Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
izborište / POLITIKA
Peđa Grbin, novi šef SDP-a!

Peđa Grbin, novi šef SDP-a!

Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a! Pobijedio je u drugom krugu svoga protukandidata Željka Kolara s gotovo dvostruko većim brojem osvojenih glasova stranačkih kolega. Grbin je dobio 5127, a Kolar 2760 ( nakon obrađenih 99 posto listića ).

Grbin je četvrti predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske, nakon Ivice Račana, Zorana Milanovića i Davora Bernardića. Izbore je dobio u drugom krugu u kojem je glasalo oko 11 500 članova stranke, od njih oko 32 tisuće ukupno, jer pravo glasanja imali su samo oni koji su platili članarinu.

Peđa Grbin naslijedit će na čelnoj poziciji SDP-a Davora Bernardića koji je svojevoljno odstupio s dužnosti šefa stranke u srpnju, nakon katastrofalnog poraza na parlamentarnim izborima.

U subotu se održao drugi krug izbora u SDP-u na kojima je nešto više od 11.500 članova između Peđe Grbina i Željka Kolara biralo četvrtog predsjednika SDP-a, nakon što je Davor Bernardić u srpnju napustio čelo stranke. S gotovo dvostruko više glasova uvjerljivo je pobijedio Peđa Grbin i postao novi predsjednik SDP-a.

Zahvalio je svima koji su ga podržali, ali i svojim protukandidatima, najavljujući, prenosi N1, da će im krasti ideje, jer dobre ideje u politici nemaju copyright, te najavio da će se stranka još od večeras mijenjati.

-Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao. Od večeras mi smo jedan SDP kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji radi za sve i u kojem rade svi, stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema ljudima koji su otišli. SDP koji pobjeđuje – to je stranka kojoj želim biti na čelu- izjavio je nakon pobjede Grbin.

Poraženi Željko Kolar čestitao je Grbinu i naglasio kako je SDP potreban Hrvatskoj, kako u SDP-u ima snage, energije i volje, ” a vjerujem”, rekao je Kolar, ” da će u novom predsjedniku biti mudrosti da okupi ljevicu za bolju Hrvatsku“.

Davor Bernardić, bivši predsjednik SDP-a, koji je imao najveću opoziciju u stranci od svih dosadašnjih šefova socijaldemokrata, čestitao je pobjedniku i izjavio da je ponosan što je stranka pokazala predani rad i dostojanstvo te inkluzivnost u hrvatskoj politici ( ma što to značilo! ). Posebno je istaknuo da su sve funkcije u stranci po prvi put birane po modelu jedan član, jedan glas, što je besumnje visoki demokratski standard.

– Nastavljamo se boriti, a zadatak vođenja je na nekom drugom”, poručio je, poželjevši puno sreće novom vodstvu SDP-a.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI