Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
IZDVOJENO
Pulski performance za prepričavanje: Antikorona Labrović

Pulski performance za prepričavanje:
Antikorona Labrović

U danu kada se čak i Nacionalni krizni stožer javnosti zabrinuto ponovo ukazao, nakon što se svojevremeno naglo povukao ohrabren pobjednom nad koronakrizom, dakle, u danu kada Hrvatska bilježi 18 novozaraženih covidom 19, konceptualni umjetnik Siniša Labrović u Puli je izveo šokantan performance. Jednu navodno, norvešku, drvenu žličicu lizalo je u oba smjera, gore – dolje, petnaestak dobrovoljaca, dakako, uključujući i samog umjetnika. I znali su što rade…

Pulski Stožer civilne zaštite je na čudu. Što činiti? Treba li uopće nešto poduzimati, ili čekati eventualne posljedice performance-lizališta?

Događaj se odigrao u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u publici je bilo oko 150 ljudi, nitko nikoga nije prisiljavao na čin hrabrosti –ludosti- umjetnosti, a prije početka performancea Labrović je upozorio o čemu se radi i pozvao samo starije od 18 godina, ako žele da se jave za sudjelovanje. Pa tko voli, neka liže…

Provokativno, u inat epidemiološkim mjerama i stožerima, korona- posprdno, smiono, gadljivo, otpor ograničavanju sloboda…? U svakom slučaju intrigantno i sa zajamčenim publicitetom.

Labrović je svome performanceu dodao i standardnu desnu patologiju, pozivom publici da se poredaju u obliku slova U, ali obrnuto okrenutog, i svakako – neušatog, čime je izrazio i vlastiti politički stav prema reustašizaciji Hrvatske ali i benevolentnom odnosu vlasti prema tom regresivnom fenomenu.

Svojom provokativnošću ovaj se hrvatski performer svojedobno tako zamjerio Crkvi da su mu, kako piše Glas Istre, zaprijetili da nikad neće dobiti posao učitelja, iako je diplomirani profesor hrvatskog jezika i književnosti. Pokazalo se da to nije bila prijetnja praznom puškom, jer Labrović se doista nikad nije uspio zaposliti, pa je naposljetku napustio Hrvatsku i preselio se u Berlin.

Predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću nitko, pa ni Nacionalni krizni stožer, ne prijeti nikakvom kaznom, iako se ovih dana grli i ljubi po Hrvatskoj sve u šesnaest, bez ikakve zaštite, nastojeći, čak i tom “žrtvom”, pridobiti što veći broj birača za svoju stranku na parlamentarnim izborim.

Danas je u Šibeniku na procesiji i misnom slavlju u povodu 50-te godišnjice kanonizacije Nikole Tavelića, od biskupa, iz ruke u ruku, bez zaštitnih rukavica i maske, uzeo euharistiju i spremio je u usta. Ali, to je euharistija, iz ruke biskupa. Pa što bi moglo poći po zlu, jel’te …

Doduše, ministar Beroš upitan na jednoj nacionalnoj televiziji što misli o tome kakvu poruku šalju političari koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera, čak ni onih najosnovnijih, kratko i nerado tek reče: Ne najbolju.
A Labrović?

-Svakako aktivnost koja uključuje najbliži kontakt, nije dobro došla- suzdržano će ministar zdravstva Vili Beroš kojemu bi uskoro moglo biti dosta i korone i HDZ-a…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI