Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
MEDIJI
HND: Osuđujemo skandalozno premijerovo dociranje novinarima

HND:
Osuđujemo skandalozno premijerovo dociranje novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je skandalozno ponašanje premijera Andreja Plenkovića koji se po tko zna koji put bahato obrušio na novinare i medije, a posebno na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića te im docirao o tome što bi i kako trebali raditi.

Premijer je opet bio bahat i docirao novinarima na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj je zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom predstavio plan za cijepljenje protiv koronavirusa.

Nedopustive lekcije novinarima i medijima dijelio je Andrej Plenković sa svojih premijerskih visina na kojima on najbolje zna kako bi trebala izgledati uređivačka politika  u kampanji cijepljenja.

Spomenuo je izrijekom uređivačku politiku N1HTV-a, Nove TV i RTL-a te pritom u svakoga od novinara tih televizijskih kuća uperio kažiprst, poručivši im:

‘Što više suvislih ljudi bude u eteru, to će se više ljuti cijepiti. Manje košta PR nego smrt od kovida.’

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća premijera kako u opisu njegova posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija, da mu ovo nije prvi bahati ispad prema našim kolegicama i kolegama te kako se još sjećamo njegove optužbe za “hibridno ratovanje”.

-Vrhunac premijerova skandaloznog ponašanja bila je opasna optužba upućena kolegi Krešiću, koji je inzistirao na tome da premijer odgovori na pitanje zašto nema zapisnika o sjednicama Znanstvenog savjeta Vlade. Umjesto odgovara, svađalačkim i neprimjerenim tonom Plenković je postavio protupitanje: zašto je Hrvoje Krešić, iako nije stručnjak za koronavirus, poslan na konferenciju za novinare, ali kako mu je nakon ovoga jasno. Ovakvo ponašanje držimo neprihvatljivim te prvog čovjeka Vlade podsjećamo da je miješanje u rad medija u pristojnoj državi nedopustivo. Pravo je svakog novinara i novinarke postavljati pitanja u interesu javnosti, a obaveza je onih koji bi trebali raditi u interesu te javnosti – a prije svih premijera – na njih odgovoriti. Ili kraće: premijeru, samo odgovorite na pitanje. – poručio je premijeru u ime HND-a njegov predsjednik Hrvoje Zovko.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI