Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
(NE)RED
Foto: TZ Sinj

Glupost je neuništiva:
Maloumni počinitelji obrušili se na eksponate kojima u Sinju populariziraju znanost

Foto: TZ Sinj

Maloumni divljaci ne prestaju se obračunavati s eksponatima postavljenim prije par godina u središtu Sinja. Iz nama nepoznatih razloga trn u oku tim nepoznatim počiniteljima su instalacije kojima u Sinju nastoje popularizirati znanost i približiti je puku. Smeta nekome u alkarskom gradu edukativno-zabavni postav na otvorenom koji potiče na razmišljanje i ukazuje na činjenice poput one da je Zemlja okrugla i da se zajedno sa drugim planetima i manjim nebeskim tijelima Sunčeva sustava okreće oko Sunca. Ne prođe puno da ‘mrzitelji svega što je znanstveno’ ili naprosto maloumni divljaci koji ne znaju što bi sa svojom obijesti, pod okriljem noći ne nasrnu na neki od sinjskih eksponata. Policija im može staviti soli na rep, bilježiti i dalje nepoznate počinitelje i arhivirati protiv njih podignute prijave.

 

Malotko izvan Sinja, grada u kojem festivalom znanosti već cijelo desetljeće populariziraju znanje kao temeljnu društvenu vrijednost, zna da su prije par godina na javnim gradskim površinama postavljene četiri zanimljive instalacije. Dala ih je postaviti lokalna turistička zajednica, natječajnim novcem krovne joj turističke organizacije, u dobroj vjeri da će tim eksponatima malo pridonijeti poboljšanju gradske turističke infrastrukture i pokazati ostatku svijeta da je Sinj više od Sinjske alke, viteške igre po kojoj je izvan Cetinske krajine prepoznat.

 

Foto: TZ Sinj

U sinjskom gradskom parku postavili su Šetnju Sunčevim sustavom, eksponat sastavljen od prostornog prikaza Sunca i devet planeta njegova sustava na dizajniranim info stupovima s dizajniranim opisnim pločama i objašnjenjem o ideji eksponata – šetnji kroz umanjeni, skalirani prikaz Sunčeva sustava. Napravili su u Sinju i Park znanosti – na nekoliko lokacija u središtu grada postavili instalacije koja potiču na učenje. Sinj je dobio svoju Glazbenu ogradu sastavljenu od melodijskih cijevi na kojoj svatko tko želi može u hodu odsvirati melodiju, svoje Zvučno zrcalo koje pokazuje da je moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od dvadeset metara i svoju Spiralnu adaptaciju koja optičkim iluzijama upoznaje s pojavama tromosti ljudskog oka i njegovom adaptacijom. Radove potpisuje Luka Veverec koji je zabavno-edukativni Park znanosti prije dvije godine otvorio u dvorištu svoje obiteljske kuće u zagorskom Oroslavju.

Foto: Ferata.hr

 Nisu prošla ni dva dana od postavljanja Šetnje sunčevim sustavom, a rušitelji su krenuli u pohod – prvo polomili, onda i išarali stupove i ploče s objašnjenima. Mjesec dana nakon što je postavljena uništena je i Spirala adaptacije. Monika Vrgoč, direktorica sinjske Turističke zajednice rekla je lokalnom portalu Ferata.hr da je i jedan i drugi vandalski čin prijavljen policiji, da je podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja ili više njih, da bi eksponat Spirala adaptacije nakon pola godine uskoro trebao biti popravljen i vraćen na svoje mjesto, kao i da eksponat Šetnja sunčevim sustavom do daljnjega neće biti obnovljena.

Foto: Ferata.hr

 -Namjera nam je obnoviti i Šetnju sunčevim sustavom, međutim zbog činjenice da su eksponati u potpunosti uništeni, ne mogu se popraviti, već moramo naručiti potpuno nove eksponate. Zbog toga čekamo javne pozive na koje bismo se mogli prijaviti. Ove godine, na žalost, takvih natječaja sigurno neće biti, pa nam stoga ostaje čekati 2021. godinu kako bismo mogli oplemeniti turističku infrastrukturu Šetnjom Sunčevim sustavom – rekla je Vrgoč sinjskom portalu Ferata.hr i dodala da su nepoznati počinitelji već šest puta devastirali i Glazbenu ogradu, zadnji puta prije desetak dana, da je i najnoviji napad prijavljen policiji i da su kod izvođača već naručene nove cijevi za obnovu tog interaktivnog eksponata.

Foto: TZ Sinj

 Dobro se zasad drži samo instalacija Zvučna zrcala, vjerojatno zahvaljujući svojoj masivnosti, činjenici da ga je nemoguće uništiti bez upotrebe eksplozivnih naprava ili teške mehanizacije. U Sinju smatraju da bi napadače na eksponate u njihovim rušilačkim pohodima vjerojatno spriječile kamere na javnim mjestima odnosno barem pomogle policiji da lakše otkrije tko su ti nepoznati počinitelji.

Foto: Ferata.hr

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI