Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
hrvatski sabor / POLITIKA
Dragana Jeckov ( SDSS ), spomenom ulica imenovanih po ustaškim ideolozima i dužnosnicima,  izazvala “suverenistički” bijes

Dragana Jeckov ( SDSS ), spomenom ulica imenovanih po ustaškim ideolozima i dužnosnicima, izazvala “suverenistički” bijes

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov danas je svojim istupom digla temperaturu u sabornici. Pogotovo u “suverenističkim redovima”. Problematizirala je činjenicu da u bar desetak hrvatskih gradova neke ulice i dalje nose imena po ustaškim dužnosnicima i ideolozima propale, zločinačke NDH. Naravno, to se radi isključivo s namjerom rehabilitacije ustaškog režima, izjavila je Jeckov. I izazvala bijes “čuvara hrvatskog suverenizma”…

Dragana Jeckov precizno je, javlja N1, pobrojala gradove koji se i danas diče ulicama imenovanim po ustaškim funkcionerima, odnosno zločincima, kako reče, od Bjelovara i Pakoštana, preko Slavonskog Broda, Paga, Vinkovaca, Čačinaca i Pleternice do Zagreba, od Mile Budaka, 10. travnja, Franje Nevistića, Ivana Oršanića do Julija Makanca. Jeckov ne dvoji da tu počast nisu dobili zbog svojih zasluga u kulturi, umjetnosti, književnosti, nego isključivo zbog rehabilitacije ustaškog režima. Njihov eventualni doprinos na književnom ili nekom drugom planu djelovanja tijekom NDH, smatra zastupnica, ne može imati utjecaja , pogotovo ne presudni značaj u odluci da se ulicama dade njihovo ime, s obzirom da je njihov moralni značaj i reputacija uništena potporom i služenjem takvom režimu.

Istup zastupnice SDSS-a razljutio je ” prvog saborskog suverenistu” Hrvoja Zekanovića koji svojim ušima nije mogao vjerovati da “o ustašama u Saboru govori članica hrvatsko-srpske trgovačke koalicije” i da “2020. imamo isto ispiranje mozga koje smo imali od ’45 do ’90”.

-Ovo je hrvatska država koja je nezavisna i slobodna, smetalo to vama ili ne- uzvratio je Zekanović zastupnici, pozivajući je da s tim prekine.

Pridružio mu se i kolega iz Domovinskog pokreta, Davor Dretar Drele koji je Jeckov predložio da inicira potpisivanje peticije u ime SDSS-a i srpske zajednice u Hrvatskoj, i uputi je vlastima u Beogradu, zbog majora Milana Tepića koji je ” u miniranju vojarne u Bjelovaru ubio 11 hrvatskih vojnika, a danas u Beogradu ima svoju ulicu”, jer, rekao je Dretar, to je ista priča.

Jeckov mu nije ostala dužna odgovor. Podsjetila ga je da je ona zastupnica u Hrvatskom saboru gdje predstavlja srpsku zajendicu, a imenovanje ulica u Beogradu stvar je narodnih zastupnika u Skupštini Srbije.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI