Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
kriminal / POLITIKA
Josipa Rimac izašla iz Remetinca: Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga mogao optužiti? Pa ja volim sve ljude…

Josipa Rimac izašla iz Remetinca:
Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga mogao optužiti? Pa ja volim sve ljude…

U pratnji svoje odvjetnice Lidije Horvat, Josipa Rimac je danas, nakon 124 dana, izašla iz istražnog zatvora u Remetincu. Zaklonjena iza velikih, crnih sunčanih naočala, kose svezane u pletenicu, s vrećicama u rukama,  izala je pred novinare suzdržanog osmijeha, ali unatoč tome vidno sretna što je napokon na slobodi i što može zagrliti svoju kćer i pozdraviti se s obitelji koja je pred Remetincem dočekala.

Josipa Rimac priznala je poraz (Foto: Tris/H. Pavić)

Kratko se obratila novinarima, ali nije komentirala ništa što se odnosi na istragu, jer istraga nije javna i stoga o njoj nije htjela kazati ni riječi.

-Svih ovih 124 dana bilo mi je najvažnije zagrliti svoje dijete. Postupak više nije tajan, ali dok istraga traje ne mogu komentirati ništa vezano za nju jer još traje. Još ćemo se sretati i onda ćete znati više detalja. Ali, moram reći da sam više detalja doznala od vas, nego što sam sama znala- kazala je.

Korigirala je novinare u navodima kako je odmah razriješena dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave i izbačena iz HDZ-a, tvrdeći da je sama u Ministarstvu zatražila razrješenje jer smatra da je to njena dužnost i obaveza, a isto tako je tražila i ispisivanje iz HDZ-a nakon 24 godine stranačkog staža.

-Mislim da je to bila moja obveza i dužnost. Shvaćam i razumijem postupke stranke jer to nije jedino isključenje iz stranke svih ovih godina- dodale je Rimac.

Potvrdila je da je za vrijeme četveromjesečnog boravka u zatvoru napisala knjigu koju je naslovila “Mati i ćaća pet kćeri”, a posvetila je svojoj majci Kati koju je izgubila prije pet mjeseci zbog koronavirusa, ocu i sestrama Mariji, Anđelki, Neni i Bisi.

Na pitanje da li je netko od stranačkih kolega razočarao nakon svega što se dogodilo, pomalo rezignirano je kazala kako je život takav, i tu nema razočarenja.

-Morate biti svjesni da pozicije, funkcije i titule donose neke prijatelje, a samim tim kad izgubite funkcije i titule, one ih i odnose. Najvažnije je da uz ime i prezime uz vas ostaju obitelj i istinski prijatelji- rekla je.

Istina je da je zatražila naknadu plaće, šest mjeseci punu i šest mjeseci pola plaće, ali ne zna je li to realizirano jer je sve ovo vrijeme bila koncentrirana na predmet i korake koje će poduzeti, a nije se bavila plaćom. No, posebno je naglasila da je od početka surađivala sa svim istražnim tijelima i da će to činiti i ubuduće.  Upitana hoće li optužiti neke ljude iz visoke politike, skinula je naočale, pogledala novinare i rekla:

-Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga mogao optužiti? Pa ja volim sve ljude, ne samo iz moje stranke kojoj formalno više ne pripadam ali srcem uvijek.

Josipa Rimac je u zatvoru provela četiri mjeseca zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a kako su danas zadnja dva svjedoka ispitana, a optužnica nije ponovo proširena, ukinut joj je istražni zatvor. Inače, optužnica protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave proširivana je tri puta, Josipa je izjavila da se ne osjeća krivom, a sumnjiči  je se za pogodovanje, trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i poticanje na zlouporabu položaja. U pritvoru su kraće vrijeme bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, šibenski poduzetnik Ante Sladić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija, svi povezani s Josipom Rimac i aferom, no oni su vrlo brzo pušteni da se brane sa slobode.
Josipa Rimac je osumnjičena i u svibnju pritvorena zbog “afere vjetroelektrane” ( Krš Pađene ).

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI