Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
LJUDI / POLITIKA
Drama u SDP-u: Već na prvom koraku, “bernardićevci” opstruirali Peđu Grbina i njegova kadrovska rješenja!

Drama u SDP-u:
Već na prvom koraku, “bernardićevci” opstruirali Peđu Grbina i njegova kadrovska rješenja!

Kakav dramatičan početak mandata novog šefa SDP-a, Peđe Grbina! Tko je mislio da su izborom novog predsjednika ratovi u stranci završeni, gadno se prevario. SDP je i dalje duboko podijeljena stranka što se potvrdilo i danas nakon što je saborski klub SDP-a odbio kadrovska rješenja šefa stranke koja je Predsjedništva podržalo jednoglasno. Za opstrukciju je Grbin izravno optužio svog prethodnika Davora Bernardića…

Peđa Grbin je od Kluba zastupnika SDP-a tražio da se o svim imenovanjima SDP-ovih dužnosnika glasa ” u paketu”, no saborski klub je to odbio. Grbin se tako već u prvim danima predsjedničkog mandata suočio s tvrdom unutarstranačkom opozicijom.

Predsjedništvo SDP-a danas je jednoglasno prihvatilo set kadrovskih imenovanja koje je predložio šef stranke Peđa Grbin. Ali, kad je s tim prijedlogom izašao pred Klub zastupnika SDP-a, dogodila se prava drama. Klub je, javlja N1, odbio Grbinov prijedlog da se glasa zajedno o svim kadrovskim rješenjima, po kojima je Grbin trebao preuzeti Klub zastupnika, Sabina Glasovac dužnost potpredsjednice Sabora, a Siniša Hajdaš Dončić šefa saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.  Klub je opstruirao predsjednika stranke i njegov prijedlog da se glasa ” u paketu”, što upućuje na to da im bar neka od imena nisu bila po volji.

Zbog ove opstrukcije, za koju je Peđa Grbin izravno optužio Davora Bernardića, hitno je sazvana nova sjednica Predsjedništva stranke, a sutra bi se trebao ponovo sastati i Klub zastupnika.

-Ne, ovo nije moj poraz- tvrdio je novinarima Grbin. – Smatram izuzetno nekorektnim posebno od kolege Davora Bernardića koji je, nakon što dva mjeseca nije radio ništa, sada došao na sjednicu i osporio našu odluku. Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska članovima od onih koji od SDP-a Hrvatske žele raditi show- izjavio je ogorčeni Grbin.

Uoči sjednice Predsjedništva Rajko Ostojić je svoj saborski mandat stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora u svibnju 2021., a taj je potez obrazložio navodom da novoizabrani predsjednik SDP-a nije bio njegov izbor ( ? ) No, to je manji problem.

Pred Predsjedništvom su teške zadaće. Osim problema s kojim su se već danas suočili, s opstrukcijom iz Kluba, čeka ih i rješavanje statusa njihovog izabranog člana Željka Sabe, koji je svojedobno osuđen zbog političke korupcije. Sabo je kaznu izdržao i rehabilitiran je, ali se od njega očekuje da se, radi dobrobiti SDP-a, sam povuče.

-Zatražio sam od Sabe– kazao je nakon sjednice Predsjedništva Grbin- da do sljedeće sjednice razmisli i aktivira mogućnost po Statutu da članstvo zamrzne. Ako to ne učini, Predsjedništvo će to raspraviti na idućoj sjednici i odlučiti- rekao je predsjednik SDP-a, napominjući kako ima više statutarnih mogućnosti, od suspenzije, do isključenja.

Sabo je tako dobio mjesec dana za razmišljanje, a kako je izjavio za Novu TV, to će vrijeme iskoristiti za razgovor sa svojim kolegama i prijateljima iz vukovarskog i SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, koji su mu na izborima dali najveći broj glasova. Naglasio je kako su svi u SDP-u koji su izabrani na određene dužnosti dobili legitimitet od članova na izborima, kako predsjednik stranke tako i on kao član Predsjedništva.
Na pitanje što je njegov krimen, Sabo bez razmišljanja kaže: Uspješnost! Zbog istog je razloga ( uspješnosti ) i Željko Kolar bio njegov izbor za predsjednika SDP-a, ali je unatoč tome, kako je kazao, spreman svim izabranim dužnosnicima SDP-a dati podršku u interesu stranke, i “sačuvati autoritet svakog člana Predsjedništva i predsjednika stranke”.

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI