Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
divljaštvo / POLITIKA
Brutalni kaštelanski napadači na 19-godišnjaka privedeni, očekuje se određivanja istražnog pritvora: Zakazala je obitelj, škola, država, društvo u cjelini!

Brutalni kaštelanski napadači na 19-godišnjaka privedeni, očekuje se određivanja istražnog pritvora:
Zakazala je obitelj, škola, država, društvo u cjelini!

Snimka brutalnog premlaćivanja 19-godišnjeg mladića u Kaštelima, koja kruži društvenim mrežama, zaprepastila je cijelu Hrvatsku. Petorica mladića brutalno se iživljavala nad mladićem s posebnim potrebama, a dvojica iz te “junačke” skupine sve su to snimala, valjda da bi tim videom zastrašivali druge potencijalne žrtve kad ih budu reketarili. Povod ovom zastrašujućem vršnjačkom nasilju je, kako izgleda, dug od nekoliko stotina kuna koji je tijekom vremena narastao na dvije tisuće. Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad dvojicom napadača, jednim 19-godišnjakom i jednim maloljetnikom koji su privedeni ubrzo nakon objave snimke na društvenim mrežama.

Od nesretnog 19-godišnjaka napadači su, kako se sumnja, 22.kolovoza 2020. na području Kaštel Štafilića tražili da im donese dvije tisuće kuna, a da bi mu pokazali što ga čeka ne bude li ispunio njihov zahtjev, počeli su ga udarati po glavi, u trbuh, bestijalno se iživljavati na mladiću koji se nije branio. Nije čak zatražio ni liječničku pomoć, jer, kako je izjavio za RTL televiziju, ozljede nisu bile teške, pa je sve te udarce stoički podnio i o njima šutio. No, s obzirom da su se “snimatelji” imali snažnu potrebu pohvaliti svojim “junačkim djelom”, snimka je ubrzo završila na internetu i razotkrila napadače.

Sumnja se da je ova brutalna skupina u više navrata pretučenom mladiću prodavala marihuanu za koju nije uspijevao podmiriti dug jer je iz dana u dan, zbog kašnjenja plaćanja, progresivno rastao.

Video koji se vrlo brzo proširio društvenim mrežama izazvao je šok, a potom i brojne osude u Kaštelima, Splitu i Hrvatskoj. Reagirao je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban napominjući da je svako nasilje neprihvatljivo, a ono koje se još sadistički dokumentira video-snimkom je ispod svake civilizacijske i ljudske razine, ocijenio je Boban. Čak je i Županijski odbor Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije imao potrebe ograditi se od tog gnjusnog čina, tvrdeći kako počinitelji napada nisu članovi Madeži HDZ-a, protivno onomu što je u nekim medijima i komentarima insinuirano ili njima izravno pripisano.

Boksački klub Leonid oglasio se na Facebooku objavom u kojoj navode da je na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama i jedan njihov, “sada bivši član”.

-Isti trenutak kada samo saznali da je naš bivši član na snimci, automatizmom se sam isključio, osuđujemo svaki oblik nasilja i svaki član odgovara za sebe i svoje postupke… – napisali su iz kluba, uz opasku da je to “automatsko upozorenje za sve članove kluba da kod nas, u našem klubu, ne trpimo i osuđujemo ovakve postupke. Tolerancija na nasilje je apsolutna nula.”

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, je konstatirala kako smo kao društvo u cjelini zakazali.
I jesmo. Od obitelji, preko škole, do države i njezinih institucija koje ne funkcioniraju. Cijeli je taj lanac odgovoran za potpuno urušeni sustav vrijednosti iz kojega i nije čudo da se profilira ovakav soj mladih ljudi koji svoj status u zajednici izgrađuju na brutalnosti, agresiji, lako stečenom novcu, kriminalu …

Samo pomračeni um može biti u stanju počiniti takva nedjela, na takav se način iživljavati na vršnjaku, k tome s posebnim potrebama, koji nije kadar sam se braniti. Osim što su bolesno agresivni i brutalni, zlostavljanjem se javno hvale, što govori i da su vrlo skromnog kvocijenta inteligencije koji je obrnuto proporcionalan stupnju njihove agresije. Sami su sebe prokazali i najzaslužniji su za brzo policijsko privođenje. Eto, bar su nešto učinili na korist zajednice.

Očekuje se da će im biti određen istražni zatvor, a za kaznena djela koja im se stavljaju na teret, osim brutalnog premlaćivanja 19-godišnjaka, sumnja se i na preprodaju marihuane, na iznudu…propisana je kazna u trajanju od jedne do tri godine zatvora, ovisno o težini tjelesnih ozljeda koje su zadali pretučenom mladiću. S obzirom da su među njima i maloljetnici, moguće je da će za njih sve završiti tek na odgojno-popravnim mjerama…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI