Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
POLITIKA
Foto: Hrvatski sabor, službene stranice

Zeleno-lijevi blok:
Vladine izmjene Ovršnog zakona ne pomažu dužnicima

Foto: Hrvatski sabor, službene stranice

Zeleno-lijevi blok okupljen oko platforme Možemo! najavio je da će do kraja godine u saborsku proceduru uputiti vlastiti prijedlog Ovršnog zakona.  Predložit će vremensko ograničenje blokada računa, osiguranje egzistencijalnog minimuma, omogućavanje individualnog pristupa restrukturiranju dugova, vraćanje ovrha na sudove, te ograničenje prakse prodaje dugovanja i rad agencija za naplatu potraživanja. Vladin prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona za kojeg kažu da ne pomaže dužnicima – žestoko su kritizirali.

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka prije mjesec i pol dana u saborsku proceduru uputio je prijedlog zaključka kojim bi Sabor obvezao Vladu na produljenje moratorija na ovrhe. Podsjetio je na to Tomislav Tomašević i prigovorio vladajućoj većini da odbijanjem produljenja moratorija stotine tisuća ljudi izlaže blokadama računa na početku zime. Upozorio je i da predloženim izmjenama Vlada nije riješila nijedan ključni problem ovršenika. -Tko je izvršio pritisak na HDZ da odustane od donošenja potpuno novog Ovršnog zakona, kada su imali gotov zakonski tekst koji je 2019. prošao i proces javnog savjetovanja i koji je zaista bio kvalitetniji i predviđao efikasnije mehanizme zaštite prava dužnika – zapitao se Tomašević.

Da HDZ-ov prijedlog ne omogućuje povratak ovrha na sudove i efikasnu sudsku kontrolu postupka, što je bio i jedan od zahtjeva Europskog suda pravde da bi uopće priznali ovršna rješenja u drugim zemljama EU, primijetila je Sandra Benčić. Naglasila je i da povratak ovrha na sudove ne znači nužno povećanje sudskog opterećenja i zaostataka, jer RH može primijeniti slovenski model, uz određena unapređenja, gdje se sve ovrhe rade kroz jedan centar pri županijskom sudu u Ljubljani, kroz potpuno digitaliziran postupak koji omogućuje obrađivanje zahtjeva u vrlo kratkim rokovima, a dužnicima sudsku kontrolu zakonitosti postupanja. Istaknula je i da Vladin prijedlog predviđa  nemogućnost ovrhe na nekretnini za vrijednosti dugovanja niže od 40.000 kuna, što je do sada bilo 20.000 kuna, i naglasila da se vrijednost niti ne treba postavljati u apsolutnom iznosu već u razmjeru vrijednosti dugovanja spram vrijednosti nekretnine, koji ne bi trebao biti niži od 50 posto vrijednosti nekretnine.

Benčić je najavila i da će zeleno-lijevi blok predložiti i da se provedba ovrhe nad nekretninom u kojoj ovršenik živi može provesti tek kada država ili jedinica lokalne samouprave pronađe adekvatno stambeno zbrinjavanje, kao i da se poslodavci u potpunosti rasterete od provedbe ovrhe na plaći. Važan dio našeg prijedloga odnosi se i na uvođenje izuzeća od ovrhe nad sredstvima koja su ispod praga rizika od siromaštva, što je u Hrvatskoj oko 2.800 kuna – rekla je Benčić.

Rada Borić je najavila da će kao paket mjera za zaštitu građana od nepoštenih praksi predložiti i regulaciju agencija za naplatu potraživanja kako bi se onemogućila prodaja duga bez pristanka dužnika, osigurala kontrola HNB-a nad agencijama, uspostavila kontrola nad postupanjem prema dužnicima,  te ograničila dobit na prodanom dugovanju. -Ako je dug plaćen u 30 posto vrijednosti, agencija za naplatu potraživanja onda ne bi smjela od dužnika naplatiti čitavih 100 posto, odnosno to se onda mora tretirati kao ekstra profit –  zaključila je Borić.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI