Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
izborište / POLITIKA
Parlamentarni izbori 2020. : Prve izlazne ankete potopile Restart

Parlamentarni izbori 2020. :
Prve izlazne ankete potopile Restart

Prema izlaznim anketama objavljenim u 19 sati, nakon zatvaranja birališta, a provedenim na uzorku od 20 tisuća anketiranih na 40 biračkih mjesta, u svim izbornim jedinicama , pobjednik ovih izbora mogao bi biti HDZ koji, čini se, osvaja znatno više mandata negoli se predviđalo. HDZ, prema izlaznim anketama,  dobiva 61 mandat, Restart koalicija svega 44, Domovinski pokret Miroslava Škore 16, platforma Možemo! 8, koliko dobiva i Most, dok bi koalicija Stranka s imenom i prezimena Pametno i Fokus, mogla osvojiti tri mandata.
No, noć je još mlada, rezultati će se vjerojatno još mijenjati, ali odnosni među glavnim takmacima, HDZ-om i Restart koalicijom, teško.

Andrej Plenković i njegov tim mogu itekako biti zadovoljni jer su mnoge predizborne ankete davale malu prednost  Restartu, čiji je čelnik, Davor Bernardić , vjerojatno danas najrazočaraniji čovjek.  Restart, ili točnije rečeno, SDP, je doživio potop! Ovi izborni rezultati, potvrde li se, bit će zapravo konačni poraz Davora Bernardića. SDP-ovci rezultate dočekuju pokušavajući poraz relativizirati, nije smak svijeta,  kažu oni smireniji, no, za neke od njih će sigurno biti.

Davor Božinović, potpredsjendik HDZ-a , ostao je suzdržan na izlazne ankete, no, ocijenio je da je takav izborni rezultat odgovor građana na sve ono  dobro što je dosadašnja vlada postigla i napravila u prvom mandatu.
Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a razlog ovakvih izbornih rezultata vidi i u činjenici da je sto tisuća birača manje izašlo na ove izbore u odnosu na one prije četiri godine, što je posljedica koronakrize. Ostojić trijezno gleda na prvo suočavanje s izbornim rezultatima i poručuje budućem mandataru, da zbog teške situacije koja Hrvatsku čeka na jesen, što prije formira vladu.

Škoro i njegov Domovinski pokret mogu biti relativno zadovoljni, iako su njihova očekivanaj bila znatno veća. Čak i oni su iznenađeni rezultatom Restart koalicije i tolikom prednošću HDZ-a.  
Nino Raspudić, novi zastupnik Mosta,  zahvalio se svima koji su pomogli Mostu u ovim izborima, nije propustio pokuditi tendenciozne ankete koje im nisu predviđale ovoliko mandata koliko bi mogli na kraju dobiti. Most predstavlja jednu novu, mladu hrvatsku i neće pristajati na trule kompromise, od njihovih principa odstupanja nema, kazao je Rapudić, poručujući da je njihova priča čista, kod njih, tvrdi, nema žetončića. Ali, u Saboru će imati bračn i par. Raspudić.

Možemo nisu krili oduševljenje rezultatima izbora. Za početak, izlazne ankete daju im čak 8 mandata, a cilj im je bio da makar u Saboru imaju svoj klub ( 3 zastupnika). Ovoj su opciji svi davali manje, pa ako se ovakvi rezultati održe do kraja, to će biti za njih doista uspjeh.  No, u Zagrebu, u 1. izbornoj jeidnici, Možemo! je čak relativni izborni pobjednik! Njihova je ambicija da Hrvatska ne bude zemlja rigidne desnice, da se poboljša položaj radnika, da se država okrene socijalnim temama, kako je to kazala Katarina Peović, po svoj prilici nova saborska zastupnica lijevo-zelene opcije.

I Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus sa svoj izgledna 3 mandata mogu biti zadovoljni. To je potvrdila i njihova čelnica Dalija Orešković, koja vjeruje da se hrvatska politika okreće prema centru, što je njihova velika šansa da u vreenu koje dolaze postanu znatno jača politička opcija.

Novost ovih parlamentarnih izbora je da Milana Bandića više u parlamentu – nema. A i to je dobra vijest! Srećom, o Željku Kerumu nema, zasad, ni govora.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI