Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
aktivisti / KULTURA
Foto: Ilica: Q'Art

Ranjeni grad:
Šest crvenih križeva na zagrebačkoj Ilici i Britancu

Foto: Ilica: Q'Art

Šest crvenih platnenih križeva dimenzija 5×5 metara postavljeno je jučer na pročeljima i zabatima grada na zagrebačkoj Ilici i Britanskom trgu. Riječ je o umjetničkoj akciji kojom se želi naglasiti razmjere ranjenosti grada i trauma njegovih građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost i odgovornost prema zadanoj situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama.

Umjetnička akcija dio je projekta Ilica: Q’Art koji već dva desetljeća različitim umjetničkim prostornim i drugim intervencijama osvještava građane o zapuštenosti središnje zagrebačke ulice. Autor umjetničke akcije ‘Postavljanje crvenih križeva na Ilici’ je Aleksandar Battista Ilić, pokretač projekta Ilica: Q’Art, cijenjeni međunarodni suvremeni umjetnik koji je izlagao i njujorškoj MoMA-i, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Šest crvenih platnenih križeva na pročeljima i zabatima zgrada građane bi trebali motivirati na promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i na aktivaciju u smjeru zajedničkih napora za ‘izliječenje’  i novi, bolji početak za grad i njegove građane koji su uslijed razornog potresa i pandemije koronavirusa pretrpjeli duboke društvene, ekonomske i materijalne posljedice.

-To je umjetnička gesta prema društvu u smislu poticanja na socijalnu empatiju, pozivam na solidarnost. Prošlo je šest mjeseci od potresa, a tek su minimalno odrađeni radovi, tako da sam postavio taj veliki crveni križ na teško oštećenim zgradama. Zgrade su kao kolažni element, umjetnici rade sa simbolima i tako usmjeravaju pažnju na neke probleme. Tako sam i ja izabrao najranjenije zgrade koje čekaju prvu pomoć. To je poziv da i ostatak građana dobije svoj trenutak pažnje na teško oštećena mjesta gdje živimo i radimo, a ne da ga samo dobije katedrala. Tek kad se mi građani solidariziramo, onda nas politika počinje shvaćati ozbiljno. Ova moja umjetnička akcija je komentar na sporost sustava i na taj socijalni aspekt, životi ljudi prolaze ispod radara politike i ova moja akcija je komentar svega. – ispričao je za Index.hr Aleksandar Battista Ilić, autor crvenih križeva koji bi na pročeljima i zabatima zgrada na Ilici i Britancu trebali ostati deset dana.

Foto: Ilica: Q’Art

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI