Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
izborište / POLITIKA
Sisačka akcija i reakcija : Hod za život i Hod za slobodu izbora

Sisačka akcija i reakcija :
Hod za život i Hod za slobodu izbora

Željka Markić i društvo “hodača” odlučilo je današnjom akcijom u Sisku iskoristiti predizbornu kampanju i uključiti se “hodom za život” u raspravu o pravu žena na pobačaj i zaštiti reproduktivnog zdravlja žena. Njihova akcija izazvala je kontra akciju, pa se nasuprot “zaštitinika života od začeća ” hodalo” i za slobodu izbora.

Marijana Petir i biskup Vlado Košić zdušno su stali uz “hod za život”, a zeleno-lijeva koalicija Možemo pridružila se u znak potpore onima koji su hodali za slobodu. Škori i Raspudiću zahvaljujući, pokrenula se, eto, i Željka Markić, svjedočeći nam svoju domovinsku pravovjernost, jer, uz njezine “hodače” znakovito se orila i “Moja domovina”.

Škoro je tezom o “konzultativnom abortusu” , ili u prijevodu, silovane žene mogu počiniti pobačaj tek nakon dogovora u obitelji, što im Mostov Raspudić ne bi dao ni pod kojim uvjetom, izazvao val prosvjeda “srednjim prstom” kojim su mu, uglavnom žene, masovno odgovorile. I nepovratno ovu predizbornu kampanju obilježio zadrtim, srednjovjekovnim “muškim pogledom” na “ženska pitanja”.

U jeku predizborne kampanje u kojoj je pitanje ženskog reproduktivnog zdravlja, postalo jedna od ključnih izbornih tema, Sisak je dobio svoj prvi Hod za život,  ali i kontra prosvjed za ženino pravo na izbor i dostupnost pobačaja.
S “hodačima” Željke Markić okupilo se nekoliko stotina zagovornika” zakonske, društvene i svake druge zaštite života od začeća do prirodne smrti”. Njihov svjetonazor je bio ispisan i na transparentu: Za zaštitu svakog života- bez diskriminacije!

Njima nasuprot hodali su kontra prosvjednici čija je ključna poruka pravo na izbor i pravo na dostupnost pobačaja. Zahtijevaju besplatan pobačaj, pozivaju se na zdrav razum, a usput su predstavnici grupacije Možemo, kao njihova potpora, razvili i transparent na kojem je stajalo: Hodaj do birališta, pobijedi fundamentalizam”.

Sisačka akcija “Hoda za život” dovela je Željku Markić i pred kamere RTL televizije gdje je pokušala osporiti tezu kako je ovaj hod zapravo politički marš. To forsiraju mediji, kaže, a zapravo nije točno.

– Političari dolaze , a pred izbore hodaju i oni koji se zalažu za život, kao i oni koji se zalažu za pobačaj. Političare ne priželjkujemo, ne pozivamo i Hod za život se ne organizira radi političara, nego da bi ljudi kojima je važna zaštita svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, imali prilike svojim sugrađanima i cijeloj javnosti pokazati da oni smatraju da je jako važno štititi život od onda kad on počinje, a to je od začeća- ponavljala je. Dobro je, kaže, da političari dođu na prosvjed, jer kad dođu na Hod za život time poručuju svojim biračima “ovo je moja vrijednost”.

Odbila se decidirano izjasniti podupire li Škorinu tezu da se silovana žena o abortusu mora konzultirati s obitelji, naglašavajući da “žena mora imati sve informacije o tome da život počinje začećem, kako njezino dijete izgleda, i imati pomoć kao žrtva nasilnog čina, a onda vidjeti kako joj se još može pomoći.”

– Ako je ono što žena nosi u svom tijelu dijete, onda mi o tome moramo razgovarati na jedan način, a jeste, utvrdili su to medicinski fakulteti, a ako nije dijete onda možemo reći što želimo. Banaliziranje te teme na ovaj način je sramota i nanosi se šteta ženama i djeci. Ne želim da me se manipulira izjašnjavanjem- rekla je gđa. Markić, izbjegavajući izravan odgovor.

Sljedeći Hod za život, kazala je, neće se održati kako se govorilo, uoči izborne šutnje, nego 27.lipnja u Zagrebu i Rijeci.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI