Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / novo nenormalno
Foto: pixabay.com, ilustracija

Eksperimentalni koncert:
Testira se rizik zaraze Covidom-19 na velikim okupljanjima

Foto: pixabay.com, ilustracija

Eksperimentalni koncert na kojemu će znanstvenici voditi računa o ponašanju publike, nastojeći proučiti koliki je rizik od zaraze koronavirusom na velikim okupljanjima ovog tipa dogodit će se večeras u njemačkom Leipzigu, javila je Hina.

Mogu li se i na koji način okupljanja velikog broja ljudi u koncertnim dvoranama i na nogometnim stadionima nastaviti i tijekom pandemije pokušat će se utvrditi večerašnjim koncertom u Leipzigu na kojem nastupa njemački pop pjevač Tim Bendzko, a znanstveni eksperiment provode znanstvenici Sveučilišne bolnice u Halleu, javlja Hina.

-Želimo ustanoviti koliki je broj međusobnih kontakata sudionika koncerta, što zapravo još uvijek nije jasno – riječi su voditelja studije Stefana Moritza koji pojašnjava i da će publika biti opremljena uređajima koji omogućuju praćenje kontakta, da će se senzori na stropu dvorane prikupljati i evidentirati podatke o njihovu kretanju i da će se svim posjetiteljima podijeliti fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo te da će se nakon koncerta uz pomoć UV svjetiljki ustanoviti koje površine posebno jako svijetle, što znači da su bile često doticane.

Za sudjelovanje u eksperimentu prijavilo se 2210 osoba,  manje od očekivanih 4000 volontera, projekt, nazvan Restart-19 zajednički su organizirale istočne savezne njemačke države Saska i Saska-Anhalt u kojima je trenutno dopuštena organizacija većih događaja s do 1000 sudionika,  pod precizno određenim uvjetima. Svi sudionici prije  koncerta organizatorima moraju podastrijeti dokaz o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus, a za vrijeme koncerta nositi zaštitne maske FFP2. Rezultati studije očekuju se u listopadu.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI