Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
POLITIKA
Ilustracija: sjednica Hrvatskoga sabora - Vili Beroš s rukom na srcu (desno)Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nova ljevica Viliju Berošu, Možemo! pred Saborom…:
Žene suočene s institucionalnim nasiljem, u bolnicama višedesetljetna klerikalizacija ginekologije

Ilustracija: sjednica Hrvatskoga sabora - Vili Beroš s rukom na srcu (desno)Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Nova ljevica reagira na, kako ističu,  neprihvatljive izjave ministra Beroša o novom zakonskom reguliranju prekida neželjene trudnoće. Evo u nastavku njihovog reagiranja s naslovom Žene suočene s institucionalnim nasiljem i potpisom Ivane Kekin, predsjednice Nove ljevice:

“Iako je Ustavni sud još 2017. godine donio odluku koja obavezuje Sabor da u roku od dvije godine donese i osuvremeni Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, taj rok nije ispoštovan, a ministar Beroš je, u razgovoru koji je nedavno dao Nataši Škaričić za portal Lupiga (18.9., https://lupiga.com/intervjui/intervju-ministar-beros-o-tzv-zakonu-o-abortusu-pobacaj-nece-biti-besplatan-a-bit-ce-i-obavezno-savjetovanje) doveo u pitanje pravo žena na odlučivanje o reproduktivnim zdravlju.

Ivana Kekin Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Iz riječi ministra Beroša izvjesno je da se novim zakonom planira nastaviti stara praksa koja se temelji na poništavanju prava žena umjesto da im se osigura pravo na zdravstvenu zaštitu. Iz ministrovih poruka kao da je presuda već pala: ženama će dostupnost medicinske usluge biti još otežanija, ograničit će im se odlučivanje o vlastitom životu suspektnim savjetovanjem, a o reguliranju prava na tzv. priziva savjesti nema ni riječi. Prekid neželjene trudnoće tako ne samo da neće biti besplatan već će se naplaćivati različito, ‘savjetovanja’ će diskriminirati žene kao autonomna bića  i dodatno ih traumatizirati, a
posljedično će biti nesiguran i opasan po živote žena ukoliko će se izvoditi izvan medicinskih ustanova.

Ministar Beroš je u intervjuu izjavio da institut priziva savjesti ne vidi problematičnim, navodeći da je isti dozvoljen i u drugim europskim zemljama te da se osim u kontekstu prekida neželjene trudnoće javlja i u drugim kontekstima – u odbijanju sudjelovanja u oružanim sukobima te sudjelovanja u izvođenju eutanazije. Za razliku od navedenih primjera priziva savjesti koji se u Hrvatskoj koriste iznimno rijetko (vojska) ili nikako (eutanazija) – prigovor savjesti hrvatskih ginekologa svakodnevno onemogućava ženama ostvarenje njihovog prava.

Ilustracija: sjednica Hrvatskoga sabora – Vili Beroš s rukom na srcu (desno)
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj 60 posto ginekologa koristi institut priziva savjesti, za razliku od svega 3 posto slovenskih. Na čemu se temelji 20 puta veće „prigovaranje“ hrvatskih ginekologa ako ta očita zlouporaba prava na
prigovor savjesti nije rezultat višedesetljetnog procesa klerikalizacije ginekologije nastale stranačkim kadroviranjem za čelna mjesta hrvatskih bolnica i klinika što se, kako smo imali priliku vidjeti iz zadnjeg ministrovog incidenta – nastavlja i u njegovom mandatu.

Budući da u najvećim kliničkim centrima (KBC Zagreb i KBC Split) gotovo svi ginekolozi/ginje imaju priziv savjesti, a iste su ustanove odgovorne za obrazovanje najvećeg broja ginekologa/inja, jasno je da
možemo očekivati daljnje pogoršanje ovog nepovoljnog trenda „prigovora savjesti“ za kojeg je vrlo upitno smije li biti iznad prava pacijentica na zdravstvenu zaštitu garantiranu člankom 59. Ustava RH
koji “svakom jamči pravo na zdravstvenu zaštitu”.  I samo povjerenstvo Ministarstva zdravstva koje će odlučivati o tekstu novoga zakona ima četiri člana ‘prigovarača’ , a ministar ne govori o regulaciji
„priziva savjesti“.

22.09.2020., Pula –
Sigurna kuca Istra danas je na pulskoj Portarati pustanjem crnih balona odala pocast svim zenama zrtvama obiteljskog nasilja te tako obiljezila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad zenama.
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministar Beroš također navodi da će se pobačaj i dalje plaćati iz vlastitog džepa, osim u slučaju medicinske indikacije. Medicinska indikacija je, kao što to ministar jako dobro zna, rastezljiv pojam. Užu medicinsku indikaciju nemaju ni trudnoće začete iz silovanja, pa bi prema ministrovim najavama žena sama trebala snositi troškove prekida takve trudnoće, dok širu medicinsku indikaciju u smislu ugroze mentalnog zdravlja ima svaka žena koja je neželjeno trudna. Iz navedenog slijedi da je, od strane zdravstvenog osiguranja, plaćeni prekid neželjene trudnoće elementarno pitanje prava žena na zdravstvenu zaštitu.
Dodatno, ženama u Hrvatskoj učestalo je onemogućeno pravo na medikamentozni prekid trudnoće, nego im se isključivo nudi kirurški prekid neželjene trudnoće, iako je prvi po žensko zdravlje poštedniji.

Ministar Beroš navodi da će se uvesti “primjereno razdoblje razmišljanja i savjetovanja” za žene – te time žene dovodi u položaj osoba kojima se oduzima „poslovna sposobnost“ u odlučivanju. Dodatno,
literatura nas uči da razdoblje odgađanja prekida trudnoće narušava mentalno zdravlje žena i ne dovodi do smanjenja broja prekida trudnoće. Iz najava ministra je jasno da se navedeno uvodi upravo u
svrhu obeshrabrivanja žena u namjeri da prekinu neželjenu trudnoću, odnosno da osnovno polazište najavljenog odgađanja i savjetovanja nije za dobrobit žene nego će poslužiti kao dodatni pritisak na iznašanje trudnoće.

22.09.2020., Zagreb – Sandra Bencic i Rada Boric odrzale su ispred Sabora konferenciju za medije o programu Platforme za reproduktivna prava za siguran i dostupan pobacaj.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Postavljamo pitanje aktualnom ministru – kako je zamislio imenovanje i sastav savjetodavnih tijela te na čemu će se mjeriti njihov autoritet i zar doista misli da žene ne znaju odlučivati i brinuti o svome
tijelu i svome životu?

Činjenica je da je dostupnost prekida neželjene trudnoće u Hrvatskoj vrlo zabrinjavajuća, unatoč važećem zakonu koji jasno propisuje da je prekid trudnoće moguć do desetog tjedna od začeća. Kada dođe do
provedbe zakona žene se u Hrvatskoj suočavaju s institucionalnim preprekama – od prigovarača savjesti i nejasnih, nepotrebnih i sugestivnih savjetovanja do cijena zahvata koju plaćaju žene, a određuju same bolnice, pri čemu se cijena značajno razlikuje u pojedinim bolnicama.

Nova ljevica na takvu praksu ne pristaje te će nastaviti beskompromisnu borbu za siguran, dostupan i besplatan pobačaj.

IVANA KEKIN
Predsjednica Nove ljevice

Ivana Kekin (foto N1)

Članice Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka – Sandra Benčić iz platforme Možemo! i Rada Borić iz Nove ljevice, jutros su ispred Sabora dale podršku kampanji Platforme za reproduktivnu pravdu “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”. Sandra Benčić rekla je da neće dozvoliti da se ženama koje žele prekinuti trudnoću nameće obveza savjetovanja „kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti“, te da će se protiv toga boriti i u Saboru i na ulici, Petra Karmelić iz Platforme istaknula je zahtjeve za legalnim, besplatnim i dostupnim pobačajem, mogućnošću medikamentoznog pobačaja i osiguranjem da svaka žena ima ginekologa ili ginekologinju, dok je Rada Borić naglasila da je ključni problem dostupnosti pobačaja priziv savjesti, te da savjetovanja ne bi promijenila odluku žena, ali bi produžila njihove traume i negativno utjecala na mentalno zdravlje.

Benčić je naglasila da žene u ovom sazivu Sabora imaju saveznice koje će se boriti da novi zakon o pobačaju ne bude gori od onog koji je na snazi još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Napomenula je da će se zalagati za to da žene imaju pristup savjetima i informacijama, ali i da neće dozvoliti da se ženama koje žele prekinuti trudnoću nametne obveza savjetovanja kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti. „Zajedno sa ženama u Saboru, ali ako bude trebalo i na ulici, borit ćemo se za to da se takve stvari ne dogode i da se najave Vilija Beroša, ali i njegovih pomagača iz HDZ-a i nekih drugih stranaka u parlamentu, ne obistine“, zaključila je Benčić.

22.09.2020., Zagreb – Sandra Bencic i Rada Boric odrzale su ispred Sabora konferenciju za medije o programu Platforme za reproduktivna prava za siguran i dostupan pobacaj.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu izjavila je kako su kampanju pokrenule na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kako bi ukazale na činjenicu da je stanje s reproduktivnim pravima u Hrvatskoj – nedostatak ginekoloških timova i ambulanti, odbijanje zdravstvenih usluga na koje žene imaju pravo i ponižavajući postupci u bolnicama – reproduktivno nasilje, odnosno nasilje koje država vrši nad ženama. Istaknula je da je prosječna cijena pobačaja 2.500 kuna, što tu zdravstvenu uslugu čini klasnom privilegijom onih žena koje si je mogu priuštiti, a ne pravom svake pacijentice na zdravstvenu skrb. „Zato zahtijevamo da pobačaj ostane legalan, ali i da postane besplatan, kao i dostupan u smislu ukidanja priziva savjesti, da se osigura mogućnost medikamentoznog pobačaja, da svaka žena ima primarnog ginekologa ili ginekologinju te da su ambulante prilagođene osobama s invaliditetom“, zaključila je.

Rada Borić je kao ključni problem navela institut priziva savjesti, te je istaknula da u Hrvatskoj priziv savjesti koristi čak 60 posto ginekologinja i ginekologa, dok je u susjednoj Sloveniji brojka tek 3 posto. Ministru Berošu zamjera što je u intervjuu za jedan portal unaprijed implicirao kako će novi zakon o pobačaju izgledati, bez da je o njemu provedena prava javna rasprava. Podsjetila je i da postoje čitavi gradovi u kojima žene ne mogu dobiti zdravstvenu uslugu koju traže, a koja je vezana uz njihovo reproduktivno zdravlje.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI