Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
vijesti iz svemira / vijesti iz svijeta
Jedna od FB objava nositelja Možemo! liste za dijasporu Maria Kovača

Možemo! osvojili Veliku Britaniju, Belgiju, Slovačku, Portugal, Norvešku, Nizozemsku, Grčku, Dansku i Češku 

Jedna od FB objava nositelja Možemo! liste za dijasporu Maria Kovača

Kako se može vidjeti na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, koalicija Možemo! je neke dobre rezultate imala i u tzv. dijaspori, odnosno među glasačima u inozemstvu. Izgleda kako su Možemo! pobijedili ili najveći broj glasova dobili ili osvojili u nekoliko država: u Velikoj Britaniji, Belgiji, Slovačkoj, Portugalu, Norveškoj, Nizozemskoj, Grčkoj, Danskoj i Češkoj.

Umalo su pobjedili i u Irskoj – nedostajao im je jedan glas: od vrtoglavih ukupno 14 glasača koliko ih je tamo pristupilo glasanju za njih je glasalo četvero, a za Most nadmoćnih pet birača.

U dalekoj Finskoj je isto bilo napeto: i tamo im je nedostajao jedan glas kako bi pobjedili HDZ. Od ukupno troje glasača HDZ-u je glas dalo dvoje, a za Možemo! jedan birač.

U Rumunjskoj isto umalo trijumfalna pobjeda: od troje glasača za njih je glasao jedan, a za Most dvoje.

U Izraelu su im nedostajala svega dva glasa da pobjede HDZ, kao i svim ostalim strankama i listama. Naime, tamo je premoćno pobjedio HDZ sa sto posto osvojenih glasova – jednim glasom.

U Izraelu je glasao samo jedan konzument demokracije.

U Švedskoj ih je za čitavih pet glasova nadmašio stanoviti Željko Glasnović koji se voli fotografirati s puškama.

U Turskoj ih je potpuno porazio HDZ s ukupno jednim glasom – na glasanje je došla ukupno jedna osoba i dodatno utvrdila tu orijentalnu  tvrđavu hadezea.

Podaci nisu baš potpuni jer se još obrađuju ili pak nisu stigli ili su nedostupni podaci o glasanju u Kini.

No pretpostavlja se kako nakon kineskih podataka većih iznenađenja neće biti.

Ovakav kolosalan i globalan uspjeh Možemo! možda mogu zahvaliti nositelju njihove liste za dijasporu, osebujnom redatelju  Mariju Kovaču. Na kampanju je potrošio oko 0 kuna, a u izradi specifičnih kratkih video poruka kojima se obraćao dislociranom biračkom tijelu te koje je objavljivao na Facebooku (tko ima FB neka baci pogled prvi) mu je pomagala kćer.

U svakom slučaju, čini se kako dijaspora više nije inozemna filijala ni ‘tvrđava HDZ-a’, budući da su Možemo! osvojili devet država svijeta.

Dok čekamo da nam politički i medijski analitičari objasne zašto, možemo zaključiti kako je to zato što je zadnjih godina iz lijepe naše Hrvatske iselilo tko zna koliko desetaka tisuća naših zemljaka trbuhom za kruhom, mozgom za smislom i srcem za pravdom koje u matičnoj domovini nisu pronašli.

Jedna od FB objava nositelja Možemo! liste za dijasporu Maria Kovača

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI