Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
kulturno
Jadrija: Otvara se mala knjižnica za besplatno kupanje i čitanje knjiga

Jadrija:
Otvara se mala knjižnica za besplatno kupanje i čitanje knjiga

Nova mala besplatna knjižnica na otvorenom bit će otvorena i predstavljena sutra, u subotu 5. rujna, na Jadriji kod Šibenika. Inicijativa je pristigla   iz Jadrije, a podržana je od Turističke zajednice Grada Šibenika te Kulturne udruge Fotopoetika, pa se na šibenskom području otvara druga po redu ‘Little free library‘ čime se i Jadrija pridružuje svjetskoj obitelji od preko milijun članova. Ukratko, na Jadriji će se moći i dalje besplatno kupati, nood sadai besplatno čitati knjige posuđene iz besplatne knjižnice za koju nije potrebno plaćanje članarine.

Nakon Fausta (Vrančića) dobili smo Adriju – malu knjižnicu na otvorenom koju je izradio svestrani umjetnik Mario Juras širim masama poznatiji kao Lulas (art), a koja će, pak, biti postavljena u Mediteranskom vrtu gdje će se savršeno uklopiti u tamošnju prirodu i klupe koje zovu na predah i čitanje, a svojim izgledom i veselim bojama inspiriranim jadrijskim kabinama zasigurno će privući i one kojima čitanje nije visoko na listi omiljene razbibrige. Mala knjižnica na otvorenom funkcionira po principu slobodne i besplatne razmjene knjiga, na usluzi je svima 24 sata dnevno, a prve primjerke knjiga osigurala je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika. I na tome smo im neizmjerno zahvalni. Lijepo je kad širite predivnu priču, a imate partnere kao što je naša Gradska knjižnica za koju brzo shvatite da je ustanova na koju uvijek možete računati – kaže Snježana Klarić iz Fotopoetike.

‘Jadrija nije slučajno odabrana kao iduće mjesto za našu drugu malu knjižnicu na otvorenom. Inicijativu zaljubljenika u Jadriju i ljudi koji tamo borave nije bilo teško prihvatiti jer vjerujemo da će knjižnica obogatiti njihov boravak tamo, ali i savršeno se uklopiti u ovaj jesensko – zimski period pred nama u ovo ludo doba kad što iz potrebe što iz želje tražimo mjesto daleko od gradske vreve i mase ljude. Ovim je Jadrija bliže tomu da ne bude samo omiljeno vikend odredište ljeti, već bilo kad kroz godinu jer knjiga je, kako volimo reći, uvijek dobar izbor i sigurno društvo’, kažu članovi kulturne udruge.

Ovoj lijepoj priči na Jadriji uz predstavnike gradske četvrti nazdravit će sutra uz Vinoplod Vinariju Šibeniku od 15 sati.

‘Kultura u Šibeniku nije mirovala ni tijekom proljetnog lockdowna pa neće ni sad. Zato je važno da uz poštivanje epidemiolških mjera sutra pokažemo podršku kulturnim projektima koji su korak naprijed za cijelu lokalnu zajednicu’, poručili su iz Fotopoetike.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI