Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
PRAVDOSUĐE
Foto: Zelena akcija i Srđ je naš

Zbog golfa na Srđu investitor pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske, nastoji izbjeći EU pravni poredak

Foto: Zelena akcija i Srđ je naš

Inicijativa građana Srđ je naš i Zelena akcija obavijestili su javnost o novom arbitražnom postupku koji je investitor u projekt apartmanizacije Srđa pokrenuo protiv Republike Hrvatske.  Riječ je o postupku u kojem je međunarodni biznismen izraelskih korijena Aaron Frenkel 16. studenog ove godine osobno tužio Republiku Hrvatsku pred arbitražnim sudom u Washingtonu.

Borci za Srđ, Dubrovnik i javni interes objasnili su kako vlasnika tvrtke Razvoj golf na novo parničenje motivira to što prvi arbitražni zahtjev po svemu sudeći neće uspjeti odnosno činjenica da je Europski sud proglasio nezakonitim arbitražne postupke pokrenute između država članica Europske unije, Hrvatske i Nizozemske u kojoj se nalazi sjedište jedne od njegovih tvrtki.

– Kao što su to pokazivali i do sad kršenjem okolišnog zakonodavstva EU, tzv. golfere ne zanimaju europski zakoni pa Frenkel sada Hrvatsku tuži na temelju sporazuma Hrvatske i Izraela, nastojeći izbjeći EU pravni poredak – rekao je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i podsjetio da se njegova udruga lani kao prijatelj suda  (amicus curiae) uključila u prvi arbitražni postupak koji je tvrtka Razvoj golf pokrenula protiv Hrvatske te da su u tom postupku “golferi” pokušali iz džepova hrvatskih građana i građanki izbiti 500 milijuna eura.

Privatna sudišta bez transparentnsoti i kontrole

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš je komentirao da su ove arbitraže privatna sudišta gdje o novcima građana i građanki jedne zemlje bez ikakve transparentnosti i kontrole odlučuje par anonimaca.

-Pretpostavljamo da je spor težak 500 milijuna eura, kao što se navodilo i o prvom sporu kojega je pokrenula Frenkelova tvrtka Elitech iz Nizozemske. U više navrata pozivali smo premijera Plenkovića da RH istupi iz takvih neokolonijalnih sporazuma. Nadajmo se da će shvatiti da novci građana nisu kasica prasica za podmirivanje mešetarskih apetita i projekata poput ovog na Srđu – izjavio je Capor i dodao kako su sve ove godine bili u pravu kada su ukazivali na štetnost projekta na Srđu i zle namjere ove tvrtke.

Političko pogodovanje u korist špekulanata

Rekao je Capor i kako su nažalost akteri svih pogodovanja tvrtki Razvoj golf – Šuica, Vlahušić, Zmajlović, Ćorić, Mrak Taritaš, Vrdoljak, Čačić, Vićan, Raguž, Dobroslavić – i dalje aktivni u političkom životu, a da je višegodišnjom šutnjom i omogućavanjem izdavanja lokacijske i građevinske dozvole projektu golf resorta kumovala  i aktualna gradska uprava na čelu s Frankovićem. Upozorio je i da opasnost koji projekt ove tvrtke predstavlja za Grad Dubrovnik i novac građana nije prestala i otkrio da je investitor jučer podnio tužbu radi odštete protiv Grada zbog sumnjive prodaje zemljišta na Srđu 2009. godine.

-Radi pogodovanja, koje su godinama HDZ, SDP i HNS radili u korist špekulanata, izgledno je da će s tom tužbom i uspjeti, a to će u konačnici građanima doći na naplatu. Promašaje središnjice i gradskog odbora HDZ-a, trebao bi pokriti HDZ. Planiranih novih dva milijuna kuna za kampanju, Mato Franković trebao bi dati za plaćanje sudskih postupaka s golferima. Vjerujemo da potpredsjednici Europske komisije Šuici neće biti problem pokriti dio troška jer je prodajom javnog interesa na Srđu osigurala svoje visoko plaćeno mjesto u Bruxellesu – zaključio je Capor.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI