Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
aktivisti / otpad
Foto: Greenpeace/Nevio Smajić

Greenpeace predao peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica sa 65.000 potpisa

Foto: Greenpeace/Nevio Smajić

Dok traje javno savjetovanje o Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom kojim bi se od prvog srpnja iduće godine po direktivi Europske unije i u članici Hrvatskoj zabranilo stavljanje na tržište plastičnih proizvoda od jednokratne plastike, aktivisti Greenpeaca simbolično su ispred zagrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pomoćnici ministra Anamariji Matak predali svoju peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica koju je potpisalo više od 65.000 ljudi.

Predloženi Zakon o gospodarenju otpadom predviđa zabranu stavljanja  na tržište plastičnih proizvoda od jednokratne plastike. To konkretno znači da se zabranjuju lagane plastične vrećice (debljine veće od 15 i manje od 50 mikrometara), da neće više biti legalni plastični proizvodi poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, tanjura i štapića za pridržavanje balona, da u povijest odlaze  i proizvodi od oksorazgradive plastike, spremnici i čaše od ekspandiranog polistrena (uključujući čepove i poklopce) te plastične posude za hranu od ekspandiranog polistrena kao što su kutije sa ili bez poklopca koje služe za držanje hrane namijenjene neposrednoj konzumaciji na licu mjesta.

Foto: Greenpeace/Nevio Smajić

Greenpeace zahtijeva više ambicije kod prijenosa europske Direktive o jednokratnoj plastici u hrvatski Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom. Da bi se uistinu stalo na kraj onečišćenju plastikom, važno je, kažu u Greenpeaceu, postaviti konkretan cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu, kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni. Važno je, ocjenjuju, i staviti veći naglasak na mjere proširene odgovornosti proizvođača, kako bi se potaknulo tvrtke na odlučnije korake u sprečavanju nastanka otpada i razvoju sustava za višekratnu upotrebu i ponovno punjenje, prvenstveno poticati upotrebu proizvoda koji su prikladni za višekratno korištenje, a spriječiti da se plastika zamijeni drugim jednokratnim materijalima poput papira, koji također štete okolišu.

Foto: Greenpeace/Nevio Smajić

Greenpeace već dugo kampanjom ukazuje se na štetnost plastičnih vrećica i ostale jednokratne plastike koja se koristi kratko, a ostavlja dalekosežne i alarmantne posljedice u okolišu. Dio kampanje je i današnja simbolična predaja peticije kojom su građanke i građani pokazali da su svjesni koliko su štetne plastične vrećice i jednokratna plastika, ali i da su spremni zamijeniti plastične vrećice lako dostupnim alternativama, poput višekratnih vrećica za kupovinu.

-Vlada ima priliku poslušati građane i zaštititi našu prirodu te u potpunosti zabraniti upotrebu laganih plastičnih vrećica. Hrvatska i svijet već se utapaju u jednokratnoj plastici čija proizvodnja raste iz godine u godinu. Goleme količine plastike završavaju u okolišu, pretvaraju mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožavaju morske životinje te dospijevaju u hranidbeni lanac. Postojeći propisi u Hrvatskoj nisu doveli do značajnih pomaka u smjeru smanjenja njihovog korištenja. Jedino će zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje bitno popraviti situaciju – zaključila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Foto: Greenpeace/Nevio Smajić

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI