Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
divljaštvo / EKOLOGIJA / ekopis
Sat u smeću.... foto  Mare Navis

Morinje:
RK Dolac, Udruga Oksid i brodarički dobrovoljni vatrogasci pokupili 30 tona smeća kojeg su bacili idioti

Sat u smeću.... foto Mare Navis

Morinjski zaljev ili Morinje kod Šibenka je lijepi krajolik svega par kilometara udaljen od centra Šibenika. Prosvijećeni žitelji Šibenika su  kroz stoljeća znali uživati u šetnjama oko Morinjskog zaljeva ili su pak  tamo sakupljali sol u drevnoj solani, gradili ljetnikovce, obrađivali vinograde uokolo zaljeva i slično. O tome svjedoče arheološki ostaci ranokršćanske crkve i renesansnih kaštela, imanja s ostacima devastiranog arboretuma na južnim obalama, te barokni oltar i kula iz 16. stoljeća itd. Kako sada stvari stoje, prva polovica  21. stoljeća bit će zapamćena na Morinju najviše po tome što je neprosvijećeni lokalni živalj tamo baca(o) smeće i otpad. Ipak, srećom ima i onih koji za njima volonterski čiste smeće,  što treba zabilježiti.

Karta: Križić je mjesto čišćenja smeća, a kružić je lokacija službenog odlagališta otpada Bikarac -foto TRIS/Google

Dakle, drugi vikend za redm enturijasti iz Ronilačkog kluba Dolac u suradnji s OPG Jurković i pripomoć dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD-a Krapanj Brodarica te Udruge Oksid čistili su za onima koji su, da glupost bude veća, tamo bacali razni otpad iako je do obližnjeg odlagališta otpada Bikarac svega – kilometar i nešto zračne linije.

Akcija gotova – foto Mare Navis

-Do sada smo, dakle u dva dana tj. dvije realizirane ekoakcije, uz pomoć volontera i suradnika uklonili 30 tona mješovitog otpada, od čega najveći dio otpada je bio građevinski materijal koji su nesavjesni sugrađani ostavili usred netaknute prirode, frižideri, auto gume, elektronički uređaji, uredski potrošeni materijal-toneri, printeri i dr., televizije, police itd. su samo dio kaosa i katastrofe koju idioti od ljudi svakodnevno nadopunjuju. Moramo obrazložiti zašto ‘idioti’, jer pored toga što su nesavjesni, ti isti su ostavili i dokaze koji upućuju na jednog od počinitelja ovih djela, a smatramo da ih ima više, jer ovakvo što  zasigurno nije djelo jednog ‘genijalca’ već skupine idiota. Najtragičnije je što su vreće sa sumpornim prahom ostavili usred prirode, na zemlji, ne misleći uopće i ne razmišljajući o mogućim posljedicama gdje taj sumpor podzemnim vodama dolazi do izvora pitke vode koji sutradan djeluju nepopravljivo na zdravlje svakog čovjeka te dovode do potencijalne ekološke katastrofe. Na inicijativu ‘OPG Jurković ‘ smo se uhvatili u koštac sa ovim problemom i u dvije realizirane eko akcije smo sanirali 3 lokacije na kojima smo uz pomoć logistike ‘Zelenog Grada’ uspješno deponirali cca. 30 tona otpada i tako još jednom dokazali da zajedničkim naporima i inicijativom te volonterskim radom postižemo rezultate, a da pri tom ne trošimo državna proračunska sredstva – veli Ive Vukšić iz Ronilačkog kluba Dolac koji već godinama provodi slične akcije u Šibeniku i okolici (više na Trisu). 

Vatrogasci iz Brodarice i Krapnja u akciji “gašenja” ljudske gluposti – foto Mare Navis

Kako ističu, iz Grada Šibenika su dobili vreće, rukavice i maskice, a komunalna tvrtka Zeleni grad je odvezla otpad.

-Moram istaknuti podršku i volonterski pristup  DVD-a Brodarica-Krapanj, koji su danas odradili s nama lavovski dio posla te Udruge Oksid gdje su dečki prošli put također maestralno doprinjeli našoj inicijativi. Također moramo istaknuti i naše donatore, Pekara Elita, Cronomar d.o.o. i TZ Brodarica kojima ovim putem zahvaljujemo te se nadamo uspješnoj i produktivnoj suradnji, kako sada tako i u budućnosti.Koristimo priliku da pozovemo sve volontere da nam se pridruže na službenim stranicama ‘RK Dolac’, te tako svojim sudjelovanjem i članstvom u Grupi  budu upoznati o datumima i detaljima slijedećih Eko akcija koje smo odlučili nazvati ‘Zeleni Eco Val’, jer kako je more naša strast, a val pokreće, u suradnji s ‘Majkom prirodom’ imamo misiju da naša inicijativa koja prerasta u projekt… – ističe Vukšić. 

Sat u smeću…. foto Mare Navis

Inače, umjesto obratno, čini e kako je ekološka nesvijest među dijelom stanovništva na još nižim razinama nego ranije. Smeća ima posvuda, i to ponajviše oko naselja s kućama za iznamljivanje i apartmanima. Nerijetko se nalazi građevinski otpad preostao od preuređivanja apartmana za potrebe – turista, a koji ‘iznajmljivači’ onda nehajno istovare u prirodu, često i tek nekoliko stotina metara od svojih ‘turističkih smještajnih jedinica’.   Smeća će se naći i u gradu Šibeniku, po šumarcima i grmlju, a koje komunalci ne čiste u dovoljnoj mjeri. Lokalne vlasti se pak najviše brinu za središte grada, dokle im pogled seže s prozora gradske uprave.
Sljedećih dana ćemo objavljivati fotografije takvih smetlišta kako bi pomogli mjerodavnim službama da ih lakše pronađu i očiste.

foto Mare Navis

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI