Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA
Markov trg

Reakcije na zatvaranje Markovog trga i zabranu pristupa novinarima:
To ne bi trebala biti opcija

Markov trg

Kako se moglo i pretpostaviti, jučerašnji tragičan događaj na Markovom trgu u Zagrebu već nekoliko sati poslije je doveo do toga da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio strože mjere i kontrole, te zabrane kretanja uokolo sjedišta Vlade RH, te ukidanje mogućnosti uobičajenih susreta novinara s predstavnicima vlasti. No najava kako novinari više neće moći prilaziti ministrima je naišla na kritike, pa se upozorava kako je ovaj događaj iskorišten kako bi se spriječila mogućnost da novinari izravno postavljaju pitanja predstavnicima vlasti, tj. ministrima i ostalim dužnosnicima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poručuju kako su ‘krajnje zabrinuti zbog najave potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da će zbog jučerašnjeg tragičnog događaja pred zgradom Vlade RH u Zagrebu u kojem je ranjen policajac biti uvedene stožere mjere osiguranja na Trgu sv. Marka, a koje podrazumijevaju i onemogućavanje pristupa novinarkama i novinarima, odnosno nesmetanog obavljanja njihova posla.’

-Ne umanjujući potrebu boljeg osiguranja građana, institucija i ljudi koji u njima rade, upozoravamo na važnost dostupnosti informacija o radu Vlade RH, Hrvatskog sabora i ministarstava te smatramo kako sprječavanje novinara da postavljaju pitanja koja su u interesu javnosti može imati štetne posljedice za razvoj demokratskog društva. Stoga pozivamo Vladu da ne zatvara institucije još više i ne ugrožava slobodu medija te da uvođenjem redovitih press-konferencija novinarima omogući normalan rad. HND već godinama ponavlja kako rad Vlade nije transparentan. Osim što njezini predstavnici ne održavaju redovite konferencije za novinare, materijali sa sjednica Vlade šalju se u zadnji tren pa je jedina mogućnost premijeru i ministrima postavljati pitanja jedanput na tjedan prije Vladine sjednice, i to na cesti ispred Banskih dvora. A takav je tretman novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara krajnje neprimjeren, pa i ponižavajući. Podsjećamo kako je redovite konferencije za novinare ukinula vlada premijera Ive Sanadera, a istu su praksu, na žalost, nastavile i sve vlade nakon nje – upozorvaju Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, i Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

S obzirom da su na Markovu trgu već jutros osvanule zaštitne ograde, a pristup Saboru i Vladi je ograničen, o tome su se očitovali i neki saborski zastupnici, primjerice Bojan Glavašević. 

Markov trg

-Kada se pojavi neki problem, glavna reakcija vladajućih, HDZ-a, prvenstveno premijera i ministra Božinovića je da ograniče sve. Ograničit ćemo koliko možete govoriti u Saboru, koliko novinari mogu prići blizu Markovom trgu ili bilo tko drugi. To nije rješavanje, to je sekuritizacija, gdje se radi izvanredno stanje koje legitimira uvođenje nesrazmjernih mjera ograničavanja nekih sloboda. Prije svega od vladajućih moramo tražiti da mjere budu srazmjerne”, zaključio je Glavašević.

I organizacija Gong je danas poručila kako je najava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prema kojoj novinari više neće moći na Markovom trgu prilaziti ministrima po izjave “izuzetno opasna za demokraciju” te apelira da se novinari zaštite, a ne da im se tamo zabrani rad.

-Vlada nema redovite konferencije za medije, ne obavještava pravovremeno i transparentno građane i građanke o svom radu, dnevni redovi vlade dostupni su najranije tek dan prije sjednice ili pak to isto jutro. Ovakav odnos prema javnosti produbljuje nepovjerenje i sumnju u rad institucija. Kako je jedini način da građanke doznaju što vlast radi, a da nije riječ o vladinom PR-u, preko medija, ako se novinarkama uskrati mogućnost da pitaju i traže odgovore, javni prostor obuzet će tišina ispunjena nepovjerenjem i strahom. Pod krinkom sigurnosti zapravo će se, drže, stvoriti nesigurnost, nestabilnost i nepovjerenje.”, navodi Gong koji je i jučer upozorio kako briga za sigurnost ne smije dovesti do erozije demokracije.

-Iako incidente treba maksimalno ozbiljno shvatiti, ne bi ih se smjelo iskoristiti kao izliku za zatvaranje i otežani pristup institucijama.Bez slobodnog novinarstva nema ni demokracije. Novinarstvo nije slobodno ukoliko postoje ograde i zabrane – poručuje Gong.

O zatvaranju Markova trga je danas govorio i zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

“-To mi nije drago vidjeti jer me podsjeća na ograde kada je bilo zabranjeno javno okupljanje, odnosno prosvjedi na Markovu trgu kad je HDZ uveo tu zabranu. Onda smo išli na ustavne tužbe i Ustavni sud je presudio da se mora moći prosvjedovati pred institucijama javne vlasti. Mislim da tu moramo naći neko rješenje koje u isto vrijeme poboljšava mjere sigurnosti, a s druge strane ne onemogućava daljnje prosvjede ispred institucija vlasti.Ovo je, nadam se, privremena situacija. Mislim da se mogu poboljšati mjere sigurnosti i na način da se zabrani promet automobilima preko Markovog trga, posebice privatnim automobilima – rekao je Tomašević. 

U medijskom prostoru se proteklih sati javljaju mnogi koji smatraju kako potpuno zatvaranje toga povijesnog trga u središtu glavng hrvatskog grada trga za javnost ne bi trebala biti opcija.

Markov trg: dužnosnička limuzina do limuzine (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI