Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
hdz / POLITIKA
Ministar Ćorić prešutio kuma da ga ne – stigmatizira ( ! )

Ministar Ćorić prešutio kuma da ga ne – stigmatizira ( ! )

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić povrijedio je načela nepristranog i savjesnog postupanja kad je sudjelovao u glasanju o imenovanju svog vjenčanog kuma Petra Sprčića članom uprave HEP-a. Zaključilo je to Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa, utvrđujući da je Ćorić propustio deklarirati kumsku povezanost sa Sprčićem i izuzeti se od glasanja na sjednici Vlade u prosincu 2017., čime je povrijedio načelo savjesnosti i nepristranosti ( čl. 5 ). No, neće biti sankcioniran jer za takav propust nije propisana kazna.

-Nesporno je- zaključio je izvjestitelj u predmetu Ćorić na sjednici Povjerenstva, Davorin Ivanjek– da je Ćorić bio na sjednici Vlade i glasao o prijedlogu. Ivanjek je odbio Ćorićevu “obranu” u kojoj tvrdi da postupak za koji nije predviđena sankcija nije trebalo ni voditi, pri čemu se pozvao na Visoki upravni sud koji je takvoj praksi Povjerenstva već dao za pravo.

Zanimljivo je Ćorićevo objašnjenje da Vlada odlučuje nadpolovičnom većinom i da njegov glas nije imao nikakav utjecaj kod imenovanja njegovog kuma za člana Uprave HEP-a, te da bi u slučaju javnog deklariranja njihove povezanosti došlo do stigmatiziranja osobe ( Petra Sprčića) .  Već samim time što je ministar, njegov utjecaj u Vladi se implicira. 

Kad je riječ o odlučivanju o prijatelju ili kumu, ocijenilo je Povjerenstvo, dužnosnik ne može postupati nepristrano. Uostalom, tko bi u Vladi glasao protiv kandidata koji je prijatelj ili kum nekog od ministara iz te Vlade…? A Ćorić veli, da je deklarirao kumsku vezu, to bi njegovog kuma stigmatiziralo!

Istina je da se ovdje ne radi o teškim povredama Zakona, ali, kako je zaključeno , ovakvim odlukama Povjerenstvo želi uspostaviti visoke standarde u postupanju dužnosnika, koji podrazumijevaju izuzimanje od glasanja kod ovakvih odluka. 

– Dužnosnik je zbog propusta deklariranja i izuzimanja iz glasovanja na 72. sjednici Vlade RH 21.12.2017. po prijedlogu vlade kojim se nadzornom odboru trgovačkog društva HEP predlaže imenovanje Petra Sprčića, takvim postupanjem došlo do njegovog nesavjesnog i pristranog postupanja- odlučeno je na sjednici Povjerenstva.

Tako je ministar Tomislav Ćorić na listu brojnih optužbi radi kojih je nedavno oporba u Saboru tražila i njegov opoziv, dodao i “propust” glasajući za imenovanje svoga vjenčanog kuma u Upravu HEP-a . Ta je epizoda stara tri godine, a što je sve u međuvremenu Ćorić sagriješio, saznat ćemo možda za narednih nekoliko godina…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI