Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / PROSVJED
Zagreb solidarno s pokretom Black Lives Matter: Ne rasizmu i policijskom nasilju!

Zagreb solidarno s pokretom Black Lives Matter:
Ne rasizmu i policijskom nasilju!

Zagreb je danas izašao na ulice i prosvjedovao protiv rasizma, protiv policijske brutalnosti i nasilja. Zagreb je pokazao solidarnost s pokretom Black Lives Matter pokrenutim nakon surovog ubojstva Georga Floyda, Afroamerikanca kojeg je prije 15-ak dana američki policajac na ulici, pred svjedocima, svirepo ubio, držeći mu desetak minuta koljeno na vratu, dok je on zapomagao da ne može disati i zazivao majku. Davno svijet takvu svirepost nije vidio! Rasizmu nema mjesta u 21. stoljeću, poručilo je nekoliko stotina prosvjednika iz hrvatskog glavnog grada.

Ministru vanjskih poslova u Plenkovićevoj vladi, Goranu Radmanu Grliću usprkos. Koji za prosvjed nije vidio nijednog razloga. Jer, kako nebulozno reče, Hrvatska je tolerantna, pa nema razloga da se prosvjeduje protiv rasizma ( ?! ) Je li Hrvatska dio svijeta, dio globalne zajednice koja u 21. stoljeću ne može i ne smije šutke pristajati na nasilje i rasističku brutalnost policije? Ili je po Grlić Radmanu izolirani otok koji se ne treba miješati ni u što izvan svoje kuće?

Ali itekako ima razloga za prosvjed. I u New Yorku,  i u L A-u, i u Zagrebu. I prosvjedovalo se. Zajedno sa sugrađanima crne boje kože, koji su se pridružili inicijativi i u njoj aktivno participirali.

Bio je to miran, civiliziran skup,  organiziran na Trgu žrtava fašizma, gdje se okupilo, prema nekim procjenama, između 600 i 700 ljudi. Iako se prognoziralo kako ih neće biti ni 50-ak…

Stotine prosvjendika na trenutak su zajedno kleknule jednim koljenom na pod, što je postao simbol borbe protiv rasizma, nakon mučkog ubojstva Georga Floyda, zbog kojega se već 15 dana kontinuirano prosvjeduje u američkim gradovima.
Floydova smrt digla je na noge cijelu Ameriku koju je preplavio val masovnih prosvjeda, što su prvih dana eskalirali u nerede i destrukciju, ali su s vremenom prerasli bijes i pretvorili se u mirni pokret otpora policijskom nasilju i rasizmu. Val prosvjeda proširio se diljem svijeta, a danas se prosvjedovalo i u Zagrebu. Jer Black Lives Matter, baš kao i svaki drugi život…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI