Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
UMJETNOSTI
Van Goghovo i Gauginovo pismo prodano za 210.600 €, a večeras performans, izložba i predstavljanje knjige ‘Fractalia’ Danijela Žeželja temeljenoj na Goghovim pismima

Van Goghovo i Gauginovo pismo prodano za 210.600 €, a večeras performans, izložba i predstavljanje knjige ‘Fractalia’ Danijela Žeželja temeljenoj na Goghovim pismima

Pismo koje su napisali Vincent van Gogh i Paul Gauguin, u kojem opisuju posjete bordelima i govore o budućnosti umjetnosti, netom je prodano na dražbi za 210.600 eura, javlja Hina. Gle slučaja: baš večeras u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar na adresi Kaptol 26 glasoviti umjetnik Danijel Žeželj otvara izložbu s radovima iz, po mnogima, fascinantne knjige ‘Fractalia’ o životu Vincenta Van Gogha, inspirirane dijelom njegovim pismima. Žeželj će večeras prirediti i likovno-glazbeni performans slikanja uživo uz pratnju braće glazbenika Alena i Nenada Sinkauza.

-Kad sam razmišljao kako bi se neka biografija mogla pretvoriti u grafičku novelu, činilo se da ona zahtijeva najpreciznije informacije. U tom smislu poslužila mi je impresivna količina prepiski koju je ostavio iza sebe, atipična za slikare, pisao je i po nekoliko pisama dnevno. Išao sam na izvornik, u arhivu njegovih pisama na webu muzeja Van Gogh u Amsterdamu i među njima našao i ona koja je primao, što daje dobru sliku o njemu… – kazao je među ostalim Danijel Žeželj u nedavnom intervjuu u Večernjem listu. 

Inače, gore spomenuto pismo je za 1,58 milijuna kuna je kupila u utorak u Parizu Zaklada Vincenta van Gogha i izložit će ga u svom muzeju u Amsterdamu. Umjetnici su napisali to pismo francuskom slikaru Emileu Bernardu krajem 1888. tijekom boravka u francuskom gradu Arlesu, gdje zaklada također ima muzej.

Pismo, napisano tjedan dana nakon što se Francuz Gauguin pridružio Nizozemcu Van Goghu u njegovoj kući u Arlesu, govori Bernardu o njihovim raspravama o umjetnosti i njihovom radu.

“Sada nešto što će te zanimati – posjetili smo neke bordele i vjerojatno ćemo tamo često kako bismo radili. Gauguin trenutačno radi na platnu istu noćnu kavanu koju sam ja slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla biti divna stvar –  stoji u pismu.

Zaklada Vincenta van Gogha je priopćila da je to pismo najvažniji dokument van Gogha koji ne posjeduje nijedan muzej te da je to jedino pismo koje je napisao s Gauguinom.

Dvije stranice iz knjige Fractalia Danijela Žeželja (foto TRIS)

“Njihov umjetnički dijalog bio je nezustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu”, navodi Zaklada.

Van Gogh opisuje Gauguina u pismu kao “neiskvareno stvorenje s instinktima divlje zvijeri. Kod Gauguina krv i seks imaju prednost nad ambicijom.” Gauguin je proveo oko dva mjeseca s Van Goghom u Arlesu, ali se njihov odnos pokvario. Otišao je nakon što je Van Gogh pretrpio živčani slom i odsjekao si dio uha.

Vratimo se na ‘Fractaliu’ i večerašnje vrsno umjetničko zbivanje.

-Izdvajam epizodu kad u stacionaru – jer gdje bi drugdje završio slikar koji je slikao u žutoj kući s Gauguinom – nego u “žutoj kući”, skrhani Van Gogh za šetnje bolničkim dvorištem vidi puža, nježno ga podigne s betona i prenese do travnjaka gdje ga spusti. Sve je jasno, empatični rehabilitant, čovjek dakle u nevolji, pomaže pužu da se vrati u svoj prirodni okoliš, izbavlja ga iz nevolje. I onda, na toj slici, nacrtanoj iz subjektivnog kadra preko cijele stranice, vidimo ruku, puža i nevjerojatnu raskoš travnjaka koji od pozadine postaje nosilac značenja, u njemu enigmatiku i intenzitet večernjeg neba, zvijezde i njihove virove, gravitacije. Slikar vidi pojedinačno i njegovu blistavu međuigru, cijeli svemir, ono što nama nije suđeno, i u trenu su nam jasni psihička napregnutost i perceptivna intenzifikacija, dar i prokletstvo koje je Van Gogha smjestilo baš tu gdje se nalazi. – piše Kruno Lokotar u svojemu osvrtu na Žeželjevu Fractaliu u magazinu BestBook.

Inače, lani u ovo doba je na aukciji bio i pištolj marke Lefaucheux kojim je nizozemski slikar Vincent Van Gogh htio izvršiti samoubojstvo 27. lipnja 1890. godine u francuskom mjestu Auvers-sur-Oise, a za zahrđalo oružje se tražilo 60.000 eura.

Nemamo informaciju o kupcu pištolja, ali imamo da će izložba Danijela Žeželja (poveznica na tekstove na Trisu) u galeriji Kranjčar biti otvorena do kraja mjeseca.

Dvije stranice iz knjige Fractalia Danijela Žeželja (foto TRIS)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI