Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Konferencija za medije zeleno-lijeve koalicije ispred sjedišta HDZ-a

Tomislav Tomašević:
HDZ-ova klika profitira od eksploatacije naših dobara, a najvažniji resor je prepustila Tomislavu Ćoriću – ministru devastacije okoliša

Konferencija za medije zeleno-lijeve koalicije ispred sjedišta HDZ-a

– Ovo iza nas je način kako HDZ vidi zelenu ekonomiju u Hrvatskoj. Ekonomiju u kojoj HDZ-ova klika profitira od eksploatacije naših zajedničkih prirodnih resursa, a zaštitu okoliša vide kao reket i iznudu. HDZ je upravo jedan od najvažnijih resora za budućnost ove zemlje  prepustio ministru Tomislavu Ćoriću, ministru devastacije okoliša, kako sam ga više puta već nazvao – kazao je danas Tomislav Tomašević na konferenciji za medije zeleno-lijevo koalicije koja se, simbolično, održala na ulici ispred zagrebačkog sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Konferencija za medije zeleno-lijeve koalicije ispred sjedišta HDZ-a

Ispred ulaza u sjedište HDZ-a povodom najnovijeg slučaja korupcije u upravljanju obnovljivim izvorima energije, tj. oko megalomanskog projekta vjetroelektrane kod Knina, u kojem je uhićeno 13 osoba, mahom HDZ-ovaca,  predvođenih visokorangiranom HDZ-uzdanicom Josipom Rimac, govorili su Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec iz Možemo!, te Zorislav Antun Petrović iz ORaHa.

Čitavo vrijeme trajanja konferencije iza njih su dvojica muškaraca držala veliki karton nalik na zelenkastu novčanicu od 100 eura, a na kojoj je stajalo: ‘Zelena ekonomija by HDZ’.

– Inače, Tomislav Ćorić je koordinator izbornog programa HDZ-a, a to je zapravo jedan meni, jedan katalog iz kojeg HDZ-ovci izabiru koje će naše resurse prisvojiti. Bavim se zaštitom okoliša već 20 godina. Bio sam član Vladinog savjeta za okoliš, član savjeta globalne UN agencije za okoliš i ne sjećam se nijednog ministra ili ministrice  zaštite okoliša  kojemu je Ustavni sud suspendirao okolišni propis jer taj propis nje ispunjavao ciljeve zaštite okoliša. E upravo se to dogodilo ministru devastacije okoliša Tomislavu Ćoriću. U siječnju ove godine je Ustavni sud suspendirao katastrofalnu uredbu o gospodarenju otpadom  koju je taj isti ministar donio u rujnu prošle godine… – nastavio je Tomislav Tomašević, inače obrazovan i na Sveučilištu u Cambridgeu gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja.

S lijeva na desno: Zorislav Antun Petrović, Tomislav Tomašević i Danijelea Dolenec

Dakako, kao sljedeći primjer je naveo vjetroelektranu Krš-Pađene kod Knina o kojoj je, kao i sličnima, ovaj portal pisao kontinuirano, uz prijetnje tužbama od tzv. investitora (od kojih su neki prije par dana uhićeni). Inače, Šibensko-kninska županija je eldorado za vjetroprofitere jer je, kao nigdje drugdje u Hrvatskoj, vjerojatno uz obilnu pomoć lokalnih i državnih političara, na malom prostoru posljednjih godina podignut nedopustivo veliki broj vjetroelektrana. Dakako, od njih lokalno stanovništvo nema nikakve koristi, kao ni žitelji Hrvatske, nego pak još, da apsurd i bezobrazluk bude veći, plaćaju skuplju struju zbog obveze plaćanja doprinosa za razvoj projekata proizvodnje energije iz obnovljvih izvora… Naprotiv, iza njih ostaje nakazni razrovani i nepristupačan okoliš, posebice u slučaju prevelike eketrane u Pađenima, a koja je u znatnoj mjeri poremetila vizuru čitavog Podinarja, te zasigurno ima loš utjecaj na živi svijet… A sve radi profita pod krinkom ‘zelene energije’.

O istoj elektrani je govorio i Tomašević…

Megalomanska vjetroelektrana Krš-Pađene vidi se s obronaka Dinare (foto TRIS/G. Šimac)

-Osim toga, navešću još nekoliko primjera vezanih za procjene o utjecaju na okoliš o čemu je riječ o projektu vjetroelektrane Krš-Pađene. Radi se o tome da je primjerice termoelektrani na ugljen koja je stara 50 godina produžio rad na još 15 do 20 godina bez studije o utjecaju na okoliš. Isto tako je odobrio projekat apartmanizacije na Srđu protiv kojega su građani prosvjedovali, isto tako bez potrebne dokumentacije. Jučer smo čuli objašnjenje ministra Ćorića vezano uz ovu korupcijsku aferu oko vjetroelektrane Krš-Pađene. Meni je to obrazloženje vrlo neuvjerljivo i vrlo sumnjivo. Vrlo je sumnjivo da ministar 50 dana nakon što je postao ministar poništava rješenje prethodnog ministra koje je staro samo nekoliko mjeseci kojime se za ovaj projekt vjetroelektrana nalagala ocjena utjecaja  ne ekološku mrežu. Znači prethodni ministar je donio rješenje da je potrebna glavna ocjena utjecaja na ekološku mrežu, o nakon 50 dana ga Ćorić ukida i više se ne treba za taj projekt ići u takav postupak koji bi ocijenio je li ta vjetroelektrana prihvatljiva za okoliš ili nije. Ja ovim putem pozivam sve institucije da istraže povezanost ministra Ćorića s ovim projektom, jer je vrlo sumnjivo da je jedna od prvih stari koje je napravio ka novi ministar bila da je poništio staro rješenje – ustvrdio  je Tomašević, nositelj liste u 1. izbornoj jedinici lijevo-zelene koalicije.

Tomislav Ćorić lpkeja Tomašević naziva ‘ministrom devastacije okoliša'(foto TRIS/G. Šimac)

Podsjetio je da je Europska komisija u svibnju ove godine upozorila Hrvatsku da krši Direktivu o staništima Europske unije, što je, ocijenio je, eksplicitno vezano za projekte vjetroelektrana u obalnom pojasu.

Predsjednik stranke OraH Zorislav Antun Petrović poručio je kako je korupcijski skandal oko vjektroelektrane Krš-Pađene pokazao koliko je kompletan sustav u Hrvatskoj neotporan na korupciju.

Ocijenio je i da je u ovom procesu, duboko kompromitirana i Hrvatska energetska regulatorna agencija.

“Minimum koji bi bio prihvatljiv da se sačuva vjerodostojnost te agencije i da se spriječi daljnji pad povjerenja u institucije je ostavka upravnog vijeća, na čelu s predsjednikom koji je očigledno pogodovao investitorima projekta Krš-Pađene”, kazao je Petrović.

Danijela Dolenec (Možemo!) kazala je kako koalicija između te platforme te Nove ljevice, Radničke fronte, ORaHa, Zagreb je naš! i Za grad na parlamentarne izbore izlazi s jasnim programom što znači zeleno-lijeva vizija budućnosti Hrvatske.

“Potrebno je da čitava gospodarska strategija u sebi ima zelene ciljeve. To je ono što nudimo u svom programu zelene industrijalizacije, gdje u prvi plan stavljamo dobrobit stanovništva, oslanjanje na lokalne resurse i jačanje lokalnih kapaciteta”, poručila je Dolenec iz koalicije, odnonso političke grupacije za koju mnogi drže kako jedina do sada suvislo, stručno  i argumentorano otvara teme razvoja zelene ekonomije kakva bi trebala biti primarna za budućnost Hrvatske.

Inače, zasad su iz koalicije otkrili kako su na sljedećim izborima nositelji lista Tomislav Tomašević u prvoj, Vilim Matula u drugoj, Danijela Dolenec u šestoj, Rada Boric u sedmoj i Katarina Peović u osmoj izbornoj jedinici – sve odreda netipični političari s uglednim karijerama iza sebe koje nisu imale bitne veze s politikom.

Konferencija za medije zeleno-lijeve koalicije ispred sjedišta HDZ-a 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI