Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
UMJETNOSTI
‘Inferno’: Devet krugova pakla od odbačenih materijala

‘Inferno’:
Devet krugova pakla od odbačenih materijala

‘Inferno’ od devet kolaža, po jedan za svaki od devet Danteovih krugova pakla, napravljen od odbačenih materijala, stiže u Šibenik. U organizaciji Supertoona, u sklopu programa Animirani Šibenik, u petak 4. prosinca u 19. sati, u Studiju galerije Sv. Krševan, zvanom galerija Matija, otvara se pop-up izložba kolaža mlade umjetnice Sunčane Brkulj koja je prvenstveno redateljica animiranih filmova dok strip i ilustraciju koristi kao drugi ‘ispušni ventil’ za svoju kreativnost.

Ciklus ‘Inferno’ rezultat je dvogodišnjeg rada mlade likovne umjetnice i od 2018. godine naovamo izlagala ga je u mnogim galerijama. Sastoji se od devet kolaža, po jedan za svaki od devet krugova pakla prema Danteu Alighieriju. Estetski, kolaži su inspirirani srednjovjekovnim tapiserijama horror vacui i prikazima pakla.

-U to vrijeme ta su djela imala zlokobnu auru, a umjetnici su ih stvarali iz dubokog religioznog straha. Danas nam djeluju komično. Njihov dojam promijenio se u kontekstu vremena i zato mi je interesantno prenijeti u moderno doba i kroz eksperimentalni medij obraditi teme koje muče umjetnike od samog početka čovječanstva. Uz to, ovaj ‘Inferno’ nije napravljen u skupom ulju i freski, već od odbačenih papira, kartona i bilo kakvog materijala s dna ladice – obrazlaže autorica svoju inspiraciju i odabir materijala.

Sunčana Brkulj rođena je 1997. u Zadru, 2016. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje trenutno pohađa diplomski studij.  Autorica je tri uspješna kratka animirana filma, ‘Osjetljivi princ’, ‘I’m Not Feeling Very Well’ i ‘Kula’. Uz studij, radi za domaće producente animiranog filma Adriatic animation i Recircle studio. Stvara i stripove, objavljene u sklopu fanzina Komikaze.

Uz izložbu, posjetitelje u Matiji očekuju projekcije dvaju autoričinih filmova. ‘I’m Not Feeling Very Well’ (2019.), spot za istoimenu pjesmu zagrebačkog benda Crawander, započeo je kao igra, to jest kombiniranje nekolicine animiranih loopova i eksperimentiranje s njima, a završio kao svjetski uspješan film. Uvršten je, između ostalih, u službene selekcije filmskih festivala Annecy, Animafest i Anim’est. Izložen je i u sklopu 35. Salona mladih, najvećeg i najrespektabilnijeg izložbenog događaja za hrvatske autore mlađe od 35 godina. ‘Kula’ (2020.) spot je za pjesmu ‘You’re What I Want’ engleskog benda The Recks. U skladu s temom pjesme koja priča o neutaživoj čežnji prema jednoj ženi, film prikazuje civilizaciju koja gradi i gradi, nikad zadovoljna visinom kule koja je sagrađena. Oba filma vizualni su pokušaj da se medij kolaža oživi u obliku animiranog filma.

Ova pop-up izložba, koju priređuje, održat će se uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera te ograničen broj posjetitelja i trajat će tri dana, a bit će je moguće popratiti i putem live streama na Facebook stranici Supertoona.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI