Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
DOMOVINSKI RAT / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Milošević i Medved, Oluja i Grubori: Geste pomirenja i poštovanja prema svim žrtvama

Milošević i Medved, Oluja i Grubori:
Geste pomirenja i poštovanja prema svim žrtvama

Plenković je ipak uspio: Boris Milošević, SDSS-ov potpredsjednik Vlade i predstavnik srpske manjine, dolazi na obilježavanje 25-te obljetnice Oluje u Knin, a potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, sudjelovat će na komemoraciji u Gruborima. Može li ovo dvostrano popuštanje političkog konopca koji je godinama nepomirljivo zatezao vrat hrvatske države i držao je u mjestu kad je riječ o hrvatsko-srpskim odnosima, doista i u konkretnom smislu, a ne samo na razini političke geste, pridonijeti normalizaciji odnosa između Hrvata i Srba u Hrvatskoj?

Premijer Andrej Plenković potvrdio je, gostujući na RTL-u, da je sa SDSS-om, odnosno predstavnicima srpske nacionalne manjine, postigao dogovor o “reciprocitetu”, pa će na proslavu Oluje, 5. kolovoza u Kninu biti potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a na komemorativnom obilježavanju zločina počinjenog nakon Oluje u zaseoku Grubori ,  25. kolovoza, sudjelovat će potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

 

-Dogovor koji danas imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju na toj proslavi, sudjelovat će potpredsjednik vlade Boris Milošević i mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti, i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas- ocijenio je Plenković u intervjuu RTL-u.

Iako su mnogi u Kninu 5.kolovoza htjeli vidjeti Milorada Pupovca, kao ključnog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj već godinama, Plenković je pojasnio kako je njegova želja bila da se na proslavi Oluje okupe svi članovi Vlade, i da kao njezin potpredsjendik i član, tog dana s vladom u Kninu bude upravo Boris Milošević.

S druge strane, Miloševićev kolega u Vladi, potpredsjednik i ministar branitelja,Tomo Medved, ove će godine zajedno s predstavnicima srpske manjine i članovima obitelji komemorirati žrtve zločina počinjenog nakon Oluje u zaseoku Grubori, kamo odlazi 25. kolovoza, čime će poslati snažnu poruku Vlade o tome da se moraju poštovati sve žrtve, s jedne i druge strane, i dostojno obilježiti njihova stratišta.

Premijer smatra da je posebno velika i važna poruka sam čin odlaska u Grubore upravo ministra branitelja Tome Medveda, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigrova, čovjeka koji ima i osobno i obiteljsko iskustvo rata i njegovih posljedica. Utoliko je snažnija poruka koju Medved šalje iz Grubora, kao poruka pomirenja i konačnog okretanja hrvatske države prema budućnosti, kazao je Plenković.

Inače, 25. kolovoza 1995., 20 dana nakon Oluje, u zaseoku Grubori kod Plavnog, počinjen je ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko ubili su šest starijih mještana zatečenih u selu, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana.

Prema navodima Documente, tog jutra, 25. kolovoza 1995. većina mještana Plavnog i Grubora krenula je prijaviti se UNPROFOR-u, smještenom u školskoj zgradi u Plavnom, radi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju, odnosno zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj. Međutim, oni civili koji su tog jutra ostali u svojim kućama redom su ubijeni, a gotovo sve kuće u Gruborima su spaljene.

-25. kolovoza 1995. kad su pripadnici UN-a i svjedokinje prišli selu Grubori vidjeli su većinu kuća u plamenu i pronašli 5 ubijenih civila. Svjedokinja je rekla da je u štalama gorjela živa stoka. Dozivala je supruga i otrčala do jedne livade gdje je vidjela njihove dvije krave, prostrijeljene su ležale na travi. Nedaleko od tih krava bilo je tijelo Jove Grubora (r. 1930.) grlo mu je bilo prerezano i nedostajalo mu je pola lica. Svjedokinja je zapomagala i otrčala u kuću 80-godišnjeg Miloša Grubora koji je bolestan ležao u krevetu. Zatekla ga je na podu u pidžami, ležao je u lokvi krvi. Pokraj njega su bile ispaljene čahure. Zbog noći, UN ih je prevezao u Knin. Sutradan su s pripadnicima U-a nastavili potragu za još četvero mještana. Na zgarištu svoje kuće svjedokinja je vidjela, ispod nagorjele grede, noge. Nakon što je razgrnula pepeo ispod grede našla je svoju 90-godišnju svekrvu Mariju, ležala je na leđima, lice prekriveno rukama, svu opečenu. Na livadi gdje je našla muža našli su još dva leša: 51- godišnju Milicu Grubor izbodenu nožem i izrešetanu rafalima. Nedaleko od nje bio je leš Đure Karanovića (r. 1950.) koji je na vratu imao rane od noža a na grudima rane od rafala. Jovan Grubor star 73 godine zapaljen je sa svojom kućom.
U Gruborima danas nitko ne živi, obitelji ubijenih su u izbjeglištvu, još uvijek iščekuju pravdu i obeštećenje- napisao je ovih dana, u svojoj objavi na Facebooku,  Eugen Jakovčić, aktivist Documente , Centra za suočavanje s prošlošću, posebno napominjući da zaseok Grubori danas ne postoji, jer je zbrisan s lice zemlje u Oluji.


Nažalost, neki, poput vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, danas člana Domovinskog pokreta Miroslava Škore, smatraju da je dogovor o sudjelovanju Miloševića u proslavi Oluje, a Medveda u komemoriranju žrtava u Gruborima, sramotno izjednačavanje “veličanstvene vojne pobjede”, kako kaže Penava, sa zločinom u jednom selu, za što izravno optužuje “osovinu Plenković- SDSS”. Plenkovića optužuje i za benevolentan odnos prema JNA i crvenoj zvijezdi petokraki, pretendirajući da tako, kako on govori, misle “svi koji razmišljaju nacionalno i vole Hrvatsku”. Penava, kao gradonačelnik Vukovara, ovakvim stajalištima, međutim, nimalo ne pridonosi ni pomirenju ni suživotu Hrvata i Srba u Vukovaru i u Hrvatskoj, četvrt stoljeća nakon rata i Oluje.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI