Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
glazba je zvonka radost
Šumski

Radio 808, Pozitivan ritam i HUB 385:
Pobjedonosni koncert na Dan pobjede (AUDIOVIDEO)

Šumski

Više od 40 sudionika, preko pet sati glazbe, osam izvođača i preko 20 tisuća pratitelja i pregleda rezultat je subotnjeg online koncerta Dan pobjede. U organizaciji Pozitivnog ritma i Radija 808 odvio se jedinstven medijsko-glazbeni događaj koji je i glazbenicima i publici pružio, u ovom okolnostima, najbliže što se može doći pravom koncertnom iskustvu. I to putem audio i video live streama, sa šest kamera u prostoru, te s direktnim uključivanjem publike u koncert.

Na Radiju 808, u prostoru HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci, od 18 sati pa sve skoro do ponoći, nastupili su najpoznatiji autori domaće nezavisne glazbene scene, svih žanrova i generacija. Prvi je nastupio Darko Rundek koji se izravno uključio s Brača i otvorio koncert pjesmom s antifašističkom himnom ‘Ay Carmela’, a u Zagrebu s istom pjesmom u dub verziji nastavili su Anja G & Dr. Obi. Nakon njih krenuo je prvi bend večeri virovitički ZMaJ koji spajaju jazz s plesnom glazbom. Koolade, jedan od najboljih producenata na ovim prostorima uz vokal Sinke Fresha, a između svakog nastupa program su spretno vodili Nora Krstulović i Goran Pirš – Piro. Odličnu atmosferu podigao je Plesač sporog stepa, novi projekt Maxa Juričića, zatim Sara Renar, a vrhunsku, žestoku završnicu pružili su Kozmodrum i potom Šumski.

Plesač sporog stepa

U prostoru je postavljena oprema i prostor za svakog izvođača posebno, u stilu Jools Hoolland Showa, na svjetskoj razini sličnih live formata. Ipak posebnost ovog događaja je što je prvi takvi napravljen u Hrvatskoj.

-Dan pobjede u organizaciji Radija 808 i Pozitivnog ritma bilo je petosatno iskustvo u kojem su sudjelovali ponajbolji domaći glazbenici i sastavi, uz to i konceptualni maheri. Ekipa koju rado nazivamo ‘svjetski, a naše’ i nažalost oni kojima su i dalje uglavnom zaključana vrata hrvatskih mainstream kanala. Dan pobjede je bila pobjeda na više nivoa (ili floorova). Pobjedu nad fašizmom su obilježili izvrsni umjetnici. Može se reći da je iznjedrena i pobjeda na koronom u jednom novom glazbeno-vizualnom formatu koji dosad nije zabilježen ni u svjetskoj produkciji, a došao je od strane inventivnih domaćih entuzijasta koje je zanimalo što mogu najviše pružiti s tehnologijom koja im je na raspolaganju – kažu u Pozitivnom ritmu. 

-Ukratko, bio je to jučer ne samo najkvalitetniji program uživo u ovoj državi, već i najvažniji kad je riječ o sceni, budućnosti strimovanih live nastupa kao i pravom i iskrenom, bez fige u džepu, obilježavanju jednog važnog datuma nove europske povijesti kojeg vladajuće strukture ove zemlje godinama umanjuju i guraju pod tepih. ‘ – napisao je Zoran Stajčić, za Ravno Do Dna koji su uživo pratili koncert u HUB385.

Šumski

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI