Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
EKOLOGIJA / ekopis
foto(c) Luka Tomac/Zelena akcija

Zeleni forum i Znanstvenici za klimu:
Najava spajanja ministarstava međusobno suprotstavljenih sektora i marginaliziranja sektora zaštite okoliša je nerazumna

foto(c) Luka Tomac/Zelena akcija

Ekološke aktiviste okupljene u Zeleni forum i Znanstvenike koji od Plenkovićeve Vlade već pola godine bezuspješno traže sustavnu klimatsku akciju zabrinula je i uznemirila nerazumna  najava spajanja Ministarstva zaštite okoliša i energetike sa Ministarstvom gospodarstva, u mnogim aspektima međusobno suprotstavljenih sektora. Kažu da se sektor zaštite okoliša planira ozbiljno marginalizirati umjesto da se u skladu s nastojanjima Europske unije jača, a primjećuju i da je zaštita okoliša u dosadašnjem ministarstvu već uvelike srozana upravo objedinjavanjem s energetikom, u čemu je veliku ulogu odigrao i ministar Tomislav Ćorić.

WWF Adria, Zelena akcija, Udruga Biom i Udruga Sunce, okupljeni u Zeleni forum upozoravaju da će, ostvare li se najave o spajanju ministarstava, nastaviti trend slabljenja sektora zaštite okoliša i prirode. Apeliraju također na premijera, kao i mnogo puta do sada, da nikako sektor zaštite okoliša ne povjeri Tomislavu Ćoriću jer se kao ministar nije dokazao ni znanjem niti postupcima koji su u interesu tog sektora već, nažalost, upravo suprotno.

Zeleni forum podsjeća da je još 2018. godine upozoravao kako je pripajanje HAOP-a, kao samostalnog stručnog tijela za zaštitu okoliša i prirode, odluka koja će se negativno odraziti upravo zbog pritiska politike i investitora te slabljenja provedbe okolišnih postupaka i postupka ocjene prihvatljivosti za prirodu. Kažu da je korupcijska afera s izgradnjom vjetroelektrane Krš-Pađene samo jedan od primjera zašto je dosljedna,  od politike neovisna, provedba propisa i zakona ključna za društvo u cjelini. Podsjećaju da se ta korupcijska afera, te mnoge druge po okoliš štetne odluke (LNG na Krku, HES Kosinj, šljunčarenje Drave, istraživanje nafte i plina na kopnu, itd.), dogodile su se upravo pod Ćorićevom ministarskom palicom.

foto(c) Luka Tomac/Zelena akcija

-Ekološka i klimatska kriza u kojoj živimo traži zaokret u politici, gospodarstvu i općenito načinu života prema ekološki osviještenim i održivim rješenjima koja će osigurati kvalitetan i zdrav okoliš kao temelj našeg društva. Na isto, u konačnici, poziva i Europska komisija svojim Zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti i održivog gospodarstva, koji je obveza svake zemlje članice i kojeg je RH podržala. Dapače, isti je donesen tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Ističemo kako je zeleni oporavak ključ razvoja našeg gospodarstva i društva, posebice kada smo uz klimatsku krizu suočeni i s ekonomskom i javno-zdravstvenom. Očuvanje potencijala bioraznolikosti i ulaganje u razvoj vlastitih resursa – održive i obnovljive izvore energije, niskougljičnu industriju, ekološku proizvodnju, inovacije i zelene gradove – moraju biti temelj našeg razvoja koji je ugrađen u sve sektore. Zeleni forum poziva budućeg premijera da u skladu sa svim međunarodnim obvezama, relevantnim strategijama i planovima napravi iskorak te jasno i nedvosmisleno postavi zaštitu okolišu i prirode visoko na ljestvicu prioriteta nove Vlade. Također ga poziva da uskladi sve resore sa zaštitom okoliša i prirode te se obveže na zelenu tranziciju – navodi se u priopćenju.

foto(c) Luka Tomac/Zelena akcija).

Oglasili su se i Znanstvenici za klimu i u pismu što ga potpisuje njihov predstavnik Nikola Biliškov, doktor kemije zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, napisali da je već i sama najava stvaranja ministarstva koje bi objedinilo toliko važnih resora uznemirujuća i da je zato ocjenjuju korijenski nerazumnom

-Jasno je da su i zaštita okoliša i gospodarstvo dva važna resora, koja moraju sinergijski djelovati prema izgradnji održivog i prosperitetnog društva. No, u mnogim su aspektima ta dva sektora međusobno suprotstavljena te je nezamisliv njihov suživot unutar jednog ministarstva, bez zapostavljanja jednog od njih. Nažalost, mnogi pokazatelji upućuju na to da bi u takvoj organizaciji došlo do daljnjeg zapostavljanja zaštite okoliša, koja je već sada, kroz objedinjavanje s energetikom, uvelike srozana, čemu je doprinijelo i dosadašnje vodstvo ministarstva – napisali su Znanstvenici na klimu.

foto(c) Luka Tomac/Zelena akcija).

Podsjetili su premijera Plenkovića da su realnost našeg doba sve evidentnije klimatske promjene, koje su upravo zbog nedjelovanja ili loše usmjerenog djelovanja na međunarodnom planu, dovele do klimatske krize, na što su upozorili i u Apelu za sustavnu klimatsku akciju koji je Vlada zaprimila prije pola godine, ne udostojivši se niti iz kurtoazno na njega odgovoriti, a kamoli znanstvenike koji joj nude pomoć pozvati na razgovor i početi djelovati.

U tom su smislu, a na poziv rastućeg i jačajućeg globalnog klimatskog pokreta, mnoge države već proglasile klimatsko izvanredno stanje. Nedopustivo je da se Republika Hrvatska ponaša kao da nas se to ne tiče, osobito u svjetlu znanstveno utemeljene činjenice da područje Sredozemlja već sada trpi znatno intenzivnije posljedice klimatskih promjena u odnosu na ostatak svijeta, a da se RH ubraja u one europske države koje će biti najjače pogođene klimatskom krizom. Kao što je naglašeno u našem Apelu, klimatska kriza je test zrelosti naše civilizacije u cjelini, poziv za buđenje, ali i jedinstvena prilika za globalnu transformaciju prema održivom društvu. Da bismo postigli te ciljeve, potrebno je zajedničko djelovanje cijelog čovječanstva. To isključuje lažne alibije tzv. malih zemalja te podrazumijeva zajedničko, sinergijsko djelovanje svih ljudskih djelatnosti. Imperativ suočavanja s klimatskom krizom, dakle, na nacionalnoj razini nameće potrebu za fokusiranim djelovanjem uz koordinaciju jednog ministarstva čiji je resor isključivo zaštita okoliša i prirode – navodi Nikola Biliškov u ime Znanstvenika za kliku i u skladu s time pozivaju da se još jednom razmotri najava spajanja ministarstava te da se novoj Vladi oformi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s kompetentnim vodstvom.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI