Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
BANDIĆGRAD
Poklon Lijevog bloka građanima, novinarima, DORH-u…:Brza tražilica za (moguću) korupciju, nepotizam i klijentelizam

Poklon Lijevog bloka građanima, novinarima, DORH-u…:
Brza tražilica za (moguću) korupciju, nepotizam i klijentelizam

Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavio je u srijedu web stranicu “Otvoreni Akti” – projekt jednostavnije i transparentnije tražilice svih akata koje potpisuje ZG-gradonačelnik  Milan Bandić i njegovi suradnici. Da stvar bude zanimljivija, aplikacija je razvijena volonterski i financirana njihovim vijećničkim naknadama u nadi da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije i za transparentnu javnu upravu, koju, ističe Lijevi blok, Zagreb i Hrvatska zaslužuju.

Naravno da zaslužuju, kao što i mnogi koji ovu državu i naša zajednička dobra koruptivnim metodama cijede do iznemoglosti zaslužuju zatvor. No ipak rijetko tamo završavaju. Možda ipak i ova tražilica pomogne mjerodavnim istražiteljima da promotre informacije i dođu do saznanja oko eventualne korupcije, nepotizma i klijentelizma u Bandićevoj upravi, te uoče moguće besmisleno i nerazumno trošenje javnog novca na nepotrebne projekte i nabave, a sve radi eventualne kupnje naklonosti birača ili zadovoljavanja apetita poduzetnika s kojima su poslovno-politički uvezani.

Svibor Jančić (Za grad) rekao je na konferenciji za novinare da tražilica predstavlja samo mali dio onoga što mogu i žele napraviti na području digitalizacije i transparentnosti javne uprave, počevši od Zagreba.

-Dok je sadašnja tražilica izuzetno nepregledna i nedostojna 21. stoljeća, “Otvoreni Akti” omogućuje detaljno pretraživanje unutar svih dokumenata i formata što do sada nije bilo moguće, kao i napredne mogućnosti pretraživanja cijelih fraza ili termina. “Tražilica “Otvoreni Akti” je jednostavnija, bolja i transparentnija od ove koja sada postoji”, ustvrdio je Jančić.

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je tražilica poklon za novinare, istraživače, zastupnke i građane koji će od sada imati transparentniji uvid u to čime se gradonačelnik bavi i kako troši naš novac.

Dali smo vam alate, očekujemo da ćete sada pronaći puno afera”, dodao je.

Radom za Hrvatsku – Vaš čovjek! (foto Facebook)

Pa dobro, u redu. Nakon što smo otvorili stranicu eksperimentalno smo u tražuilicu ukucali riječ ‘klupe‘, ne bi li nekim slučajem dobili podatak koliko je, recimo lani, Grad Zagreb utrošio na tzv. urbanu opremu, klupe u parkovima na javnim površinama i slično.

Tražilica je odmah  izbacila 125 rezultata:

Među prvima se pokazao dokument nazvan Z A K LJ U Č A K o prihvaćanju dopune Plana održavanja park šuma na području Grada Zagreba za 2019. po kojemu se, ma promjer vidi, kako će na traženje Hrvatskih šuma (čiji je direktor nedavno nakratko uhićenoko afere s vjetroelektranama kada i Josipa Rimac) Grad Zagreb financiratiće dodatne troškove provedbe Plana  u iznosu od 499.970,24 kuna.

Već sljedeći Bandićev akt na prvoj stranici tražilice na pojam ‘klupa’ izbacuje zaključak i obrazloženje odluke po kojoj građani Zagreba, odnono Grad Zagreb na nalog Milana Bandića Župi sv. Leopolda Mandića daje 279 tisuća kuna da sebi kupe namještaj za uređenje crkvenog interijera.

Milan Bandić na nekadašnjem predizbornom plakatu (foto Facebook)

-Župa sv. Leopolda Mandića, Zagreb, Ulica Dragutina Golika 42, obratila se Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka – sjever za pomoć u financiranju druge faze izrade drvenih klupa i stolica. Župa je Vijeću Gradske četvrti dostavila ponudu za nabavu i montiranje 20 hrastovih klupa, 2 klupe za krštenje, 6 klupa za zbor, 12 stolica te ostalo od Stolarije „LUKETIĆ“ u ukupnom iznosu od 279.875,00 kuna. Obzirom da Župa ne može financijski iznijeti ovaj projekt, zatražili su financijsku pomoć u realizaciji akcije te je Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka – sjever odlučilo financirati predmetno – piše u tom dokumentu (poveznica).

 

Nakon ‘klupa’ se asocijativnim nizom upisalo ‘župa’, pa je ispalo 403 rezultata.

 

Prvi s reda je Z A K LJ U Č A K o suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Šegrt Hlapić“  o sklapanju ugovora između vrtića i Nadbiskupije zagrebačke-RKT Župe Svetog Antuna Padovanskog, , o zakupu poslovnog prostora za potrebe smještaja djece predškolske dobi i obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, na određeno vrijeme od 10 (deset) godina.

 

Ne piše kolika je vrijednost ugovora.

Milan Bandić (Facebook profil)

Sljedeća je donacija Grada Zagreba Bazilici Srca Isusova od 750 tisuća kuna za orgulje.

 

-Bazilika Srca Isusova središte je brojnih duhovnih događanja, a njome upravljaju Isusovci. Značajnu ulogu u tim događanjima imaju i orgulje koje je potrebno restaurirati kako bi se u potpunosti vratile u funkciju. U cilju njihova očuvanja Grad Zagreb je troškove restauracije orgulja u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uvrstio u Program kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Gradu Zagrebu za 2020. Vrijednost radova koje će financirati Grad Zagreb u restauraciji orgulja iznosi 750.000 kuna – piše u obrazloženju navedenog u zaključku o Sufinanciranju troškova za radove restauracije orgulja u Bazilici Srca Isusova – Župi Presvetog Srca Isusova.

 

Slijedi donacija od 131.250,00 kn Zagrebačkoj nadbiskupiji, Župi Sv. Josipa, Stubičke Toplice za radove na uređenju kamenog oltara i ambona, u novoj crkvi Sv. Josipa.

 

-Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Zagreb, Ivanićgradska 71, obratila se Vijeću Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak za pomoć u financiranju uređenja stepenica. Dominikanski samostan je dostavio troškovnik od „KAMENLUX d.o.o.“ iz Zagreba Vijeću Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, a procijenjena vrijednost radova iznosi 208.800,00 kuna sa PDV-om.- piše u sljedećem dokumentu.

 

Potom je na redu financijska potpora od 214.500,00 kuna za Župu sv. Mateja Apostola i Evanđeliste, za izradu kipa ispred crkve, te još 69.546,25 kuna Župi sv. Marka Evanđeliste za izvođenje strojarskih radova u crkvi.

Pa onda Župa sv. Ane, Zagreb koja se obratila Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka – sjever za pomoć u financiranju radova na uređenju župne dvorane i postavljanja razglasa procijenjene vrijednosti 290.000,00 kuna s PDV-om... itd.

I tako dalje.

Tko ima volje, neka gleda dalje. Neka upiše bilo koju drugu riječ u tražilicu. Nesumnjivo će naići na zanimljive podatke.

Neka upiše, na primjer, ‘HDZ’.  U jednom od dokumenata koji se pojavljuju je i ovaj:

-Političkoj stranci Hrvatska demokratska zajednica iz Zagreba, Trg žrtava fašizma 4/III, dodjeljuje se na korištenje prostor u Zagrebu, Gundulićeva 21a, ukupne površine 884,96 m2, za potrebe rada političke stranke- Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba.
Naknada za korištenje prostora određuje se u iznosu od 884,96 kn mjesečno, uvećanom za PDV – piše u toj odluci iz 2019. koju potpisuje Milan Bandić. 

884 kune HDZ plaća mjesečno za poslovni prostor veličine 884,96 četvornih metara u središtu Zagreba!?

Za danas dosta…

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI