Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
kriminal / POLITIKA
Predsjednik Zoran Milanović komentirao aferu Janaf: Božinović i Plenković sve su znali, morali su znati!

Predsjednik Zoran Milanović komentirao aferu Janaf:
Božinović i Plenković sve su znali, morali su znati!

Zbog afere Janaf, opasno se naljutio šef države Zoran Milanović. I sasvim oteo kontroli. Komentirajući najnoviji hrvatski skandal “na visokoj razini”, predsjednik Republike je za N1 izjavio kako se radi o strašnom skandalu i da se u aferi Janaf  “skriva nešto puno opakije i ozbiljnije” o čemu je, veli, pričao prije dva dana, aludirajući na to da mu se zamjeralo što komentira istragu, a ako to ne bude činio predsjednik, smatra Milanović, neće nitko. Ali, nema straha, našeg je predsjednika države teško ušutkati…

-Nema nikoga tko može štititi zdrav razum, a nema nitko tko je manje pozvan komentirati istrage od aktivnog suca. Situacije u kojima netko tko nije ni od koga izabran komentira mene, ili bilo koga tko ima saborski mandat, je neodrživa- ljutito će Milanović, dodajući kako su oni koji su mislili da će ga ušutkati ( sudac Ivan Turudić ), “naravno, izvan sebe”. Jer, Milanović neće šutjeti. On nastavlja govoriti, pa kaže:

Moj posao je da upozoravam na mufljuze, lovokradice…

-Zna se tko vodi istrage, to je DORH, zna se tko je informiran, a to je ministar unutarnjih poslova i premijer. Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svijetu nema tajni. Nije me SOA obavijestila, jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji je radio USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutarnjih poslova, o tome sve zna predsjednik Vlade- neumoljivo će predsjednik gostujući na N1 televiziji..

Kad je ranije izjavio da je trebalo odmah uhapsiti sumnjive osobe, u trenutku možebitnog počinjenja kaznenog djela, a sudac Ivan Turudić mu spočitao da ne koristi hrvatski izraz “uhititi”, e pa predsjednik mu sada zahvaljuje na “tako dubokom poznavanju smisla hrvatskog jezika”…

– Je li ministar unutarnjih poslova obavijestio premijera što se događalo na Martinje, je li mu objasnio što se dogodilo i zašto je istraga trajala deset mjeseci i da tog čovjeka ( Dragana Kovačevića, op.a. ) ne bi trebalo imenovati na još jedan četverogodišnji mandat radi dobrih rezultata, da bi se sad tražilo da taj mandat stavi na raspolaganje? Moj posao je da upozoravam na nepravilnosti, mufljuze, lovokradice. Imaš, prati, hapsi. U protivnom propadaju dokazi- nastavio je Milanović u svom stilu, izravno prozivajući ministra Božinovića da je morao znati za istragu. I zato, Milanović kaže:

-Adresa su vam Vlada i MUP, njih treba pitati što se događa!

Pitajte Plenkovićeve ministre koliko su puta bili u Kovačevićevom “klubu”

Osvrnuo se i na svoj odnos s uhapšenim šefom Janafa Draganom Kovačevićem, te kazao da je pogrešno pitati njega o tome, nego treba vidjeti što se događalo 11. studenoga 2019. kada je on bio usred predsjedničke kampanje.

-Ja ne znam ništa, ali sam naslutio, imam iskustvo. Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo. Ne radi se o mojoj koži, nego o koži ljudi koji su možda zaslužili da budu kažnjeni, ali to tako ne može. Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, corpus delicti, u tom trenutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije. U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste deset mjeseci prekinuli istragu, našli dva poznata gradonačelnika, ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo deset mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja?- objašnjavao je svoju poziciju Milanović i usput sugerirao novinarima da priupitaju Plenkovićeve ministre koliko su puta oni bili u Kovačevićevom “klubu” u Slovenskoj ( ?! )

Inače, potvrdio je da je znao da se i Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar Kutarović, nalazio u zgradi, ali ne misli da je problem u Jakovu Kitaroviću koji nema veze s kaznenim djelom za koje se sumnjiči Kovačević.

– Ali koga su imali na meti, na nišanu, ako ne nekoga tko direktoru firme daje 2 milijuna kuna mita?- pita se Milanović. A Jakov Kitarović je, kaže, dekor, “slučajno je bio tamo, čovjek ih je zeznuo na Martinje”. Ali, tko je još bio tamo, a bilo je još ljudi, tvrdi, konstatirajući da se radi o strašnom skandalu.

-Ni u koga ne upirem prstom, samo postavljam pitanje. DORH i USKOK vode istragu, zašto se nije postupalo? To je pravo pitanje- ustrajao je predsjednik.

Dragan Kovačević do jučer nije bio loše društvo

Milanović smatra da ministar unutarnjih poslova i premijer moraju znati sve, jer bi inače imali državu koju vodi DORH, ato ne želimo. Premijer, tvrdi Milanović, zna sve što treba znati.  Kad sam bio premijer, ja sam  znao sve što sam trebao znati- poručio je.

Na kraju se osvrnuo i na izjaviu kolege Arsena Bauka koji mu je preporučio da pripazi s kim se druži ( kao što je Milanović nekoć to savjetovao KGK ).

Dragan Kovačević do jučer nije bio loše društvo. On je čovjek s nekim referencama, ja sam se s njim povremeno viđao. S kim se viđao Jakov Kitarović, to ne znam, ali pretpostavljam da nije s kriminalcima. To nije njegov milje. Pustite Jakova Kitarovića, on nije bitan u ovoj priči- rekao je.

Zoran Milanović

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI