Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
POLITIKA / vijesti iz svijeta
Demokrat, Joe Biden, 46. američki predsjednik: Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje!

Demokrat, Joe Biden, 46. američki predsjednik:
Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje!

Demokrat, Joe Biden postao je 46. predsjednik SAD-a. Četiri dana od izbora, 3. studenoga, američki mediji napokon su proglasili Bidena izbornim pobjednikom nakon što je osvojio Pennsylvaniju koja mu je donijela 20 elektorskih glasova. Time je dobio 284 elektora, a za pobjedu mu je bilo dovoljno 270. Inače, za Bidena je glasalo preko 74 milijuna Amerikanaca što je nezabilježeno u povijesti američkih izbora. Donald Trum, aktualni predsjendik Sjedinjenih američkih država poraz ne priznaje, na Twitteru je, netom po proglašenju Bidenove pobjede, objavio kako je pokraden, da je on pobijedio i to uvjerljivo.

Kasno sinoć, novoizabrani američki predsjendik Joe Biden obratio se naciji iz Wilmingtona u Delawareu dojmljivim govorom, uz pjesmu Brucea Springsteena, poručujući da želi biti predsjednik koji neće dijeliti Ameriku nego je ujediniti, te zahvalio svojoj obitelji, svojoj supruzi Jill bez koje, rekao je, ne bi bio tu, a napose se zahvalio Kamali Harris, koja će biti njegova desna ruka u novoj administraciji.

– Naše protivnike ne smijemo tretirati kao neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji, oni su Amerikanci. Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo- poručio je Biden, pozivajući na obnovu demokracije i hvatanje u koštac s klimatskim promjenama i pandemijom koronavirusa. U ponedjeljak će odmah okupiti, najavio je, tim znanstvenika koji će 20. siječnja, nakon inauguracije, donijeti Harris-Bidenov plan borbe protiv koronavirusa.

-Ja sam ponosni demokrat, ali vladat ću kao američki predsjednik. Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje- kazao je Biden, poručujući da je Amerika svjetionik.

Okupljenima se obratila i Kamala Harris, prva žena i prva Afroamerikanka na toj dužnosti, s porukom da se za demokraciju treba boriti i zahvalila svima koji su omogućili Bidenovu pobjedu jer su, kako je izjavila, sačuvali američku demokraciju.

– Hvala što ste glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Bilo je suza i gorčine, ali smo uspjeli- rekla je.

– Odabrali ste nadu, znanost i istinu. Izabrali ste Joea Bidena za idućeg predsjednika SAD-a- kazala je potpredsjednica SAD-a u svom obraćanju javnosti poručujući da ona možda jest prva žena na toj funkciji, ali nije posljednja.

– Jer ovo je zemlja mogućnosti. Sanjajte s ambicijom- rekla je. naglašavajući da će biti potpredsjednica Joeu kao što je on bio Obami.

Joe Biden je upravo 7. studenoga 1972. postao najmlađi senator, a na isti dan 48 godina poslije i 46. američki predsjednik. Rođen je 20. studenoga 1942. u Scrantonu u Pennsylvaniji. Njegov otac se u potrazi za poslom odselio u susjednu državu Delaware i potom preselio cijelu obitelj u Wilmington. Joe Biden imao je tada deset godina.

Nakon objave pobjede, oprezno se najprije oglasio na Twitteru kratkom porukom:

“Ameriko, počašćen sam što ste me izabrali da vodim našu veliku zemlju. Posao koji je pred nama bit će težak, ali obećavam vam ovo: Bit ću predsjednik svih Amerikanaca – bez obzira na to jeste li glasali za mene ili ne. Zadržat ću vjeru koju ste mi dali”.

Nedugo zatim, Trump je objavio da se Biden lažno predstavlja kao pobjednik izbora i najavio tešku sudsku bitku za koju je njegov republikanski stožer zatražio donacije od najmanje 60 milijuna dolara.

Bidenovoj pobjedi presudili su glasovi iz Pennsylvanije s kojima je premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu.

Tijekom kampanje demokrat Biden je, u jednom trenutku, sasvim iskreno kazao da bi poraz od nepopularnog republikanskog milijardera značio da je on bio “jadan kandidat”. No, dočekao je pobjedu i time potvrdio ono što je u kampanji stalno govorio:” Možemo okončati vladavinu predsjednika koji nije znao zaštititi zemlju, koji je raspirivao vatru mržnje”. Obećao je vratiti dušu Americi, i pred njim je sada veliki i ozbiljan, težak test.

Najveći hendikep Joea Bidena su njegove godine, s obzirom da je u 78-oj. U politiku je ušao vrlo rano, sa samo 29 godina, ali je naprasno prekinuo zbog teške obiteljske tragedije. Tek što je postao senator, jedan od najmlađih u američkoj povijesti, supruga i kći su mu poginule u prometnoj nesreći ( 1972. ), a 2015. preminuo je i njegov najstariji sin.
Kažu da su ga osobne tragedije učinile iznimno empatičnim čovjekom, a nije izgubio ni strast u politici, iako djeluje suzdržano i usporeno, zbog čega ga je Trump podrugljivo prozvao “Pospani Joe”, a njegove pristaše nazivali su ga i senilnim starcem. Bio je potpredsjednik Baracka Obame, njegova desna ruka, i mada nije agresivan kao njegov republikanski protivnik, pratio ga je glas da je vrlo sklon gafovima i gubitku kontrole.

Ovo je njegov treći pokušaj da postane predsjednik ( nakon neuspjeha na demokratskim predizborima 1988. i 2008. ). Senator je bio 35 godina ( 1973.- 2009. ), zatim potpredsjednik ( 2009.- 2017. ), i napokon predsjednik SAD-a 2020.

Joe Biden

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI