Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST / šibenik
Javna rasvjeta u SIbeniku krajem 19. st.

‘Iluminovizija’ Sonje Leboš, predavanje:
“(Post)-kolonijalna geometrija elektrifikacije Šibenika”

Javna rasvjeta u SIbeniku krajem 19. st.

Javno predavanje i moderirana diskusija “(Post)-kolonijalna geometrija elektrifikacije Šibenika” u kojem će predavačica i moderatorica biti Sonja Leboš, kulturna i urbana antropologinja iz Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja UIII, bit će dostupno svima zainteresiranima s računalom ili mobilnim telefonom  putem direktnog prijenosa iz Centra za poduzetništvo i nove tehn.ologije “Trokut”, Šibenik u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. od 16-18 sati.

Industrijski pogoni u Crnici Sibenik 1905.g.

Kako biste pristupili ovome zanimljivom predavanju i diskusiji, valja znati kako će te na njega dospijeti putem poveznice: https://zoom.us/j/6321051905?pwd=WC9kWk1SM2hIanVxWHgyWFZFdkVwdz09. 

Potrebni su i pristupni podaci,  ID meeting-a: 632 105 1905 / passcode: 535793.

U ovom predavanju kompleksan filozofski pojam geometrije elektrifikacije kojeg je inženjer i umjetnik Gregoire Rousseau predstavio u svom djelu “Učiti od električne energije u umjetnosti. Znanje se događa u zajedništvu”/“Learning from electric energy in the arts. Knowledge happens together” sveden je na jednostavnu kritičku eko-historijsku vježbu iz (post)-kolonijalne geometrije elektrifikacije grada Šibenika, malog grada u Dalmaciji koji je jedan od prvih gradova na svijetu čije su ulice osvjetljene uz pomoć prijenosa izmjenične struje.

Nadalje, Viriliov pojam“kastrametracije” te arhivsko istraživanje u Državnom arhivu u Šibeniku, uključujući i sekundarne izvore (stručne i znanstvene radove na temu elektrifikacije Šibenika i vezanih tema), inspirirali su proces koji se sastoji od mapiranja tragova austro-ugarske, jugoslavenske (Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija) i endehazijske imperijalističke ekstrakcije (iskorištavanja prirodnih bogatstava).

Javna rasvjeta u Šibeniku krajem 19. st.

Radi se o razdoblju od kraja 19. stoljeća do 1944. godine, kada je Šibenik oslobođen od nacizma, a sredstva za proizvodnju preuzeta od Narodne Republike Hrvatske. Odmah po oslobođenju, u Šibeniku je započeto i planiranje obnove ratom razorene Hrvatske u okviru Urbanističkog seminara kojeg je vodio arhitekt i urbanist Josip Seissel.

Historijat iluminacije Šibenika tako postaje dramatični kontrapunkt suvremenoj paradigmi ekstrakcije prirodnih bogatstava Hrvatske (ali i susjednih država – Bosne i Hercegovine i Srbije).

Taj historijat grana se u dva smjera: s jedne strane, prema univerzalnom urbanističkom pitanju iluminacije grada, njegovog noćnog ritma i atmosfere, imajući na umu horizonte biocenoze šireg habitata u kojima se grad gnijezdi, te, s druge strane, prema stvaranju platformi i pozornica za kreiranje globalnih kontra-narativa paradigmi kolonijalne ekstrakcije.

Daljnja istraživanja koja Leboš planira proširiti će se ka geometriji elektrifikacije regije (Austrija, Bosna, Hrvatska, Njekačka, Mađarska, Srbija, Slovenija), dijakronijsko-sinkronijsko istraživanje imperijalističke tektonike i organike rijeka i riječnih slivova, jer je geometrija elektrifikacije u globalnom polju snažno povezana s globalnim riječnim sustavima i njihovom eksploatacijom.

Pozvani komentatori zamoljeni su da iznesu svoje reakcije na predavanje, poantirajući i neke možebitne od Leboš previđene pravce koji mogu proizaći iz predavanja.

Postavljanje pitanja biti će omogućeno i publici.

Traafostanica u Sibeniku kraj 19 st

Pozvani komentatori:

Ana Dana Beroš (arhitektica; Zagreb)

Tamara Bjažić (povjesničarka arhitekture, Institut za povijest umjetnosti; Zagreb)

Dario Crnogaća (arhitekt, Šibenik)

Vedrana Klepica (autorica drame “Keinberg”, dramaturginja; Zagreb)

Ivana Momcilovic (dramaturginja i edukatorica – PhD In One Night, platforma za estetsku edukaciju za sve; Belgija)

Gregoire Rousseau (umjetnik, autor djela “Learning from electric energy in the arts. Knowledge happens together”, elektro-inženjer, edukator; Finska, Francuska)

Armina Pilav (arhitektica, predavačica na University of Sheffield; Sheffield, UK, otok Brač, Hrvatska)

Ana Selak (arhitektica, Šibenik)

Predavanje (Post)-kolonijalna geometrija elektrifikacije Šibenika” i moderirana diskusija dio su projekta, odnosno umjetničkog istraživanja pod nazivom Geometrija elektrifikacije kojeg provodi Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) uz podršku Grada Šibenika i Zaklade Kultura nova.

“Geometrija elektrifikacije” dio je dugoročnog projekta pod nazivom Iluminovizija kojeg Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja provodi u Šibeniku od 2017. godine.

Više na linku: http://uiii.hr/pages/iluminovizija

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI