Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
FOTOMORGANA
Pat i Mat od slame pored puta u Jelisacvu (foto Ivan Ćosić)

Dobre vijesti iz Slavonije:
‘A je to’ u Jelisavcu – atraktivne šeprtlje od slavonske slame

Pat i Mat od slame pored puta u Jelisacvu (foto Ivan Ćosić)

Ima i dobrih vijesti iz Slavonije: pa evo jedne. Premda iz te potencijalno bogate i plodne ravnice mnogi odlaze trbusima za krusima u inozemne države zbog katastrofalne višedesetljetne  državne politike (uništavanje domaće poljoprivrede radi pogodovanja uvoznicima hrane i trgovcima, nebriga za salavonski živalj….), ima i onih koji ne idu nikuda iz te opjevane nizine, nego pak nekako nastoje uljepšati ravnu svakodnevnicu. Među takvima su i bračni par Kuric iz Jelisavca, sela nedaleko od Našica.

Naime, pored ceste i table na kojoj piše ‘Jelisavac – Jelisavec’ (to je valjda dvojezični naziv sela) stoje velike figure dvojice šeprtljavih prijatelja iz popularniog češkog animiranog filma poznatog pod imenom ‘A je to’Pat i Mat, kako su im imena, izrađeni su od slame i zasad su jedina selfie atrakcija u tom malom slavonskom mjestu u kojem je prije osam godina po popisu živjelo nešto više od 1000 stanovinika.

Sad ih je znatno manje, kako čujemo.

Pat i Mat od slame pored puta u Jelisacvu (foto Ivan Ćosić)

– Ideja u Slavoniji nikada nije nedostajalo, a to potvrđuju i današnji likovi Pat i Mat. Tko je Pat, a tko je Mat ne možemo sa sigurnošću reći, ali uvjereni smo kako to znaju naši čitatelji. U svakom slučaju, češki i slovački crtić koji godinama zabavlja generacije mlađih, ali i onih starijih poslužio je i ove godine kao zanimljive kreacije naših umjetnika iz Jelisavca. Ovo je već četvrto izdanje skulptura od bala slame, prve godine izradili su muškarca i ženu u nošnjama, zatim cijelu obitelj koja se sprema za more, pa popularne Malce, a sada Pat i Mat iz crtića „A je to!” Ovom prilikom želimo čestitati osobama koje su se i ovoga puta zaigrale i napravile ovako zanimljive likove te tako unijele još malo zanimljivosti u naše slavonske krajeve – kaže Ivan Ćosić iz Našica koji je fotografirao dvojicu nespretnjakovića od slame.

‘A je to!’ znači: ‘I to je to!’

Kako doznajemo, ovo je djelo Slađane i Darka Kurica iz Jelisavca koji su uporni i bave se poljoprivredom. A i čim bi… Treba reći i kako je Darko Kuric i predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine u našičkom kraju, odnosno u Jelisavcu gdje su prije 131 godinu doselile brojne slovačke obitelji. Sada tamo živi oko 400 Slovaka.

Pat i Mat od slame pored puta u Jelisacvu (foto Ivan Ćosić)

Inače Pat i Mat (češki i slovački: Pat a Mat), su glavne zvijezde češka animirane serija o dvama nespretnim majstorima, Patu (u žutoj majici) i Matu (u crvenoj ili sivoj majici). Serija se u originalu zove A je to!, što prevedeno s češkog znači: I to je to! Seriju su osmislili redatelj Lubomír Beneš i karikaturist Vladimír Jiránek.

Maksimalna neučinkovitost

U seriji ta dva lika uvijek pokušavaju riješiti neki problem koristeći se različitim, obično neprikladnim alatima, te raznim improviziranim napravama, što redovito dovodi do još više problema, kaosa i znatne materijalne štete. Ipak, na kraju par nekako uspijeva riješiti problem, ali na najneučinkovitiji mogući način, odnonso s maksimalnom neučinkovitošću. .

To mnoge podsjeća na njihov vlastiti život, pa je ova ljupka serija omiljena diljem svijeta. U Brodarici pored Šibenika se tako zvala jedna vulkanizeska radnja, u Solinu fastfood, a u Splitu drvodjelski obrt.

Evo sad i pogledajte malo crtića:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI