Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA / PRIOPĆENJE / sabor
Platforma “Možemo!” razotkriva: HDZ svjesno govori neistine, istražno povjerenstvo za Imunološki zavod je 2016. ispitivalo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Bajića!

Platforma “Možemo!” razotkriva:
HDZ svjesno govori neistine, istražno povjerenstvo za Imunološki zavod je 2016. ispitivalo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Bajića!

Politička platforma “Možemo!” tvrdi: HDZ i njegovi zastupnici Dražen Bošnjaković i Branko Bačić ne govore istinu o razlozima odbijanja osnivanja istražnog povjerenstva koje bi se bavilo nedopuštenim utjecajima na istrage i procesuiranja slučajeva korupcije i gospodarskog kriminala.

A da je tome tako dokazuju primjerom istražnog povjerenstva koje je 2016. osnovano za Imunološki zavod i bez ikakvih problema i zapreka ispitivalo bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Većina parlamenata zemalja članica EU, navodi se u priopćenju grupacije “Možemo!”, kad je to potrebno, ispituje i suce i državne odvjetnike, “pa je tako i Hrvatska u izvješću Europskom parlamentu navela da su izuzeti samo ispovjednici i odvjetnici u pogledu onog što su saznali u okviru odnosa s klijentom.”
Zašto HDZ , unatoč tome, odbija podržati istražno povjerenstvo koje je inicirala parlamentarna opozicija, i još se k tome poziva na zakone i Ustav s kojima, navodno, takvo povjerenstvo nije kompatibilno?

Dražen Bošnjaković navodi kako im “osnivanje istražnog povjerenstva nije prihvatljivo jer se iz odluke vidi da su ciljevi i načini rada tog povjerenstva prilično općeniti i globalni, što je u suprotnosti sa zakonom o istražnim povjerenstvima, a i metode da pred istražno povjerenstvo dovodimo suce i državne odvjetnike nisu viđene ni u jednom parlamentu- ističe se u priopćenju te nastavlja:

-Ovom rečenicom Bošnjaković je, ili iz neznanja ili namjerno, obmanuo javnost. U velikoj većini parlamenata zemalja članica EU istražna povjerenstva mogu ispitivati i pravosudne dužnosnike, dakle i suce i državne odvjetnike. Na to ukazuje i izvještaj Europskog  parlamenta završen u proljeće ove godine, za koji su sve zemlje članice dale informacije i o tome koga se sve može pozivati pred istražna povjerenstva. Tako se u gotovo svim zemljama članicama mogu pozivati i suci i državni odvjetnici, a u velikom broju zemalja ne postoji zapreka da istražno povjerenstvo nastavi s radom čak i kada započne sudski postupak o istoj stvari- konstatira se u priopćenju platforme“Možemo!”.

U prilog tezi da HDZ-ov Dražen Bošnjaković ne govori istinu, navode i Izvještaj istražnog povjerenstva za Imunološki zavod koji je 2016 , uz ostale, ispitivao i tada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, i to očito nikome nije smetalo ( !? )

Sve to i Bošnjaković i HDZ znaju, ističe se u priopćenju, ali unatoč tome navode neistinite razloge zbog kojih odbijaju istražno povjerenstvo, onemogućavajući da ono svojim radom obuhvati i sustavne probleme u pravosuđu. A koliko je upravo to važno, da se i pravosuđe obuhvati, pokazuje, kako navode, slučaj sutkinje Garac, kojoj je odbijeno imenovanje za sutkinju Vrhovnog suda zbog sigurnosnog rizika utvrđenog u provjeri koju je obavila SOA 2018. No, takvu je odluku Državnog sudbenog vijeća ( DSV ) srušio Ustavni sud, jer sutkinja nije imala mogućnost uvida u nalaze SOA-e temeljem kojih je diskvalificirana. Postupak je ponovljen, sutkinji je omogućen uvid u SOA-in spis, ali ju je DSV ponovo, na temelju istog rizika iz prvog postupka, odbio imenovati. Sutkinja Garac ne odustaje, ponovo se žali Ustavnom sudu, koji opet ruši odluku DSV-a, i sutkinja će na kraju biti imenovana. Pitanje je može li DSV zaista ispuniti svoju ulogu da iz sustava uklanja one suce za koje se utvrdi da  su susigurnosno kompromitirani ili ne može, i ako ne može, koja bi to instanca trebala i mogla- pitaju se , posebno napominjući kako je 2016. SOA izvijestila nadležna tijela da je 20 sudaca u sustavu sigurnosno kompromitirano. No, od tada nije bilo nijednog postupka, ističu, koji bi javnost informirao gdje su ti suci danas i jesu li i dalje u sustavu.

Zbog svega toga, platforma “Možemo!” očekuje da HDZ prihvati osnivanje istražnog povjerenstva koje bi bilo od pomoći sigurnosnom i pravosudnom sustavu da budu otporniji na korupciju, a odbijanje takvog tijela, i to plasiranjem neistina, samo je vjetar u krila korupciji u Hrvatskoj, poručuju u priopćenju iz platforme “Možemo!”.

Glavašević, Dolenec, Tomašević i Benčić

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI