Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
DJEČICA
Festivalski duh: Otvoreno 60. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala

Festivalski duh:
Otvoreno 60. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala

Korona-kriznim neizvjesnostima i nedaćama usprkos svečano je sinoć otvoreno jubilarno šezdeseto po redu izdanje najstarije, najveće i po mnogočemu najvažnije šibenske kulturno-umjetničke manifestacije – Međunarodnog dječjeg festivala, jedinog za kojeg će u Šibeniku odmah znati o kojem od mnogih festivala govorite i ako ga nazovete samo Festivalom. Do spuštanja festivalske zastave u iduća dva tjedna uveseljavati će MDF mališane programima kojih je ove korona-krizne godine sa trostruko manjim proračunom od lanjskog bitno manje i koji su nešto manje raskošni i manje međunarodni od prvotno planiranih.  Sudeći po ozarenim dječjim licima koja su dominirala gledalištem ljetne pozornice, ove godine bez instaliranih tribina, skromnije festivalsko izdanje djeci nimalo ne smeta.

Festivalski duh othrvao se korona-kriznom pritisku i zavladao Šibenikom koji ove nenormalne 2020. godine nije htio odustati od svog najdražeg festivala i oduzeti djeci dva tjedna festivalske radosti, šušura i kulturno-umjetničkog stvaralaštva na ulicama i trgovima. Skoro sve sinoć izgledalo je normalno, uobičajeno za treću subotu u lipnju koje otvorenjem Festivala sa pripadajućima vatrometom i gradskom feštom u Šibeniku tradicionalno počinje ljeto.

Glavne ulice u gradskoj jezgri, okićene i ove godine festivalskim zastavicama,  krcate su sinoć bile razdraganom djecom koja su nakon višemjesečne poremećene im svakodnevice bez dovoljno druženja, aktivnosti i događanja jedva dočekala svoj Međunarodni dječji festival.  Tek poneki detalj upućenom promatraču otkriva da ni MDF ove nenormalne godine nije isti. Ljetna pozornica, ona glavna na trgu između katedrale i vijećnice, bila je bez tribina, a i ulaz je bio slobodan svima, ne kao ranijih godina samo sretnicima i uglednicima koji bi se dokopali ulaznica i zaposjeli prve redove, pa su u prvom planu, kako bi i u normalnim okolnostima trebalo biti normalno,  bila djeca.

Uguralo se među djecu i nešto dužnosnika, među njima i premijer Andrej Plenković koji u ovo predizborno vrijeme nije propustio prvi puta doći na otvorenje MDF-a. Govorio nije ništa, pa čak ni pozdravio dragu djecu. Prepustio je to ministrici kulture i predsjednici Festivalskog vijeća MDF-a, Nini Obuljen Koržinek, koja je ustvrdila da će se Šibenik kroz ova dva festivalska tjedna potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade, a djeci u publici poručila – budite odgovorni, pažljivi, uživajte i prenesite prijateljima koji nisu mogli doći da Festival ide dalje i da ih čekamo ponovno sljedeće godine. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pod čijim se pokroviteljstvom održava MDF na otvorenje je poslao savjetnika za kulturu Zdravka Zimu koji je citirao Tina Ujevića  – budimo djeca, jer ona su zalog naše budućnosti, budimo djeca u mjeri u kojoj su oni mjera kreativnosti, života i ljepote. Pozdravni govor održao je i gradonačelnik Željko Burić i kazao kako će Festival ove godine ostati zapamćen jer se događa usred svjetske krize i da su korona-krizi usprkos sigurno znali da od jubilarnog MDF-a neće odustajati pa makar nas bilo pet na petnaest metara udaljenosti, sugerirajući usput svima da se odgovorno ponašaju.

Nikakvih epidemioloških mjera pa ni socijalnog distanciranja nije, međutim, sinoć bilo na ljetnoj pozornici. Djeca i odrasli tiskali su se jedni do drugih i široko raširenih očiju popratili podizanje festivalske zastave uz fanfare i klapsku pjesmu ‘Šibeniče lijepi grade’, zborsku izvedbu Arsenove festivalske himne ‘Zdravo maleni’ i predstavu ‘Uspavanka za mišića’, osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića koje je nastupilo i na svečanom otvorenju prvog MDF-a.

U društvu svojih praunuka ovaj jubilarni otvorenim je proglasila Katja Krnčević, jedna od prvih sudionica šibenskog Festivala na kojem će do 4. srpnja biti izvedeno stotinjak programa. Bit će održano dvadesetak festivalskih radionica, dvadesetak dramskih i lutkarskih predstava, pokoji koncert i izložba, nešto filmskih projekcija na skalama na Gorici, a svi inozemni ansambli koji su trebali uveličati veliki jubilej odgođeni su za dogodine.

Na jubilarno izdanje Festivala sa trostruko manjim budžetom podsjećati će idućih godina ‘Dječak s kišobranom’ Kažimira Hraste, skulptura posvećena djetetu koja bi kod ulaza na ljetnu pozornicu trebala biti otkrivena na dan zatvaranja, a u spomen na nenormalno ovogodišnje izdanje ostat će i mural posvećen MDF-u koji će ulični umjetnik Tomislav Lončarić Lonac nacrtati na zgradi na Baldekinu.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI