Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
FESTIVALI
Druga sezona: Martinsku ovoga tjedna otvara Seasplash festival

Druga sezona:
Martinsku ovoga tjedna otvara Seasplash festival

Predstavljena je druga sezona ljetnih događanja na festivalskoj lokaciji Martinska koju ovoga tjedna, u četvrtak, 16. srpnja, otvara Seasplash festival.

Vedran Meniga, kreativni direktor Pozitivnog ritma, produkcijske kuće koja stoji iza pretvaranja zapuštenog prostora nekadašnjeg auto-kampa preko puta grada u atraktivnu festivalsku lokaciju kaže da je prošla., eksperimentalna godina na Martinskoj ispunila sve ciljeve, a da su ove, zbog iznimno teške situacije, u godini bez budžeta i pojavom epidemije, morali promijeniti ciljeve i iz prve ideje da povećaju kapacitet za barem 20 posto, sada ciljaju održati sva događanja.

– Prilagodili smo se aktualnoj epidemiološkoj situaciji i Martinska je spremna prihvatiti posjetitelje. Pratit ćemo iz dana u dan situaciju i držati se svih odluka Stožera civilne zaštite. Martinska je prije svega izvan urbane zone grada Šibenika i ima puno veći kapacitet nego što je očekivana posjećenost, dezinfekcijski punktovi su postavljeni, svi gosti će ostavljati podatke zbog praćenja kontakata i osoblje će nositi zaštitne maske i rukavice. – rekao je Meniga i zahvalio svima na pomoći i trudu u realizaciji događanja u ovako teškim uvjetima.

Foto: Pozitivan ritam

Ovoljetnu sezonu na Martinskoj otvara Seasplash festival, koji kreće u četvrtak, 16. srpnja.

-Ove godine slavimo punoljetnost, a zbog poznatih okolnosti prilagodili smo se i line-upom i imenom. Većina programa, uz nekolicinu stranih gostiju će izvesti domaće snage, kao što su Egoless, Billain, Kandžija, Filip Motovunski i niz imena koje je Seasplash u ovih 18 godina iznjedrio, gajeći scenu bass glazbe. Unatoč ovakvoj situaciji kada se većina događanja širom zemlje otkazuje, Seasplash se uspijeva održati i nadamo se da se i iduće godine vraćamo na ovu lijepu lokaciju. – najavio je Danijel Sikora iz Seasplash festivala.

U subotu, 25. srpnja, nostalgično se vraćamo u dane kad je gitarijada bila među najvažnijim glazbenim događanjima tijekom godine u Šibeniku, s novim događanjem na Martinskoj – ŠI gitarijada, na kojoj će nastupiti The Strings feat. Lili Gee, Bloom, Diskodelija, Reah i Entropia Modular. Ovo događanje najavili su Miro Odak iz benda The Strings i Nataša Cvitan Plazibat iz benda Bloom koji su se zahvalili na pozivu organizatora koji se trude u ovako teškim vremenima. Nakon njih Igor Bergam je najavio mini izdanje Membrain festivala.

-Unatoč svemu održat ćemo jedno manje događanje 7. i 8. kolovoza, na jednoj pozornici 25 DJ-eva mahom iz Europe, regije i Hrvatske. Membrain donosi Šibeniku glazbu koja se ne može često čuti kod nas. – rekao je Bergam.

Još jedna novost u ovoj sezoni je i prelazak Slurp! festivala iz Pule u Martinsku, a kojem je ovo deseta godina održavanja.
-U dva dana festivala, 31. srpnja i 1. kolovoza, na ovu jedinstvenu lokaciju u srcu Dalmacije pristiže preko 20 glazbenih imena. Slurp! festival je ovo ljeto kao selektore programa pozvao nekoliko domaćih i inozemnih kolektiva koji su svojim odabirom napravili program koji dokazuje uspon i kvalitetu domaće underground scene elektroničke glazbe. To su RatCat, Get Physical Music te Imogen Recordings.- najavio je Niko Jelić iz RatCata.

Lovro Vudrag najavio je Blast fest koji će se održati 14. i 15. kolovoza unatoč svim nedaćama i uz entuzijazam organizatora.
-Blast fest će uskoro objaviti imena, u ovom smanjenom izdanju festivala, to će biti jedno intimno druženje s DJ-ima iz Šibenika, Zagreba, Splita, Zadra i Rijeke. Ponukani odličnim reakcijama svih posjetitelja na festivalsku lokaciju skupili smo snage da to i ove godine organiziramo.-rekao je Vudrag te dodao kako je novost i dub, dnevni program.

Punk se ponovno vraća na Martinsku i to s novim događanjem 21. i 22. kolovoza Martinska punk, koje je predstavio Jordan Vudrag, a koje ujedno i zatvara ovogodišnju sezonu na ovoj jedinstvenoj lokaciji.

-U projektu Martinska smo odlučili nastaviti i tradiciju punka na Martinskoj, jer je 20 godina od prvog izdanja legendarnog festivala. Ovo je malo drugačija forma i drugačije ime, ali za sve ljubitelje malo žešćeg i bržeg ritma idealno mjesto za zabavu. Predstavit ćemo hrvatsku scenu pa će tako na Martinskoj svirati Motus, FOB, Crasso de Odio, Disaster, Ponor, Kurve i Raspad. A cijelu priču i projekt će zatvoriti “povratnički” koncert šibenskog benda Nula.- rekao je Vudrag te dodao da mu je kao članu benda Nula velika čast zatvoriti sezonu na Martinskoj.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk čestitao je organizatorima na iznimnom trudu i ustrajnosti u realizaciji projekta, te zaželio uspjeh i u ovoj godini. Rekao je da podržava ovako vrijedne projekte, da je prošle godine Martinsku posjetilo preko 15 tisuća ljudi i da je oživio taj samozatajni dio Šibenika. Dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić izrazio je zadovoljstvo da se Martinska ponovno budi i zahvalio se organizatorima na entuzijazmu, te podsjetio kako je Grad Šibenik osigurao i kružnu brodsku liniju od Šibenika do Martinske koja je postigla odlične rezultate. Dino Karađole kao direktor šibenske Turističke zajednice govorio je o utjecaju projekta Martinska na turističku sliku grada i rekao da je Martinska svakako jedan od najatraktivnijih festivalskih lokaliteta u Dalmaciji i da u ova teška vremena kada nam je zabava itekako potrebna, uz kompromis između života građana, festivala i turista, zaželio sav uspjeh organizatorima i u ovoj sezoni.

Foto: Pozitivan ritam

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI