Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI / POLITIKA
Međunarodne organizacije u snažnoj osudi blaćenja i prijetnji novinarki Anji Kožul i Novostima

Međunarodne organizacije u snažnoj osudi blaćenja i prijetnji novinarki Anji Kožul i Novostima

Članice platforme Brzi odgovor za lobodu medija ( MFRR )- Europska federacija novinara ( EFJ ), Međunarodni institut za tisak ( IPI ) i Europski centar za slobodu tiska i medija ( ECPMF ), objavile su zajedničko priopćenje kojim oštro osuđuju kampanju klevetanja hrvatske novinarke Anje Kožul te zahtijevaju njezinu zaštitu smatrajući da je njezina sigurnost ugrožena. Anja Kožul je, kako se navodi u priopćenju, radeći za tjednik Novosti, manjinsko glasilo koje izdaje Srpsko narodno vijeće ( SNV ), od 1. prosinca izložena brojnim prijetnjama, uvredama i napadima iz Srbije.

-Kampanja mržnje započela je nakon što je objavila članak pod naslovom “Od islamofoba do državnog dužnosnika” o Arnaudu Gouillonu, francuskom i srpskom državljaninu poznatom u Srbiji po zalaganju za kosovske Srbe. Članak se odnosi na nedavno imenovanje Gouillona za šefa Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji. A. Kožul je na društvenim mrežama dobila prijeteće poruke i uvrede od osnivača srpske paravojne skupine “Bijeli orlovi” Dragoslava Bokana. Napisao je: “Zauvijek pamtite njeno lice i ne dopustite joj da glumi Srpkinju nakon ovoga!”; “Ona je naš neprijatelj, nakaza i izdajica, najjadnija – koja čini sve što joj se kaže za šaku kuna- kaže se u priopćenju i upozorava kako su uvrede i prijetnje Anji Kožul i Novostima prenijeli srbijanski mediji, pa i tabloid Kurir i beogradske Večernje novosti.

U tekstu pod naslovom “Ima li Srba u SNV-u”, Novosti se posebno optužuju, da su novine hrvatskih ekstremista. Prijetnje su prijavljene policiji, a istraga je trenutno u tijeku. EFJ, IPI i ECPMF traže od Glavne policijske uprave i hrvatskog ministra unutarnjih poslova, stoji u priopćenju, da osiguraju poduzimanje potrebnih koraka za zaštitu Anje Kožul.

Sindikat hrvatskih novinara i Hrvatsko novinarsko društvo izrazili su solidarnost i zajednički zahtijevali od vlasti da poduzmu mjere.

-Sigurnost Anje Kožul je ugrožena. Državne institucije trebale bi je zaštititi i pozivamo srpske vlasti da aktivno osude i bore se protiv govora mržnje i uznemiravanja novinara i medija, stoji u izjavi koja je dio Brzog odgovora za slobodu medija (MFRR), europskog mehanizma koji prati, nadgleda i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Inače, ovaj projekt, koji sufinancira Europska komisija, pruža pravnu i praktičnu potporu, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijskih djelatnika- kaže se na kraju priopćenja međunarodnih organizacija kojima je u fokusu zaštita novinara i sloboda medija.


 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI