Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
eu / POVIJEST/SADAŠNJOST
Foto: Spomenik na zadarskom Muraju išaran ustaškim i nacističkim žvrljotinama, izvor: Antena Zadar

Predrag Fred Matić zatražio od Europske komisije da zaustavi uništavanje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj

Foto: Spomenik na zadarskom Muraju išaran ustaškim i nacističkim žvrljotinama, izvor: Antena Zadar

Predrag Fred Matić, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu i član parlamentarnog Progresivnog saveza socijalista i demokrata, zatražio je hitnu reakciju Europske komisije kako bi se konačno zaustavilo uništavanje i izmještanje antifašističkih spomenika. Učinio je to na inicijativu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koji su ga informirali o nedavnom slučaju uklanjanja antifašističkog spomen-obilježja sa novouređene šetnice na gradskim zidinama u Zadru i premještanju u lapidarij tamošnjeg Narodnog muzeja .

Europsku komisije Matić je upoznao sa zabrinjavajućim informacijama o posljednjem pokušaju izmještanja antifašističkih spomenika iz našeg sjećanja odrađenom u režiji zadarske lokalne vlasti i uz blagoslov države, ali i o uništavanju oko 3000 spomenika posvećenih Narodnooslobodilačkoj borbi te zatražio povratne informacije i upute što je hrvatskim antifašistima po tom pitanju činiti.

-Dodatni razlog za frustraciju i zabrinutost su nastojanja predstavnika najviše državne i lokalnih vlasti da nekritički revidiraju povijest iz nama nepoznatih razloga. Bojimo se da će se taj trend proširiti i na ostale članice EU, kao što se već događa u određenim zemljama. Antifašizam mora ostati jedna od temeljnih vrijednosti europske unije i svaki pokušaj njegovog negiranja ili prokazivanja mora biti osuđen. Uništavanje i izmještanje hrvatskih kulturnih spomenika koji slave našu antifašističku prošlost je korak prema njenom negiranju. Mi na to moramo reagirati. Poštovani povjerenici, uvjeren sam da će Europska komisija pronaći način da reagira na ove nazadne trendove reinterpretacije antifašističke borbe, duboko uvjeren da smo svi na istoj strani povijesti kada se radi o fašizmu, zbog čega moramo pokazati da takvi trendovi ne prolaze nezamijećeno i da netko za njih treba odgovarati. To je važno ne samo zbog europske kulture, povijesti, već i naše međusobne solidarnosti. Pravodobno reagiranje na ovakve pojave ima ključnu težinu. – napisao je europparlamentarac Predrag Fred Matić u pismu povjerenicima Europske komisije u resorima kulture, vrijednosti i europskog načina života.

U izjavi za tjednik Nacional koji donosi detaljniju priču o inicijativi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu rekao da je nakon vandalizma devedesetih, kada je uništeno gotovo tri tisuće spomenika antifašizma, sada nasutpila lukavija faza u kojoj se to radi administrativnim mjerama, pod izlikom da spomenik smeta u prostoru, pa ga se izmješta negdje gdje ga nitko ne može vidjeti.

– Nemam drugu riječ, već da je svinjarija to što rade. Ovaj posljednji slučaj u Zadru, gdje se navodno u novouređenom parku spomenik više ne uklapa u cjelinu zapravo je postao novi recept djelovanja. Još u Domovinskom ratu govorio sam kolegama braniteljima – nemojte to uništavati spomenike NOB-u, jer se nešto slično u budućnosti može dogoditi i nama. Što se i događalo posljednjih nekoliko godina, kada su devastirani spomenici žrtvama Domovinskog rata. Uostalom, niti jedan spomenik antifašizmu ni na koji način ne vrijeđa niti se kosi s vrijednostima Domovinskog rata, dapače, tu se radi o povijesnom kontinuitetu borbe za Hrvatsku unutar granica AVNOJ-a protiv fašizma. Jer i ono što smo mi doživjeli devedesetih bio je fašizam, velikosrpski fašizam. Barbarskim odnosom prema vlastitoj antifašističkoj spomeničkoj baštini dodatno se sramotimo, jer je među tim srušenim spomenicima stotine vrijednih umjetničkih djela, poput onog Voje Bakića na Petrovoj gori. No, ima i pozitivnih primjera – poput Tovarnika, gdje je u istom parku spomenik NOB-u i Domovinskom ratu. U doba kad sam bio ministar pokušavao sam pomoći obnovu manje zahtjevnih spomenika – bista, spomen-ploča i slično, što nije zahtijevalo prevelike financijske izdatke. – rekao je Matić Nacionalu, kao i to da je uvjeren da je Europska unija na strani antifašizma i da će osuditi ovo što se događa u Hrvatskoj, da premijer Plenković ne voli dobivati packe od Europe, da se Hrvatska iz Hrvatske spasiti ne može i da će se ukoliko nam EU kaže da 75 godina nakon Drugog svjetskog rata nije pristojno tako zatirati povijest, možda netko ipak zamisliti.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI