nešto nije mu se smjelo dogoditi!

Zanimljivo je da je zastupnik HDZ-a uhvaćen u (ne)djelu, zanemarujući snimku, besramno tvrdio kako Šimuniću nisu ništa nudili, da su samo razgovarali o suradnji. Nije uopće bilo riječi o funkcijama, pozicijama, tvrdio je, i to kao “čovjek koji ima svoje ljudske vrijednosti i moral”. Ma bravo!

Nezakoniti dokaz; a Sabo?

I dok odvjetnik Anto Nobilo smatra da u ovom slučaju ima itekako materijala za policiju i DORH, njegov kolega Berislav Živković tvrdi da neovlaštena snimka ne može biti korištena kao dokaz jer je nastala kršenjem zakona. No, postoji i presedanska odluka, ako preteže interes kaznenog progona nad zakonom, tada može biti dokaz.

Upravo to je bio slučaj protiv Željka Sabe, koji se, po njemu ne da uspoređivati s Tušekovim slučajem. Jer, Sabo je optužen i osuđen za davanje mita, i tada je bio službena osoba koja je koristila svoje službene ovlasti. Vrhovni sud je u slučaju Sabo ocijenio da je u pitanju javni interes, kad se inkriminiranim radnjama ugrožava volja birača, pa se tada i nezakoniti dokaz može koristiti u sudskom postupku.

Za Nobila je u najmanju ruku sporno da se nuđenjem beneficija nekoga pokušava privoliti da uše u koaliciju, i to prikriveno, financirajući mu kampanju, što je suprotno zakonu o političkim strankama, i time izigravaju volju birača. No, to se masovno radi, ističe Nobilo, masovna su pretrčavanja i u Saboru i na lokalnim razinama, a nakon svakog prelaska taj tko je pretrčao dobije neku sinekuru, ili se netko njegov zaposli. Takve rabote približavaju se trgovanju utjecajem, a za radna mjesta koja Tušek nudi Šimuniću raspisuju se javni natječaji, moraju se ispuniti određeni uvjeti, a onaj s najboljim kondicijama trebao bi pobijediti.

Ali, to u Hrvatskoj nije tako i to svi znamo. Nije tako bilo ni u vrijeme kada je Sabo sniman neovlašteno i kada mu je suđeno uz takav nezakoniti dokaz, ali u ovoj zemlji pravo i pravda nisu jednaki za sve. Iako je mito i politička trgovina bila i tada, kad je Sabo “pao i odležao”, opće mjesto u ovoj državi, samo se Željku Sabi moglo dogoditi da završi u zatvoru zbog nečeg što su sve stranke masovno radile…

I što će biti nakon svega, kakav epilog najnovije HDZ-ove afere treba očekivati? Građani u Hrvatskoj premoćno smatraju da se neće dogoditi baš ništa, “ujeo vuk magare”, i to je zapravo najžalosnije, jer svjedoči o potpunom nepovjerenju u institucije. 

Viktor Šimunić
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI