Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
BANDIĆGRAD / POLITIKA / PRIOPĆENJE
Nova ljevica o netransparentnosti Fonda za obnovu Zagreba: Sprječimo Fimi Mediju 2!

Nova ljevica o netransparentnosti Fonda za obnovu Zagreba:
Sprječimo Fimi Mediju 2!

Nova ljevica neće stajati prekriženih ruku i uzimati zdravo za gotovo sve što novoosnovani Fond za obnovu grada Zagreba od posljedica potresa bude poduzimao. A čini se da je već na početku Fond krenuo krivo. Netransparentno!. Zbog toga je Nova ljevica inivirala prvi postupak građanskog nadzora nad rečenim Fondom Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije kojemu je privremeni ravnatelj Damir Vanđelić, nova nada HDZ-a i Andreja Plenkovića.

Pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informaicjama ( ZPPI ), Nova ljevica je od novoosnovanog Fonda za obnovu grada Zagreba zatražila bankovne izvode s prometom na računu Fonda u studenom 2020. Sukladno Zakonu, Fond je taj zahtjev dužan riješiti u roku od 15 dana od zaprimanja, što znači početkom prosinca.

Od Povjerenika za informiranje, kako objavljuje Nova ljevica, istodobno su zatražili upis Fonda u registar tijela javne vlasti koji se vodi pri Povjereniku (https://tjv.pristupinfo.hr/) te nadzor nad navedenim tijelom, kako bi i Fond postupao temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama – imenovao službenika za informiranje te dalje nesmetano djelovao u korist prava na pristup informacijama kao jednog od temeljnih ustavnih prava.

Dostupnost informacija omogućava nadzor nad tijelima javne vlasti ( i trošenjem javnog novca ! ) kako bi se sprječila koruptivna i druga kaznena djela u raspolaganju javnim novcem i drugom javnom imovinom, ocjenjuju u Novoj ljevici, izražavajući čuđenje činjenicom da spomenuti Fond još nije upisan u sudski registar tijela javne vlasti.

Što je razlog tome ako Fond za obnovu ispunjava sve zakonske uvjete, “kao pravna osoba koja se temeljem posebnog propisa financira pretežito ili u cijelosti iz državnog proračuna ili iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave” (članak 5. ZPPIa)? A Fond se doista pretežito financira iz javnih izvora: državnog proračuna (60 posto) proračuna Grada Zagreba, Krapinsko-zagorska županije i Zagrebačke županije (20 posto ) te sredstvima (su)vlasnika potresom pogođenih nekretnina (20 posto ). Što se čeka s upisom?

-Poznato je da je HDZ-ova vlada i saborska većina odbila amandman Kluba zeleno-lijevog bloka na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije – da se promet na računima Fonda prikazuje u realnom vremenu- napominju iz Nove ljevice, uz opasku da su nedavno od premijera Plenkovića, nakon osuđujuće prvostupanjske presude Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju FIMI-MEDIA, čuli da “nema šanse” da nosi etiketu Ive Sanadera.

Čeka li nas s Fondom za obnovu nakon potresa nastavak po starom, FIMI-MEDIA 2, ili će Plenković uspjeti skinuti Sanaderovu etiketu?- pitaju se u Novoj ljevici.

Kako bilo, stranka će, po rezultatima ovog, i budućih građanskih i drugih nadzora Fonda, ocijeniti je li Plenković sposoban ( i voljan, op.a. )  skinuti Sanaderovu stigmu sa HDZ-a, ili će podrškom zagrebačkom gradonačelniku ( “Kumeku” ) i njegovoj preplaćenoj žičari, a  obzirom na netransparentan start Fonda za obnovu Zagreba,  moći zaključiti samo jedno: da HDZ mijenja samo dlaku, ali ćud i etiketu nikada!

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI