Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
vijesti iz zemlje i svijeta
F. Komarica i A. Plenković (foto: andrejplenklovic.hr)

Vlada RH poklanja 375.000,00 kuna Banjalučkoj biskupiji za Katolički školski centar „Ivan Pavao II“ u Bihaću

F. Komarica i A. Plenković (foto: andrejplenklovic.hr)

Na današnjoj 13. sjednici Vlade Republike Hrvatske izglasana je i točka broj 7 nazvana  Prijedlog odluke o pružanju pomoći za projekt potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranje Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću. Po toj odluci Vlada RH  poklanja 375.000,00 kuna Banjalučkoj biskupiji za Katolički školski centar „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

Kako se ističe, donosi se odluka o pružanju pomoći za projekt potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranje Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću, a odnosi između Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kao donatora, i Banjalučke biskupije, kao primatelja pomoći, uredit će se Ugovorom između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Banjalučke biskupije.

Sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu na razdjelu 048 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, aktivnosti K776046 Razvojna suradnja, piše.

 – Prihvaća se prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova za pružanje jednokratne pomoći Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u iznosu od 375.000,00 kuna, putem Banjalučke biskupije, dostavljen Vladi Republike Hrvatske, aktom KLASA: 302-03/20-01/1, URBROJ: 521-II-03-20-5 od 29. rujna 2020. godine – stoji u toj odluci koju potpisuje predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

F. Komarica i A. Plenković (foto: andrejplenklovic.hr)

Kako se obrazlaže, Vlada RH je tako odlučila jer ju je to zamolio banjalučki biskup Franjo Komarica prije 10-ak dana, pa su vrlo ekspeditivno, učinkovito i predano na tu molbu odgovorili danas.

-Dopisom od 29. srpnja 2020. godine predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću banjalučki biskup Franjo Komarica obratio se sa zamolbom za izvanrednom financijskom pomoći za potrebe funkcioniranja Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću. Predlaže se uputiti iznos od 375.000,00 kuna za Projekt potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranja Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću, sukladno raspoloživim sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova na aktivnosti K776046 Razvojna suradnja. Prava i obveze uredit će se Ugovorom između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Banjalučke biskupije – stoji u obrazloženju odluke.

Inače, kako je javio HRT, predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru je objavio da se prije dva dana sastao s biskupom mons. Franjom Komaricom, te kako su razgovarali su o radu banjolučke biskupije te nastavku kulturnih i vjerskih projekata važnih za položaj Hrvata u BiH, koje Vlada poduzima putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

F. Komarica i A. Plenković (foto: andrejplenklovic.hr)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI