Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
izborište / POLITIKA
Ognjen Vukmirović (foto TRIS/G. Šimac)

SDSS-ov Ognjen Vukmirović izabran za novog dožupana šibensko-kninskog

Ognjen Vukmirović (foto TRIS/G. Šimac)

Ognjen Vukmirović novi je dožupan Šibensko-kninske županije, izabran na nedjeljnim izborima iz tzv. srpske manjinske kvote. Vukmirović je kao kandidat SDSS-a dobio gotovo 90 posto glasova ( 89,8 posto ), a njegov protukandidat Ilija Krneta, kojeg je za dožupna kandidirao SDP, osvojio je tek 9,7 posto potpore srpske zajednice. Vukmirović je dosad obnašao dužnost zamjenika načelnika općine Biskupija.

Od ukupno 9.680 registriranih birača, na 54 biračka mjesta u županiji odazvalo se njih svega 24 posto, odnosno 2.320, a najveći je odaziv zabilježen u Biskupiji, Erveniku i Kistanjama.

Iako je samo 6-7 mjeseci do redovitih lokalnih izbora, prijevremeni izbori za šibensko-kninskog dožupana održani su zbog ostavke dosadašnje dožupanice Anje Šimprage koja je na tu dužnost podnijela ostavku, jer je u međuvremenu izabrana za zastupnicu SDSS-a u Hrvatskom saboru.

Vukmirović je bio donačelnik općine Biskupija u drugom mandatu, a dužnost obavlja “volonterski”, s naknadom od 3000 kuna. Inače je zaposlen kao medicinski tehničar u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos od 2005. ( s neto plaćom od 7000 kuna ). Supruga je zaposlena u Županijskom uredu državne uprave.

No, dužnost zamjenika župana , za razliku od one donačelničke, Vukmirović će ipak obavljati profesionalno.

-Želja mi je da u ovih nekoliko mjeseci do regularnih izbora funkciju zamjenika župana obnašam kako treba, i zbog toga ću svoje radno pravo konzumirati profesionalno, kako bi se u cijelosti posvetio problemima manjinske zajednice koju predstavljam i približio ih županiji, s ciljem da se brže rješavaju. Još je puno, pogotovo infrastrukturnih, komunalnih problema na ovom prostoru, a najteže stanje je na područja Plavna, Vrbnika, Polače…- kazao nam je neposredno nakon izborne pobjede novi šibensko-kninski dožupan Ognjen Vuk mirović. Poznato je, ističe, da se puno teže čuje za probleme onih lokalnih sredina koje nemaju svoje predstavnike u jedinicama lokalne samouprave, i zato mu je namjera da obiđe teren i informira se o uvjetima u kojima ljudi žive u ovim krajevima gdje još ima kuća bez struje, a pogotovo bez vodovodne infrastrukture.
– Evo, prije neki dan ponovo je nastao odron na putu za Dragišiće, u Plavnu, gdje živi uglavnom staračko stanovništvo, zimi potpuno izolirano i nedostupno, čak i za kola Hitne pomoći. Moj je cilj učiniti im život lakšim, pomoći im u rješavanju onih najbitinijih problema i upozoriti županijsku administraciju na urgentnost rješavanja osnovne infrastrukture u našim selima- reći će Vukmirović.

Potrudit će se, kaže, da opravda povjerenje svojih birača. Ali, nije siguran hoće li se kandidirati i na redovnim lokalnim izborima iduće godine, a odluku o tome će, naglašava, prepustiti ljudima na terenu, “neka oni kažu jesam li opravdao njihova očekivanja za novi mandat i jesam li pravi kandidat”.

U općini Biskupija neće biti prijevremenih izbora za mjesto novog donačelnika koje ostaje upražnjeno nakon Vukmirovićeve ostavke.

– Nema potrebe za izvanredne izbore- smatraju u općini, pogotovo što se intenzivno govori kako će, sukladno reformi lokalne samouprave i uprave, funkcije zamjenika načelnika biti ukinute.

Ognjen Vukmirović (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI