Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
svemir / znanje i obrazovanje
Foto: Astronomsko društvo Višnjan

Nebo je granica:
Zvjezdarnica Višnjan prikuplja donacije za proširenje edukacijskih kapaciteta

Foto: Astronomsko društvo Višnjan

Astronomsko društvo Višnjan okupljeno oko Korada Korlevića, najpoznatijeg domaćeg astronoma i popularizatora znanosti, prikupilo je u prvih devet dana crowdfunding kampanje četvrtinu priželjkivanog iznosa za nadogradnju edukacijskih kapaciteta Zvjezdarnice Višnjan, institucije koja je u četrdesetak godina postojanja o svemiru educirala veliki broj osnovnoškolske i srednjoškolske djece te otkrila i dokumentirala više asteroida nego američka NASA. Žele prikupiti 635.000 kuna, a zainteresirani donatori imaju još 21 dan koliko traje kampanja na platformi CroInvest.

Do zaključenja ovog teksta, Zvjezdarnici Višnjan novac je doniralo 489 ulagača, u pojedinačnim iznosima od minimalnih 25 do maksimalnih 22.000 kuna. Svi ti donatori i oni koji će to tek postati dobivaju i odgovarajuće nagrade, kako to nalažu bolji običaji u kampanjama skupnog financiranja. Oni koji se odluče donirati najviši iznos mogu zauzvrat očekivati večeru s Koradom Korlevićem, najpoznatijim hrvatskim astronomom i popularizatorom znanosti, o kojoj će još dugo pričati.

Foto: Astronomsko društvo Višnjan

Prikupljeni novac istarski astronomi planiraju uložiti u nadogradnju edukacijskih kapaciteta kako bi mogli primiti više djece i njihovih učitelja, profesora i mentora. Da se ne bi događalo da najdarovitiji ostanu zakinuti za znanje i druženja s vršnjacima, Zvjezdarnici Višnjan potrebno je proširenje kapaciteta. Ako se skupi do 300.000 kuna plan je izgraditi geodetsku kupolu u kojoj će se održavati predavanja i edukativni i praktični programi. Ako se skupi do 635.000 kuna izgradit će se bungalovi koji će služiti kao smještajni kapaciteti za djecu i njihove podupiratelje u višednevnim znanstvenim kampovima. Dogodi li se da skupljeni iznos premaši ciljanu svotu, Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan, planira uspostaviti lokaciju za ispitivanje robotiziranih teleskopa kao i dodatne kapacitete za smještaj učenika.

Foto: Astronomsko društvo Višnjan

Kampanja na platformi CroInvest traje do kraja godine, a u Zvjezdarnici Višnjan su sigurni da će uspjeti prikupiti planiranih 635.000 kuna. Kažu da su se do sada brojni građani, poduzetnici i anonimni dobročinitelji uspješno uključivali u slične projekte i vjeruju da podrška neće izostati ni sada u 2020. godini u kojoj su znanost, kritičko razmišljanje i znanje budućih generacija posebno na udaru. Podsjećaju da je Zvjezdarnica Višnjan već više od četiri desetljeća u samom svjetskom vrhu kad je u pitanju praćenje i otkrivanje asteroida i da je njihova mala zvjezdarnica u srcu Istre po tome ispred američke NASA-e.

Foto: Astronomsko društvo Višnjan

Ukazuju i na možda još važniju, a za Hrvatsku neprocjenjivu, edukacijsku funkciju Zvjezdarnice koja svake godine organizira praktične znanstvene kampove koje polazi velik broj visoko motiviranih i darovitih osnovnoškolaca i srednjoškolaca od kojih će neki postati znanstvenici. Govore istarski astronomi da doniranjem Zvjezdarnici Višnjan investirate u konkretne i dokazane programe koji doista i znanstveno opismenjuju  i društveno obogaćuju najdarovitiju među našom djecom, a Korado Korlević zaključuje da je investiranje u djecu najveća te jedina investicija koja se isplati raditi.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI