Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA
Peđa Grbin  (foto TRIS/G. Šimac)

Glavni odbor SDP-a u pomirljivom tonu :
Marija Lugarić jednoglasno izabrana za predsjednicu Glavnog odbora

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

Marija Lugarić jednoglasno je danas izabrana za predsjednicu Glavnog odbora SDP-a, na sjednici zatvorenoj za javnost. Protivno nekim najavama, nikakve drame ovog puta među SDP-ovcima nije bilo. Kako je uvodno na sjednici GO poručio predsjednik SDP-a Peđa Grbin, Hrvatska bez jakog SDP-a nikad nije mogla ići naprijed, a tako će biti i u budućnosti. Davor Bernardić, bivši predsjednik stranke, koji je uoči sjednice izjavio kako želi “mir i dobro”, obratio se članovima Glavnog odbora, govorio o uspjesima u svom mandatu, poželio sreću svima i nakon govora, javlja N1, napustio sjednicu.

 

SDP je, i recentnim unutarstranačkim izborima, kako je izjavio Grbin, pokazao “da smo još tu, da nas još ima i da možemo u našoj kampanji stvarati ideje, prijedloge, sugestije i vizije koji će gurati naprijed ne samo našu stranku, nego i našu državu”. A današnjim završetkom izbornog procesa SDP se počinje konkretno i snažno baviti onim što od njega očekuje njegovo člantsvo, simpatizeri i birači SDP-a, najavio je Grbin.

-Jaki SDP je onaj koji govori o onome što su otvorena i ključna pitanja u našem društvu. Situacija danas je takva da je govor mržnje u porastu, ekonomska nejednakost raste, pred nama je val ovršnih postupaka koji će ponovno blokirati stotine tisuće naših sugrađanki i sugrađana. Zemlja se nalazi u ekonomskoj krizi, a Vlada je povjerila Stožeru da umjesto nje, jer se valjda boji za većinu u Hrvatskom saboru, donosi odluke o tome kako će se građankama i građanima oduzeti njihove slobode i prava. Upravo u takvom trenutku jaki SDP, koji govori o konkretnim stvarima i konkretnim problemima našeg društva važniji je nego ikad prije- poručio je, prenosi N1,  novi šef socijaldemokrata, napominjući kako od danas “svi skupa gradimo SDP kao stranku koja će se boriti za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, za uništavanje korupcije koja razdire tkivo naše domovine, stranka koja će se boriti za solidarnost, ekonomsku i svaku drugu, prije svega, stranka koja će se boriti za slobodu – slobodu od govora mržnje, slobodu da budeš drugačiji i da te zbog toga nitko ne napadne”.

Marija Lugarić je nakon izbora zahvalila svim kolegama koji su za nju glasali, ali prije svega predsjedniku Peđi Grbinu koji je predložio za predsjednicu Glavnog odbora stranke. Za glavnog tajnika stranke izabran je Vedran Babić, a za poslovnog direktora Igor Cigula. Sjednica je prošla mirno, dapače u vrlo dobroj atmosferi, a svi prijedlozi su prošli jednoglasno osim za predsjednika Statutarne komisije ( neki su se suzdržali od glasanja). Uvjet za sve kandidirane je bio da su uredno podmirili članarinu stranci, kako je novinarima kazao Grbin.

Novinare je posebno zanimalo obraćanje Davora Bernardića kolegama na Glavnom odboru, no, Grbin je odbio je prepričavati što su kolege i kolegice govorile na GO , ” svatko to može učiniti sam ukoliko želi, a nije na meni da interpretiram tuđe riječi”, kazao je šef SDP-a. Podsjetio je kako je i uoči sjednice GO svima govorio da će sve biti dobro, i tako je i bilo.

-Kada sam izabran za predsjednika stranke, rekao sam da su što se mene tiče podjele u SDP-u gotove. Današnji GO je pokazao da je to apsolutno većinsko mišljenje svih članova i članica SDP- a i sada je pred nama puno posla. Nakon naših pritisaka, Vlada je napokon odlučila dati u raspravu Nacionalnu strategiju razvoja, ovršni zakon, imamo i interpelacije… i od sada, naša je obaveza i naša dužnost raditi što smo članstvu i građanima i obećali- izjavio je predsjednik SDP-a nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

Grbin vjeruje da će biti sve dobro i na sastanku Kluba zastupnika, i kako tvrdi, sve svoje prijedloge komunicirao je najprije s kolegicama i kolegama u Predsjedništvu, a onda u Klubu zastupnika, i ne znam, dodao je, s kim bi još trebao razgovarati.

-Moja životna filozofija je da idem napraviti prvo ono što mislim da je dobro, i ako to prođe, sve je u redu. Uvjeren sam da će biti u redu. Zbog čega ne bi trebao biti uvjeren da će sada i na Klubu biti sve dobro? Članice i članovi Glavnog odbora su poslali jasnu poruku da je dosta sukoba i da sada idemo raditi. Uvjeren sam da su poruku čuli i u Klubu zastupnika. I prije današnje sjednice Glavnog odbora bio sam siguran da će biti sve dobro, tu energiju i ideju ne gubim ni sada- optimističan je Grbin pred kojim je idući tjedan odluka u Klubu, uz ostale, i o izboru Sabine Glasovac za SDP-ovu potpredsjednicu Sabora.

Inače, Davor Bernardić je uoči sjednice Glavnog odbora odbio kvalifikacije da je vođa pobune. Ono na što apeliram, govorio je, jest dijalog i zajedništvo. Toga nam izrazito treba danas u SDP-u. Ni u ludilu ne želim da predsjednik SDP-a, novi predsjednik, prolazi ono što sam ja prolazio zadnje četiri godine. Prema tome, ima moju podršku za rad i tako ću se ponašati- poručio je Bernardić svom nasljedniku na čelu SDP-a.

Zlatko Komadina je, upitan od novinara je li mu žao što je predsjednik SDP-a osoba koju nije podržao, kratko kazao: “Nije, moja poruka mojim kolegama je: Ne čini drugome što ne želiš da čine tebi. Onda će biti dobro”. Ocijenio je da u SDP-u nedostaje komunikacije, ali kad se uspostavi dijalog, kako je rekao, bit će dobro. Jer, svako vodstvo SDP-a je potrajalo, pa će i ovo”.


 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI