Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
hrvatski sabor / POLITIKA
Lijevo-zeleni blok u Hrvatskom saboru: Neprihvaćanjem produljenja moratorija na ovrhe, Vlada bi potpisala presudu za socijalnu katastrofu!

Lijevo-zeleni blok u Hrvatskom saboru:
Neprihvaćanjem produljenja moratorija na ovrhe, Vlada bi potpisala presudu za socijalnu katastrofu!

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka održao je u Hrvatskom saboru konferenciju za novinare i da će, uz ostale zakonske prijedloge, uputiti u saborsku proceduru i prijedlog zaključka kojim bi se obvezalo Vladu na donošenje odluke o produljenju moratorija na ovrhe, do donošenja izmjena i dopuna Ovršnog zakona kojima bi se osigurao veći stupanj zaštite dužnika. Istaknuli su kako je većina dužnika siromašna, te da bi Vlada neprihvaćanjem prijedloga o produljenju moratorija potpisala presudu za socijalnu katastrofu i poplavu ovrha i blokada računa.

Produljenje moratorija na ovrhe sve do onog trenutka dok se ne donesu izmjene i dopune Ovršnog zakona i Zakona o ovrhama na novčanim sredstvima, kako je kazala Sandra Benčić ( “Možemo!” ), dužnicima  će osigurati ravnopravan položaj u tom postupku, i održivu mogućnost otplate duga, na način da im se računi ne blokiraju dugoročno nego da se radi na održivim planovima koje građani egzistencijalno mogu podnijeti. Cilj ovog prijedloga nije neograničeno produljenje mjera za cijelo vrijeme trajanja pandemije, već do uređenja ključnih instituta Ovršnog zakona kako bi se zaštitilo najranjivije društvene skupine i osobe koje žive u riziku od siromaštva ili u materijalnoj deprivaciji. Benčić je posebno istaknula potrebu da se ograniči mogućnost prodaje dugovanja agencijama za naplatu potraživanja, što je Klub zeleno-lijevog bloka tražio i u saborskoj raspravi o Zakonu o kreditnim institucijama prošlog tjedna.

 Vlada je proljetos, podsjetio je Tomislav Tomašević ( “Možemo!” ) uvela moratorij na ovrhe na tri mjeseca, te je nakon isteka tog roka moratorij produžila za dodatna tri mjeseca. Nakon tih šest mjeseci situacija se ni u zdravstvenom ni u gospodarskom smislu nije promijenila na bolje: broj zaraženih i preminulih značajno je narastao, u usporedbi s rujnom 2019. broj nezaposlenih je povećan za 31,2 posto, a pripremaju se i nova ograničenja koja će imati dodatan utjecaj na gospodarstvo i tržište rada, a time i na primanja građana i njihovu mogućnost održavanja egzistencijalnog minimuma. Tomašević je naveo i da su javni bilježnici izašli s podatkom o dodatnih 170.000 prijedloga rješenja za ovrhu, koje su dobili za vrijeme trajanja ovog moratorija, i uglavnom se radi o socijalno ugroženim građanima čiji se dugovi mahom odnose na neplaćanje računa za vodu, struju i plin. Napomenuo je da je Vlada imala šest mjeseci da izmijeni Ovršni zakon i zaštiti najranjivije društvene skupine, te osigura pravedniji položaj ovršenika u ovršnom postupku. -Ako Vlada ne produži moratorij na ovrhe do donošenja izmjena Ovršnog zakona, potpisala je presudu za socijalnu katastrofu, za poplavu ovrha koja će velik broj građana dovesti u dužničko ropstvo- poručio je Tomašević.

Klub zeleno-lijevog bloka, istakla je Rada Borić ( Nova ljevica ) , između ostalog namjerava tražiti izmjene Ovršnog zakona koje bi osigurale veći stupanj zaštite dužnika, ograničile vremenski period blokade računa, ograničile mogućnost ovrhe nad nekretninama zbog dugova i do 20 puta manjih od vrijednosti nekretnine, ograničile mogućnost ovrhe nad nekretninom koja je jedini dom ovršenika, te koje bi građane s niskim i neredovitim primanjima, ili bez primanja, oslobodile plaćanja troškova i kamata na dug, dakle omogućile im otplatu čiste glavnice na rate.

A Katarina Peović ( Radnička fronta) naglašava kako je većina onih koji su blokirani i pod ovrhama siromašna, a u toj su situaciji jer nisu mogli plaćati obične račune, odnosno u dugovima su jer pokušavaju zadovoljiti osnovne ljudske potrebe. U Hrvatskoj je, podsjetila je, gotovo milijun ljudi u riziku od siromaštva i zato se nada da će svi klubovi podržati predložene mjere i stati iza onih koji su u najgoroj situaciji u Hrvatskoj.

nicijativni odbor platforme “Možemo”/Foto:Facebook

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI