Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Premijer Plenković na komemoraciji u Varivodama: To je ružan ožiljak na obrazu Hrvatske…

Premijer Plenković na komemoraciji u Varivodama:
To je ružan ožiljak na obrazu Hrvatske…

U organizaicji Srpskog narodnog vijeća ( SNV ) i općine Kistanje u Varivodama je održana komemoracija u spomen na devetoro srpskih civila mučki ubijenih 28. rujna 1995. u njihovim kućama i dvorištima. Bilo je to gotovo dva mjeseca nakon vojne operacije Oluja kad je mahom starčad koja je ostala u Varivodama, selu nedaleko Kistanja, vjerovala da je najgore prošlo i da su na sigurnom. Za ovaj zločin, kao mnoge druge, nitko do danas nije odgovarao. Danas im se poklonio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Varivodama je na današnji dan, prije 25 godina, ubijeno, na kućnom pragu, devetoro mještana: Dušan Dukić ( 59 ), Špiro Berić ( 55 ), Jovo Berić ( 75 ), Jovan Berić ( 56 ), Radivoj Berić ( 69 ), Marija Berić ( 69 ), Milka Berić ( 67 ), Marko Berić ( 82 ) i Mirko Pokrajac ( 84 ).

Danas su im se na komemorativnom skupu poklonili, uz članove obitelji i prijatelje, i državni dužnosnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegov potpredsjednik zadužen za ljudska prava, Boris Milošević, te čelnik SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac i izaslanik predsjednika Srbije, Veran Matić.

-U Varivodama je počinjen težak zloćin protiv nevinih i nemoćnih ljudi- kazao je na komemoraciji premijer Plenković, javlja HRT,  napominjući da su srpski civili ubijeni iako na tom području više nije bilo ratnih djelovanja, zbog čega, rekao je, kao predsjednik Vlade duboko žali i obiteljima izražava sućut.

Ovaj je zločin– rekao je- uvreda za suvremenu Hrvatsku, jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo, on je gaženje onih ideala za koje se borila ogromna većina branitelja među kojima su bili i Srbi, koji su časno branili Hrvatsku.  To je ružan ožiljak na obrazu Hrvatske. Zločin koji se ovdje dogodio u suštoj je suprotnosti s proglasom dr. Franje Tuđmana koji je pozvao sugrađane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim domovima-izjavio je Plenković i nastavio:

-Počinitelji ovih zločina i Hrvatskoj su nanijeli štetu. Zbog takvih koji se nisu imali hrabrosti predati hrvatskim pravosudnim tijelima, hrvatski su generali u Haagu morali braniti čast hrvatske vojske sve do oslobađajuće presude.  Zločin u Varivodama nije bio jedini takav. Ubijeni su i u Gošićima, u Gruborima. Svi ti zločini počinjeni nakon operacije Oluja nikako se ne mogu opravdati. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo- kazao je, konstatirajući da je zločin u Varivodama čin pojedinaca koji su iz pukog koristoljublja krenuli u pljačkaške pohode na područja gdje još nije funkcionirala civilna vlast, što su iskoristili za pljačku, ali i ubojstva,  a to nikad, naglasio je Plenković, nije bila politika hrvatske države, a posebno predsjednika Tuđmana.

Podsjetio je, kako prenosi HRT,  da je Hrvatska , u ratu koji nije željela, imala velik broj žrtava, da su u Vukovaru i Škabrnji počinjeni najveći zločini nakon Drugog svjetskog rata, da Hrvatska još traga za 1869 nestalih i smrtno stradalih te da Vlada očekuje suradnju i razmjenu informacija sa Srbijom i drugim susjednim državama kako bi pronašla svoje nestale.

Premijer je dolazak u Varivode iskoristio i da bi s tog mjesta ratnog zločina poslao poruku pomirenja pripadnicima srpske manjine.

-To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu prije 25 godina, nego izvući iz toga pouke i pružiti jedni drugima ruku mira. To za Hrvate znači smoći snage i priznati da su u Domovinskom ratu, premda obrambenom, počinjeni i zločini nad srpskim civilima koji se nisu smjeli dogoditi, koji nemaju opravdanja i zaslužuju osudu i procesurianje. Hrvatska se branila od agresije, ne od nedužnih civila.
To za Srbe u Hrvatskoj znači smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija Miloševićevog režima i JNA. I da se ne može opravdati oružana pobuna protiv legalno izabrane vlasti i demokratske volje hrvatskog naroda za vlastitom državom i da zaslužuje osudu- poručio je Plenković i pledirao na svih da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Tih postolujnih dana, na području općine Kistanje, ubijeno je 57  srpskih civila, a svima im je zajedničko, kako je rekao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac,  da su ostali u svojim kućama, u svome zavičaju, svojoj zemlji,  vjerujući da im se neće ništa dogoditi. Nije ih imao tko zaštititi, a nisu to učinili ni oni koji su dali obećanje da hoće. Zajedničko im je svima i da za njihovu smrt nitko nije odgovarao, rekao je Pupovac.

Samo dan prije Varivoda i u Gošiću kod Kistanja počinjen je zločin nad sedmero, uglavnom starih ljudi koji nisu nikome bili prijetnja. Ubijeni su Savo Borak ( 70 ) , Vasilj Borak ( 68 ), Grozdana Borak ( 75 ), Marija Borak ( 81 ), Kosovka Borak ( 77 ), Milka Borak ( 75 ), Dušan Borak ( 56 ), dok je Gojko Ležaić ( 65 ) usmrćen desetak dana ranije.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI